Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2018-01-18

Scroll to top

Top

15. EGRI TAVASZI FESZTIVÁL – KÉPGALÉRIA

15. EGRI TAVASZI FESZTIVÁL – KÉPGALÉRIA

| Ekkor: 03, máj 2015

Lezajlott a 15. Egri Tavaszi Fesztivál.

Szép volt, jó volt, tartalmas volt, sok helyszínnel és élénk érdeklődéssel.

Most rövid áttekintőt kívánunk nyújtani az elmúlt eseményekből.

ekmk képes2

Márai a világpolgár… hangzott el a megnyitón. Márai írásai, bölcseletei időtállóak, elgondolkodtatóak ezért is öröm hogy egyre többen fedezik fel, hiszen ott van a helye irodalmunk legnagyobbjai között. A Márai Központban megrendezett kiállítás méltó emléket állít munkásságának.

DSCF5204 (Copy)

Az egri szimfonikusokról tudjuk, hogy nem csak zenélni tudnak kiválóan, hanem ha kell akkor örömködni is. Ezt újra bemutatták nekünk a Kis Dobó téren ahol a társulat “fúvós szekciója” varázsolta el a járókelőket igazi slágerekkel és öröm muzsikával.

DSCF5548 (Copy)

Egy tiszta hang, allűröktől mentes megjelenés, igényes zene….ez Rúzsa Magdi. Nem is kell ennél több, hogy megtöltse a Hotel koncerttermét, bebizonyítva, hogy nem kell körbeugrálni a színpadot ahhoz, hogy valaki elénktárja tehetségét, nagyságát. És persze az is bebizonyosodott, hogy élőben is lehet briliánsan énekelni a közönség legnagyobb megelégedésére.

DSCF5745 (Copy)

Itt járnak közöttünk, velünk élnek és velünk, avagy nekünk alkotnak azok a képzőművészek, akik a Templom Galériában bemutatták kis szeletüket életükből, munkásságukból tehetségükből. Jó volt látni, hogy ennyi értékes és szeretett művésze van Egernek.

DSCF6163 (Copy)

Palya Bea most elsősorban anya. Meg elsősorban énekes is. A harmóniának, a tisztaságnak, a letisztult érzelmeknek bizonyára jót tett az anyasága, de hogy énekelni sem felejtett el azt bebizonyította a Bartakovics Közösségi Házban  adott teltházas koncertjén. Könnyedség, lazaság, bölcs elegancia. Ezt is kaptuk tőle és egy kis időre talán mi is olyanná váltunk, és tanultunk belőle.

DSCF6509 (Copy)

Wahorn András kitalálta Wahorn Andrást. Jól tette! Képzőművész, zenész, bölcselkedő, az a fajta “különc” művész, akire mi talán kissé irigykedve nézünk a mindennapok szürkeségéből. Kiállítása és koncertje, elgondolkodtató, élvezetes kicsit polgár pukkasztó, de talán pontosan ez kell ahhoz, hogy napokig beszédtéma maradjon közöttünk, és ha ezt akarta elérni akkor sikerült is neki.

wahorn_andras2

És újra Márai, Hamvas Béla, és Weöres Sándor. Füveskönyvek, avagy az élet nagy kérdései. Tisztán, érthetően egyszerű stílusban nagyszerű eleganciával. Ezt nyújtotta a Gyulai Várszínház produkciója, Dunai Tamás színművész tolmácsolásában.

DSCF6999 (Copy)

Komolytalan (komoly) zene. Kissé paradoxnak tűnik, de a szimfonikusok arra vállalkoztak a maconi testvérvárosunk néhány művészével, hogy előveszik a komolyzene kissé könnyedebb, slágeresebb dallamait, hogy ezekkel a fülbemászó zenékkel felvidítsák lelkünket. A közönség egyöntetű mosolyából egyértelművé vált, hogy ez sikerült is nekik.

DSCF7400

Halász Judit egy nagy gyermek. Neki sikerült az ami csak keveseknek, hogy nagymama korára is megmaradt az a gyermeki léte amit mi már régen elvesztettünk, ami után már csak vágyakozunk, amiért olykor nem is értjük mit is akarnak gyermekeink tőlünk, mert mi már olyan nagyon komoly felnőttek vagyunk. Halász Judit ért a gyermekek nyelvén. Sőt ért a felnőttek nyelvén is, mert a kétszeres teltházas koncerten a Gárdonyi Géza Színházban, a szülők is elfelejtették egy időre azt a fene nagy komolyságukat.

DSCF7593 (Copy)

Kérem szépen, aki még nem tudta volna van Egernek egy tehetséges színpadi szerzője. Úgy hívják: Harsányi Judit. Az általa írt “Zártkert” című színdarab, ugyan felolvasó estként lett meghirdetve, de hála a tehetséges színészeknek, szinte észre sem vettük, hogy szövegkönyv van a kezükben, hiszen szinte egy teljes , valós értékű színdarabbal vetekedett ez műsor. Kíváncsian várjuk, szövegkönyv nélkül is az előadást.

DSCF7764 (Copy)

Révász Ágnes érzékeny, harmonikus, elgondolkodtató, remek zenész és mindig meglep valamivel bennünket. Most József Attila gondolatait álmodta zenébe, tehetséges tanítványaival egyetemben. Kíváncsian várjuk mi zendül meg újra a lelkében amit átnyújthat egyre elhivatottabb közönségének.

DSCF8238 (Copy)

Bach-ot hallgatni, megérteni nem egy egyszerű eset. Erre figyelmeztetett Ittzés Tamás is, aki Papp Rita csembaló művésszel egyetemben tolmácsolta nekünk, a művész szonátáit. De Bach nem lehetett volna a zsenialitásnak egyik fokmérője, ha a kezdeti értési nehézségeken nem segít át bennünket zenéjével, utolérhetetlen harmóniáival, így hamarosan már mindenki átadta magát a zene élvezetének és a 24 szonáta már nem is volt olyan hosszú és az első ijedelmet a kellemes műértés váltotta fel, amihez nagyban hozzájárult a két művész bravúros játéka.

DSCF8628 (Copy)

A Lajtha László Néptáncegyüttes egy külön intézmény a városban. Szinte mindenki ismeri és szereti őket. Különböző díjaikat, elismerésüket felsorolni is sok lenne. De a díjaknál talán fontosabb az az elhivatottság amivel már évtizedek óta jelen vannak a városban, átadva tudásukat, a néptánc és zene iránti szeretetüket a kicsiknek, nagyoknak.  Profizmusuk, lelkesedésük, az Egri Tavaszi Fesztivál záró eseményén is megnyilvánult a Gárdonyi Géza Színházban. Fergeteges ritmus, táncos korosztályok találkozója, teltház, szűnni nem akaró vastaps jelezte hogy méltó zárása volt az előadásuk a 15. Egri Tavaszi Fesztiválnak.

DSCF8942 (Copy)

A RENDEZVÉNYEKRŐL KÉSZÜLT VIDEÓKAT A “KULT-TV” MENÜPONT ALATT LEHET MEGTEKINTENI.

http://ekmkeger.hu/kult-tv/?preview=true&preview_id=57&preview_nonce=f262c93295

 

GALÉRIA

 

Kattints a képre a folytatáshoz.