Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-02-26

Scroll to top

Top

Eger, a kultúra városa

Eger, a kultúra városa
EKMK
  • Ekkor: 2015-02-11

Eger Megyei Jogú Város Heves megye székhelye, az északi régió legjelentősebb idegenforgalmi központja. Egert a közgondolkodás elsősorban, mint nemzeti történelmünk dicsőséges küzdelmének színhelyét, a hazaszeretet és hősiesség szimbólumát tartja számon, a törökök felett aratott 1552-es győzelemre emlékezve.

 

A város ezer éves múltjából azonban nem csupán ezt a kétséget kizáróan kiemelkedő eseményt emelhetjük ki, hanem az itt élő és dolgozó emberek közös erőfeszítésének köszönhetően számtalan egyéb nagyszerű eredményre is méltán lehetünk büszkék. Eger a művészeti és történelmi értékek egyik leggazdagabb városa, utcái terei nyitott könyv lapjaiként tárulnak fel a járókelők előtt. Barokk jellegű történelmi belvárosát a XVIII. században élt nagy műveltségű katolikus egri püspökök alakították ki, kiknek igényes elképzeléseit kiváló osztrák, német, olasz származású tervezők és építőmesterek a nagyszerű egri mesteremberekkel együtt valósították meg.

 

Eger történelmi múltjával – adottságainak köszönhetően – a borkultúra is szervesen összenőtt. A Bükk délnyugati lejtőjén, a Mátra és Bükk hegység között illetve az Alföld és az Északi középhegység találkozásánál több évszázaddal ezelőtt egri központtal egy olyan bortermelő táj alakult ki, amely mára már világhírnevet szerzett magának. Szőlőművelőink joggal büszkék fáradtságos munkájuk végeredményére: az Egri Bikavérre, az Egri Leánykára, és egyéb kiváló minőségű boraikra. Városunk mindezeken kívül évszázadok óta az észak-magyarországi régió egyházi, oktatási és kulturális centruma. Joggal állíthatjuk, hogy történelmi múltunk és kultúránk értékei iránt érdeklődők városunkban bőséges kínálatra találnak.

eger_63

 

Az országon belül is kiemelt helyzetben van Eger a fürdőkultúra tekintetében. Medencéit hazai és külföldi turisták ezrei látogatják szívesen, de a mozgásszervi betegségekben szenvedők sokasága is jó hatásfokkal talál itt bajaira enyhülést és gyógyulást. A Termálfürdő közvetlen szomszédságában, északi felénél található az autentikus, meghitt hangulatú Török Fürdő, mely 6 medencével és magas minőségű wellness szolgáltatokkal várja a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket. A gyógyforrások környezetében található az ország egyik legszebb fedett uszodája – a Makovecz Imre által tervezett –, Bitskey Aladárról elnevezett uszoda. Eger város gazdag műemlékekben és természetes vonzerőkben. Egert méltán említik Magyarország barokk gyöngyszemének.

eger_16Az M1 “Ég, föld, férfi, nő” című sorozatának Egerről szóló epizódja. (2014 márc. 30.)

Eszter és Pepe kulturális és történelmi utazásra indulnak Eger környékére.

Megmártóznak a Törökfürdőben, ellátogatnak a noszvaji barlanglakásokhoz,

az egerszalóki Kőasszonyhoz, és a híres egri vár egyik ágyúja is elsül a kedvükért.

 

Látnivalói közül első helyen említjük meg a török idők győztes végvárát, a középkori egri várat. A török megszállás korából fennmaradt  építészet egri látványossága  a 40 méter magas, 93 lépcsős minaret, Európa legészakibb török kori építménye. A történelmi belváros szívében a Dobó téren található Közép-Európa egyik legszebb barokk temploma a minorita Páduai Szent Antal-templom. Az 1758-ban épült, különösen szép templom zárókövén olvasható jelmondat önmagáért beszél: „Istenért semmi sem elég.”

eger_19

Az Eszterházy tér ékessége a klasszicista érseki székesegyház, mely hazánk második legnagyobb temploma. A székesegyházban látható orgona az ország legnagyobb orgonája! A templommal szemközt áll a késő barokk kori Líceum. Emeletén az ország egyik legszebb könyvtára, a Főegyházmegyei Könyvtár várja látogatóit. Az épület belső terét mindenütt míves faragások, pompázatos mennyezetfreskók díszítik. A 130 ezer kötet mellett olyan értékeket őriznek a könyvtár falai, mint az első, 1473-ban Magyarországon nyomtatott könyvet, Mikes Kelemen eredeti leveleit, és az egyetlen hazai Mozart-levelet. A Líceum tornyában működik az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló. Az egri Érseki Gyűjteményi Központ az érseki palota, azaz az egri püspökök rezidenciájának 250 éves történetét, felbecsülhetetlen értékű kincseit mutatja be.

A Kossuth Lajos utca csodálatos épületei, kovácsoltvas erkélyekkel díszített barokk, copf stílusú és rokokó palotái a turisták „kötelező” látnivalói közé tartozik. Kiemelkedő építészeti értékekkel bír a Kispréposti lak, a Nagypréposti lak, a barokk ferences kolostor és templom, valamint a város egyik legrégebbik épülete, a Buttler-ház. A Buttler-ház arról is nevezetes, hogy falai között játszódtak Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényének jelenetei.

eger_04

A Megyeháza kapualjában csodálhatják meg Fazola Henrik kovácsmester egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuit. A Megyeháza udvarán a 18. századi megyei börtön épületében ismerkedhetnek meg Eger kiváló sportértékeivel a Sportmúzeum falai között.

Sajátos hangulata van a Széchenyi utcának, a város sétálóutcájának. Ínycsiklandó illatokat árasztó éttermek, teraszos cukrászdák és sörözők várják az arra járókat. Az idegenforgalom és a kultúra egymást erősítő kölcsönhatásából a megyeszékhelyen évente visszatérő hagyományos turisztikai rendezvények és fesztiválok várják a várost felkereső vendégeket.

 

A város idegenforgalmában a konferenciaturizmus is fontos szerepet játszik, melyhez kiváló lehetőséget biztosít legnagyobb szállodánk új konferencia termei.

„Be kell Egerbe mennem! Mert ennyi édes vonzerőnek Szívem nem állhat ellen” írta Petőfi Sándor az „Eger mellett” című versében.