Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-05-26

Scroll to top

Top

AUTÓMENTES NAP EGERBEN

AUTÓMENTES NAP EGERBEN

Az Európai Bizottság 2000-ben hirdette meg először az autómentes napot, amikor az önkormányzatok minden év szeptember 22-én egy-egy városrész vagy útszakasz lezárásával, forgalmának csökkentésével bátorítják a lakosságot a rendelkezésre álló közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra. Az esemény 2002-től bővült Európai Mobilitási Hétre, s így a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányaként egyre több emberhez juttatja el üzenetét.
Egerben az autómentes nap reggel 7 órakor bringás reggelivel indul, amikor a szervezők a Dobó téren teával vagy kávéval, pogácsával vagy croissanttal vendégelik meg azokat, akik kerékpárral tartanak iskolába, munkába. Délelőtt 9 órától igazi programkavalkáddal várjuk, főként a gyerekeket a Felsővárosba, ahol lezárásra kerül a Vallon út egy szakasza. Csak néhány példa a Nemzedékek terére szervezett eseménysorból: tornabemutatók, bábelőadás, akadálypálya, közlekedésbiztonsági programok, játékos prevenció…
Később 17 óra 30-tól indul az Érsekkertből a hagyományos I Bike Eger felvonulás az Egri Hegyikerékpáros Sportegyesület szervezésében. A kerékpárosok érkezési pontja ugyancsak az Érsekkert, ahol 19.30-tól a fiatalabb korosztály által kedvelt Jolly Jackers zenekar gondoskodik a napot lezáró bulihangulatról.
A közlekedési társaság jóvoltából az autómentes napon az egri helyi járatú buszok forgalmi engedély felmutatásával díjmentesen vehetők igénybe.

Mobilitasihet_pl_Automentesnap