Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-10-19

Scroll to top

Top

A VÁNDORLÓK FEBRUÁR 11-I TÚRÁJA

A VÁNDORLÓK FEBRUÁR 11-I TÚRÁJA

“Szép, napsütéses szombat reggel volt február 11-én, amikor is a Felnémet Vasútállomáson felszállókkal 6 főre gyarapodott a létszámunk. Na, meg Regős Józsi csatlakozott hozzánk Szilvásváradon. Nyugtáztuk is: már megint heten vagyunk… Aztán Mónosbélben megtört az “átok”: mellénk szegődött Kovács Józsi is, így már nyolcan folytattunk utunkat.
Regős József  barlangászt (Jocót) kértük fel, hogy idegenvezetőnk legyen Szilvásváradon. Az Orbán házat és a református körtemplomot megközelítendő Jocó olyan útvonalat választott,  hogy útközben szinte 100 méterenként tudott mesélni a helyszínen egy-egy régészeti feltárásról, világháborús helyszínről.
A falumúzeumban és a körtemplomban aztán ömlött a szó alkalmi idegenvezetőnkből. Minden csontról, cseréptöredéktől, régi, jobb napokat megélt népi tárgyi eszközről órákat tudott volna mesélni, ha hagyjuk. Mi azonban túrázni is szerettünk volna, ezért csak 4 órát (!) szenteltünk tudós barátunk ismereteinek. Még így is jutott időnk a busz indulásáig felsétálni, a ragyogó napsütésben a Fátyol-vízeséshez, majd vissza. ”

Képek: Vincze Nóra, Papp Mária