Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-22

Scroll to top

Top

A Parapács Együttes bebocsájtást nyert a szívekbe

EKMK
  • Ekkor: 2015-02-23

DSCF0937

Fiatalok, lelkesek, tehetségesek, értenek a zenéhez, a hangszereikhez és tűz és szív lakozik bennük.

Ez jellemzi legjobban a Parapács együttest akik február 18 -án adtak koncertet a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. 

Fiatalok, akik mélységes bölcselettel játsszák a felvidéki népzenét.

DSCF0884Lelkesek, mert csillog a szemük, lendületük magával ragad, megérint a sokszínűség a tehetség ami bennük rejtezik.

Végezetül szív nélkül nem lehet tüzet csiholni a vonókból, a cimbalom húrjaiból, szív nélkül nem lehet olyan erővel összeterelni a szétszaladó harmóniákat, ahogyan ők tették. 

Jó volt hallani és látni Őket. Felszabadultan, és megtisztulva jöttünk el a koncert végén. Köszönet érte.

DSCF0996

 

Agócs Gergely az alábbiakban ezt így fogalmazza meg:DSCF0940

“Nem tudok elfogulatlanul írni a Parapács Zenekar első lemezéről. Az itt hallható zenék túlnyomó részét gyűjtőutaimon ismertem meg, e lemez számainak előképeit adó eredeti felvételek szereplőihez bearanyozott emlékek, személyes érzelmi szálak fűznek. A Parapács Zenekar prímását, Pusko Mártont is gyerekkora óta ismerem, saját zenekarom felvidéki táboraiban, mellettünk kezdett – így kell írnom: belenevelődni a népzene világába. A banda többi tagjával a Fölszállott a páva 2012 műsorainak felvételein ismerkedtem meg közelebbről. Sok minden jót el lehetne mondani tehetségükről, hangszereiken való jártasságukról, a kifinomult stílusérzékükről és egy sor olyan egyéb tulajdonságukról, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy jelen hanghordozó a tapasztalható minőségben elkészüljön. Ezek viszont mind olyan kvalitások lennének, amelyek korosztályukban, a magyar hangszeres népzenét művelő fiatal, progresszív muzsikusok, hogy úgy fogalmazzak „elitrétegében”, sok mindenkit jellemeznek. Ami számomra különlegessé teszi ezt a csapatot, az az elkötelezettség. Olyan késztetés ez, amely talán a lemezen is hallható, minőségformáló erővel bír. Olyan értelmiségi attitűd, amely az értékmentésben vállalt felelősséget, az általuk játszott zene közegének teljes szellemi kulturális örökségéhez való ragaszkodást, a hagyományos műveltség képviseletében megvalósuló tudatos, személyes szerepvállalást jelent. A Parapács-fiúk elkötelezettsége láttán könnyű szívvel adtam oda gyűjtéseim gyöngyszemeit, majd vállaltam közreműködést a lemezen. Megérte. Öröm volt dolgozni, felemelő volt együtt muzsikálni velük.”

 DSCF0941

2014. március idusán, éjnek évadján, teleholdkor

Agócs Gergely

A koncert a “Márai határok nélkül” projekt keretein belül valósult meg.

DSCF0953