Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-01-26

Scroll to top

Top

A “Kezdet tiszta perce” – Csendes László Márai-estje

EKMK
  • Ekkor: 2015-02-23

„A kezdet tiszta perce”

Csendes László az előadásról a bemutató előtt:
A kassai Márai ház felkért, hogy készítsek egy verses összeállítást. Az én generációm számára el volt zárva Márai, így különösen izgalmas felfedezést jelent. A sakk avagy A játékos című verses drámájára is most találtam, s beleszerettem magába a gondolatba, majd ahogy belemélyültem, rájöttem: ezt el kell játszani!

DSCF0797

DSCF0795Néhány évvel ezelőtt már foglalkoztam Máraival: Kassán a nevét viselő stúdiószínház felavatására pályázatot írtak ki, melyet megnyertem. De az teljesen más összeállítás volt, hiszen azt Hernádi Gyula írta Márairól. Most kristálytisztán csak Márait tolmácsolok és az Ő gondolatait. Kimondva nincs, de kisejlik, hogy a Mindenható és Lucifer között folyik a játszma. A sakktáblán a fehér és fekete ember. A sakkfigurákat egy-egy színházi jel különbözteti meg, a köztük való váltás villámgyors.

Nehéz megküzdeni a szöveggel, a Máraira olyan jellemző tartalmakat kell megfejteni és érthetővé tenni. Brecht epikus színházi stílusának hatása kiérezhető: helyenként becsalogat a történésbe, elringat, de Lucifer ellenpontozó megnyilvánulásai mindig vissza is zökkentenek a realitásba és elgondolkodtatnak.

DSCF0796

Jónás Péter dramaturg-rendezővel együtt öntjük formába a Márai által elképzelt sakkjátszmát. A darab a világ teremtésével kezdődik. Majd megszólal Lucifer: „A kezdet tiszta percén üdvözöllek.” Minden kezdet tiszta. De folyamatában az eszme bepiszkolódhat. Csak végső kataklizma tud segíteni: így indul újra a körforgás.

DSCF0798

Forrás: http://www.gardonyiszinhaz.hu/hu/rolunk/hirek.html?cikk_id=945

 

Csendes László

Csendes László