Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-15

Scroll to top

Top

BEBOCSÁJTÁS A FELVIDÉKI ZENE SOKSZÍNŰSÉGÉBE – Parapács együttes

BEBOCSÁJTÁS A FELVIDÉKI ZENE SOKSZÍNŰSÉGÉBE – Parapács együttes
EKMK
  • Ekkor: 2015-02-13

Parapács plakát2(1).preview2015. február 18-án, szerdán a Márai határok nélkül projekt első témanapjának egyik
programja, a Parapács zenekar “Bebocsájtás a felvidéki zene sokszínűségébe” című bemutatója.

A muzsikusok – akiket 2012 decemberében a Duna TV Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyének zsűrije, zenekar kategóriájában a legjobbnak választott, – a hagyományos vonós hangszerek mellett különböző népi hangszereket szólaltatnak meg.

 

Első lemez a fiatal népzenészektől
Egyedülálló színfoltot képvisel a magyarországi népzenei lemezek között a Parapács zenekar első, Bëbocsátlak című albuma. A lemezbemutató koncertet a Hagyományok Házában tartják április 24-én.

parapács2A Parapács zenekar a 2012. évi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategória győzteseként 2013-ban számos helyen bemutatkozott. Szerepelt Egerben a Kaláka fesztiválon, a Nyíregyházi Vidor fesztiválon, a SzamosFeszten és a Gyarmati Vigasságokon, képviselték hazánkat Várnában, majd Párizsban. A zenekar tagjai: Pusko Márton – hegedű, Dragony Gábor – brácsa, Fekete Krisztián – cimbalom, Vojtonovszki Sándor – bőgő.

 

napokban megjelent első hanglemezük a Bëbocsátlak címet viseli és a magyarországi népzenei lemezek között egyedülálló színfoltot képvisel. A kiadvány felvételein ugyanis kizárólag felvidéki (magyar, szlovák és cigány) népzenét muzsikálnak, mégpedig olyan forrásokból merítve, melyek mindeddig nem kerültek feldolgozásra. A lemezen Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia mellett hagyományőrző adatközlők is muzsikálnak Szepsiből, felvidékről.

parapács3„Célul tűztük ki, hogy felvidéki, erdélyi, és magyarországi helyszíneken (előbbi területeken nem csak a magyarlakta régiókban) lemezbemutató koncertsorozatot szervezünk. Bízunk benne, hogy az előadásaink hozzá tudnak majd járulni a határon túli magyarok identitástudatának erősítéséhez, illetve ahhoz is, hogy az anyaország, vagy akár a szomszédnépek többségi társadalmának közönsége megismerkedjen a felvidéki magyarok hagyományos zenei kultúrájának értékeivel.” – mondta el Vojtonovszki Sándor zenekarvezető a lemezről.