Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-01-29

Scroll to top

Top

Családi programmal várjuk pünkösd hétvégéjén

Családi programmal várjuk pünkösd hétvégéjén

A pünkösd keresztény ünnepünk, a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn tartjuk. A magyar kultúrában számos szokás alakult ki, melyek e ünnephez kapcsolódnak. A szokásoknál tartva, a hagyományokhoz hűen az Egri Kulturális és Művészeti Központ ebben az évben is megszervezi pünkösdi programját. Május 19-én, szombaton egész napos családi eseményre hívjuk az érdeklődőket!

A programkínálatban megtalálható a pünkösdi népi játszópark, ahol kicsik és nagyok is kipróbálhatják a kosaras körhintát, a hordólovaglást, a diótörőt, a lengőtekét, a kakas lövészetet, a teknőhorgászatot, a dobozdobálót, a hintalovat, a gólyalábat, a karikahajtást és a pengő pottyantót.

Ezen a napon megválasztjuk a pünkösdi királyt a Hagyományőrző Kompánia közreműködésével. A királyválasztás néphagyomány, a középkor óta ismert szokás. Ekkor ügyességi versenyen választották ki a megfelelő legényt, aki királyként vezette a többieket. A tisztséget a választást követő egy hétben, vagy egy évben viselte, gyakran így avatták fel azokat a legényeket, akik udvarolhattak a leányoknak. Május 19-én a közönség közül tréfás vetélkedés során választjuk meg a királyt.

Emellett egész nap kézműveskedés várja a látogatókat, ahol mindenki elkészítheti saját tavaszi díszét. A program záró produkciója Bognár Szilvia koncertje, ahol a 16. századi írásos forrásoktól a 20. századi gyűjtésekig, a lanttól a vonós bandáig, Moldvától a Balkánig kalauzol bennünket a különféle dallamok, muzsikák révén.

2018. május 19. szombat 10.00-14.00 / Bartók Béla tér füves területe
Pünkösdölő- családi nap
Belépő: 500 Ft / fő

2018. május 19. szombat 19.00 / Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Szívem kapujába- Bognár Szilvia pünkösdi koncertje
Belépő elővételben 1 200 Ft / fő, a rendezvény napján 1 500 Ft / fő