Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-10

Scroll to top

Top

DOBÓ KATICA HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPDALKÖR

DOBÓ KATICA HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPDALKÖR

| Ekkor: 08, ápr 2015

DOBÓ KATICA HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPDALKÖR

A népdalkör 1992-ben alakult, jelenleg 12 főt számlál.
Ruházatuk a hóstyai egri nők viseletének mása, melyeket Fehér Jánosné népi iparművész készített számukra. Tagjaik még ma is gyűjtik a népdalokat, a faluban élő idős rokonokat felkeresve. Az így összegyűjtött anyagból dalcsokrokat állítanak össze, melyeket megtanulva, megőrizve tovább adnak, megye-, sőt országszerte. Évente mintegy 40 meghívást kapnak. Munkálkodásukkal azt szeretnék elérni, hogy az utókor átvegye, majd továbbörökítse a népdal, a népi hagyományok kincseit. Az általuk felelevenített népszokásokat, – a betlehemet, a fonót, a kisze-járást, a pünkösdölőt, a szüreti és a lucázó feldolgozásukat – a Duna TV, valamint az Egri Városi Televízió több alkalommal is bemutatta. Fellépésük a Palócgálán, a Magyar Rádió műsorában minden évben bemutatásra kerül. Számottevő részt vállalnak a megyei művelődési központ rendezvényeiben, az országos versenyekben (mint: Palócgála, Aranypáva). A dalkör indította el a kistérségi kórustalálkozót, melynek mintájára máshol is követték példájukat. Többjük évek óta tevékenyen vesz részt a nagyi-unoka megyei népművészeti táborban is. Egerben gyakran lépnek föl a Művészetek Házában, a Dobó téren, a Várban, a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Az Agria Vásáron és a Szépasszonyvölgyben kézműves bemutatóval színesítik a rendezvényeket.

DK2
Vidéki jelenlét: több Heves megyei kiállításnál közreműködnek dalcsokraikkal, Siroki várjátékok (évente), Országos Múzeumi Napok, Szentendre – ők főznek a vendégeknek, szerepeltek Kapolcson, a Művészetek Völgyében, felléptek továbbá a budai Parkszínpadon, a MOM-ban, a Vigadóban, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Isaszegen, Erdélyben (Sepsiszentgyörgyön, Csíksomlyón) Ausztriában (Máriacellben).
Szervezik a nyugdíjasok országjárását, illetve külföldi útjait annak érdekében, hogy társaik minél többet lássanak, megismerjék és megbecsüljék értékeinket. Eddig megfordultak: Hollóházán, Füzéren, Széphalmon, Vizsolyban, Szerencsen, Sárospatakon, Monokon, Hollókőn, Gyöngyösön, Gyöngyöspatán, Mátraverebélyen, Szentkúton, Hasznosban, Parádon, Recsken, Mátraderecskén, Szatmárcsekén, Nyírbátorban, Tiszacsécsén, Máriapócson, Nyíregyházán, Pécsett, Sikondán, Szekszárdon, Budapesten, Sopronban, Hevesen, Tarnaszentmárián, Feldebrőn, Erdőtelken, Sarudon, Kiskörén, Zala és Vas megyei helyiségekben, illetve Prágában, Pozsonyban, Füleken, Késmárkon, Kassán, Tátralomnicon, Kutna Horán, Krakkóban, Zakopánéban, Auswitzban, Fertőrákoson.
Megalakulásuk 20. évfordulóját a Bartakovics Béla Közösségi Házban ünnepelték a Népdalkörök Fesztiválja rendezvényen.
Elismeréseik, eredményeik:
1996 KÓTA ezüst, 1997 Vass Lajos emlékverseny, ezüst, 1998 KÓTA ezüst, 2000 Országos Színjátszó Verseny, első helyezés, 2001 Országos Színjátszó Verseny, első helyezés, 2001 KÓTA arany, 2003 Országos Színjátszó Verseny, első helyezés, 2004 KÓTA arany, 2004 Heves Megyei Közgyűlés „Heves megyéért” kitüntetése, 2004 Országos Színjátszó Verseny, első helyezés
Szólóénekesük arany és ezüst fokozattal rendelkezik.

Vezeti: Somfai Tiborné
Próbák: hétfő, 13.00 – 15.00, Bartakovics Béla Közösségi Ház