Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-01-27

Scroll to top

Top

CUKORBETEGEK EGRI EGYESÜLETE

CUKORBETEGEK EGRI EGYESÜLETE

| Ekkor: 08, ápr 2015

CUKORBETEGEK EGRI EGYESÜLETE

A szervezet – szakorvosi kezdeményezésre – 1999 elején alakult, néhány felnőtt korú cukorbeteg részvételével, azzal a szándékkal, hogy jobban megismerjék, megismertessék a betegséget, annak szövődményeit, kezelését, és minden lehetőt megtehessenek beteg társaik életminőségének javításáért.
A szervezet az első évben klub formában működött, melyet az akkori Megyei Művelődési Központ vett szárnyai alá, biztosítva a szükséges helyiséget. A foglalkozásokat havonta egy alkalommal tartották, általában szombati napokon. A programban elsősorban szakorvosi előadások szerepeltek. Sorra kerültek a legfontosabb szövődmények, és azok a tudnivalók, melyek a cukorbetegek diétájával, a gyógyszerek szedésével, az inzulin injekciók beadásával, stb. függenek össze. Közben a taglétszám hónapról-hónapra gyarapodott. Az esztendő végére felvetődött az igény, hogy a klub alakuljon át egyesületté, a hatékonyabb működés érdekében, így 2000. február 12-én – 68 alapító taggalmegalakult az egyesület, és ezt a tényt a Heves Megyei Bíróság 2000. április 27-én – végzésében rögzítette. Ennek értelmében a Cukorbetegek Egri Egyesületeországos hatáskörű, egészségügyi jellegű, közhasznú szervezet lett. Ez az esemény jelentős fordulatot hozott a további munkába. Egy egészségügyi alapítvány segítségével megteremtődtek az anyagi feltételek is, lehetőséget adott arra is, hogy pályázatokon vehessenek részt és ilyen módon biztosítsák a folyamatos működés anyagi feltételeit. Napjainkban 50-60 fő vesz részt rendszeresen foglalkozásokon, és becslések szerint kb. 300 cukorbeteggel van kapcsolatuk, hiszen ennyi – diétás áru vásárlására jogosító – igazolványt adtak ki. Tagjaik jelentős része egri lakos, s mellettük sok a vonzáskörzetből vagy távolabbi helységekből bejáró is.

cukornonap150309-169w-700x261
A foglalkozások helyszíne a Bartakovics Béla Közösségi Ház.
Éves munkatervet készítenek a tagság ajánlásai szerint, mely alapján felkérik az előadókat, meghívják a vendégeket, s tervezik a programokat. Az aktuális havi programokról a Cukorbeteg Gondozón keresztül tájékoztatják az érdeklődőket, továbbá hirdetnek a helyi sajtóban és az Interneten. A klubfoglalkozásokon ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést, egészségügyi információkat tartalmazó ingyenes újságokat és szaklapokat biztosítanak. A betegséggel, diétával kapcsolatos könyveket, mérőeszközöket, videokazettákat szintén tudnak kölcsönözni tagjaiknak. A sok ismereten, információn túl erősítik az emberi összetartozás érzését, figyelnek egymásra. A havonta szervezett találkozókon kívül, a 2005. évtől kötetlen összejöveteleket is beiktattak, mert a vidámság és a derű szintén kedvezően befolyásolja állapotukat.
Megteremtették továbbá a telefonos információ és tanácsadás lehetőségét, ugyanakkor Interneten keresztül is fordulhatnak feléjük az érdeklődők.
Szolgáltatások
A város szívében lévő áruházban 10%-os kedvezménnyel tudnak diabetikus termékeket vásárolni az egyesületi tagok. A mátraderecskei mofetta-fürdőben az arra rászoruló betegtársaknak volt lehetőségük a javulásra. A reumakórházban ingyenes, speciálisan cukorbetegek számára összeállított gyógytornára van lehetőség. Az egyesület évente szervez – a városi és megyei önkormányzat támogatásával – tömegeket megmozgató rendezvényt, az Egri Diabétesz Napot és szolgáltatásaikkal megjelennek a megyeszékhely legnagyobb civil rendezvényén, Eger Ünnepén.
Jó kapcsolatokat ápolnak hasonló civil szervezetekkel, többek közt a Hajdúsági, a Burgenlandi és a lengyel Przemyśli Diabetes Egyesülettel.

Adószám: 18582145-1-10; bankszámlaszám: OTP 11739009-20198747
A betegeket, a segítő családtagokat, az érdeklődőket szeretettel hívják és várják.
Vezető: Jakabné Jakab Katalin, 70/366-3778
http://egridiab.egalnet.hu, egridiab@gmail.com