Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-01-26

Scroll to top

Top

A VÁNDORLÓK KÁCSI KIRÁNDULÁSA

A VÁNDORLÓK KÁCSI KIRÁNDULÁSA
A Vándorlók Baráti Körének képes krónikája 2017. március 25-i kácsi kirándulásukról:
“Igaz korán kellett kelni, de megérte. Ezen a hétvégén Kácson és környékén túráztak a Vándorlók, és bizony erre ritkán indulnak Egerből buszok. Mi azonban elszántak voltunk és 7 órakor már Bükkábrányban vártuk az átszállásos autóbuszt, hogy tovább vigyen bennünket eme szép kis zsákfaluba, Kácsra. Itt kell megemlítsem, hogy van olyan túratársunk, aki nálunk korábban kel hétről-hétre, hisz Karcagról jár kismotorral hozzánk, hogy a síkság után a hegyeket is megismerje velünk, általunk.
Már több ízben jártunk a Bükk-alja e kis gyöngyszemében, de a várat és a Kőhodályt még nem láttuk. A várhoz vezető út mentén számos tufába vájt barlanglakás mellett haladtunk el.
A  várat körülvevő vizesárok mögött már csak itt-ott volt látható egy-egy falmaradvány.
A Kőhodályhoz 2016 ősze óta egy tanösvény vezet. Szép környezetben, szinte érintetlen erdőkön keresztül haladtunk egész ahhoz a kőbe vájt építményhez, amely egykor állatok tartására szolgált. Az erdőt elhagyva a Dobi réten át  vezetett a további utunk egészen Cserépfalu határába, ahol újabb természeti csodát sikerült megtalálnunk: a környék egyik legnagyobb kaptárkövét, az Ördögtornyot. Szép táj, kellemes időjárás, jó társaság. Ismét ez jellemezte a túránkat, így mindenki elégedetten térhetett haza.”