Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-04

Scroll to top

Top

ANTALL ISTVÁN KÍSÉRŐI

ANTALL ISTVÁN KÍSÉRŐI

A két éve elhunyt Antall István kulturális újságíró, képzőművész emlékére nyílik kiállítás az EKMK Vitkovics Alkotóház galériájában augusztus 4-én, pénteken. A Kísérő / Kháron címet viselő tárlat grafikái, festményei bibliai utalásokat láttatnak Noé bárkájától Bábel tornyáig, Kháron ladikjával megjelenik a görög mitológia is, továbbá önarcképeket, portrékat és belső tereket ábrázoló alkotások is bemutatásra kerülnek.
A művész a különböző tevékenységeket az alkoholfogyasztáshoz hasonlította; ahogy a meghívóban is olvasható, számára az újságírás a tömény, a grafika a kísérő, innen jött tehát a kiállítás címe.
A szeptember 1-ig látható tárlat ötletadója, mentora – egyben Antall István barátja – Herczeg István grafikusművész. A kiállítást augusztus 4-én 17 órakor Kő Pál szobrászművész nyitja meg a közönség előtt, s az eseményen mellette, s Herczeg István mellett Rostás Bea Piros szobrászművész működik közre.

ANTALL I PLAK B w

Antall István Egerben született 1953-ban. A nyíregyházi Bessenyei György Főiskolán rajz-földrajz, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen néprajz szakon diplomázott. 1979-től dolgozott a Magyar Rádió, majd az MTVA szerkesztőségeiben. 1979-től 1987-ig a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának, egyben a város kulturális életének meghatározó alakja volt.
Pályája kezdetétől kulturális műsorokat, köztük számos irodalmi műsort és hangjátékokat is készített. Később több lapot szerkesztett, majd a Magyar Rádió és a Magyar Televízió különböző szerkesztőségeiben dolgozott. Grafikusként számos jelentős kiállítás résztvevője volt. Képzőművészeti kötetek szerkesztője és szerzője, köztük a Gyulai Líviusz munkásságáról szóló Gyulai Líviusz – Időutazás álló és mozgóképeken című albumnak.
A Tokaji Írótábor kuratóriumának 2003-tól, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Szépirodalmi Kuratóriumának 2012-től a tagja. 2011 júliusától haláláig a Gondolat-jel, a Magyar Rádió Kulturális hetilapja felelős szerkesztője és műsorvezetője volt. Munkásságát többször jutalmazták rádiós nívódíjjal, 2010-ben ő lett az év rádiósa. Megkapta a nyíregyházi stúdió által alapított Samu András-díjat és Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat, valamint a Magyar Művészetért tiszteletbeli elismerést.