Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-04

Scroll to top

Top

Csikidámot jár a város – interjú Szikora Róberttel

Csikidámot jár a város – interjú Szikora Róberttel

Szilveszter estéjén érkezik a Dobó térre Szikora Róbert és az R-Go. Egerről szinte minden hozzánk látogató előadónak, fellépőnek van mondanivalója, így a frontembert is a városunkhoz fűződő emlékeiről faggattuk. Lesz itt zeneszeretet, esküvő, borozás a völgyben és vacogó előadók is. Meg persze az elmaradhatatlan Csikidám!

– Mi jut először eszébe, ha Egerről van szó?

Az egriek szeretik a zenét. Egész Eger. Amikor először itt jártunk a hetvenes években a Ferm zenekarral, ez volt a benyomásom. Vannak az országban olyan városok, ahol egy kicsikét jobban érzed azt, hogy affinitásuk van a zene iránt. Ilyen nekem Eger, vagy Miskolc.

– Volt már itt esküvőn is.

Igen, Szekeres Adrien esküvőjére jöttem, mint meghívott vendég. Így láttam egy szép, nagy, egri esküvőt, a Bazilikában tartották, utána pedig elmentünk vacsorázni. Ott már persze ment az ereszd el a hajam, táncoltam, buliztam. Ez is egy Egerhez fűződő emlékem.

– Esetleg az egri borok?

Hát, meg kell hagyni, hogy amikor Egerben jár az ember, mindig elviszik a Szépasszony-völgybe, a borozók sorára. Ott aztán minden gazda szól, hogy „jaj, művész úr, kóstolja meg az én borom”. Mire a sor végére érsz, már óvatosnak kell lenni. A hatvanas években Kazal László humoristának volt egy darabja, tudományos borkóstolás néven. Erről szól. Hogy nem lehet tudományosan bort kóstolni, mert a végére úgyis berúgsz. Szóval, ez is Eger. Jó borok vannak, szép asszonyok vannak.

– Mikor járt utoljára Egerben?

Két, három évente azért eljövök. Talán nem is vállaltam volna ezt a szilveszteri koncertet, ha nem Egerben lesz. Én nem szeretek télen szabadtéren játszani. Az ember természete ellen van, hogy úgy szórakoztasson, hogy a közönsége közben remeg. Ráadásul télen minden művész bebugyolálja magát és úgy néz ki, mint valami orosz frontról hazaérkező katona. Én ezt nem engedem sem a zenekarnak, sem a gidáknak. Egy vékony harisnya lehet rajtuk, de a műsort le kell adni. Az R-Go egy látványosság, egy showzenekar. Úgyhogy mi nagyon nekivetkőzünk majd.

– Mit tesznek olyankor, amikor nagyon hideg van?

Néhány évvel ezelőtt voltunk Erdélyben, Gyergyószentmiklóson. Mínusz tizennyolc fok volt, de tízezer ember pólóban és lajbiban állta végig a koncertet. Mi meg felvettünk mindent, de mínusz tizennyolc fokban mindegy, hogy mit veszel fel, mert érzed, ahogy a hideg megy le a torkodon, amint szívod be a levegőt. Szóval nagy valószínűséggel Eger miatt vállaltuk a koncertet.

– Most egyébként jobb időt mondanak Szilveszterre.

Igen, plusz három-négy fok az előrejelzés, szóval várunk mindenkit nagy szeretettel a Dobó térre a Csikidám partira!