Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-05

Scroll to top

Top

EKMK Kulturális ajánló

EKMK Kulturális ajánló

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben sem szeretnénk, ha kedves látogatóink kultúra nélkül maradnának. Ezért állítottuk össze ezt a kulturális ajánlót online elérhető tartalmakból.

A Közéleti Akadémia áprilisi előadója Kozma-Vízkeleti Dániel sajnos a rendkívüli helyzetben nem tudta megtartani egri előadását, de nem hagyja tartalmak nélkül az otthon maradt közönséget. Online előadásában nagyon aktuális témát boncolgat: egy mentális akciótervvel segít nekünk a koronavírus ellen.


Az otthon maradt gyerekekről sem feledkezünk meg, ne maradjunk Csengő-bongó nélkül!

Csengő-bongó: Árgyélus királyfi

Győző bácsi, aki a Csengő-bongó előadásokon lelkesen vezette be a gyerekeket és a felnőtteket a zene világába, a karantén alatt sem pihen. Új hangszerismertető sorozatával minden hétfőn, szerdán és pénteken lepi meg a közönséget, első alkalommal például a hegedűvel ismerkedhetünk meg.
Kattintsatok ide a sorozat összes eddigi videójáért!
Ha a zene mellé egy kis elfoglaltságot is kerestek, innen letölthettek egy hangszeres kifestőkönyvet is.

A Kiskalász márciusi egri koncertjét sajnos nem tudta megtartani, de szobakoncertjeivel otthonról is szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Április 11-én élő gyerekkoncerttel várnak mindenkit: jönnek újra a feketeretek-bábok, latinos hangulatú salátabál, kóborló paszternák és természetesen a szokásos palacsintázás!

A zenekar énekese, Bori minden hétköznap közös meseírásra várja a gyerekeket: “Ezen a kis hétköznapi zenés tücsökmese-sorozaton keresztül összefűzve mutatom be, a tavaly októberben megjelent “Süss fel kicsi nap” zenés verseskötetem dalait. Minden dalhoz írtam egy kis mesét, melyben a tücsök kalandjait követhetik a gyerekek nyomon, majd a mese végén kapnak egy megoldandó kérdést a következő fejezethez, amivel ők maguk is alakíthatják a történetet!( A zenés mese minden hétköznap 18:00-kor kezdődik.)”

Az Égig érő tojásfa – húsvéti családi napunkat sajnos nem tudjuk megtartani, pedig idén is rengeteg izgalmas élménnyel készültünk: többek között látványos tojásfa, óriás hímes tojás, húsvéti “bütykölde”, nép játszópark, tojásvadászat, vödrös locsolkodás és Szalóki Ági gyermekkoncertje.
Sajnos a koncertet most nem tudja megtartani, de azért, hogy kicsit kárpótoljon minket, hogy Szalóki Ági minden nap videón mesél a gyerekeknek.


Az EKMK-ban rendszeresen tartunk táncház esteket, ahol a néptánc szerelmesei találkozhatnak és együtt mulathatnak, ami sajnos a mostani helyzetben nem lehetséges. A MYTHOS Produkció Kft., a Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére augusztustól decemberig készültek felvételek azokról a kis kalotaszegi tánckoreográfiákról, melyekkel sikerült az egész világot behálózni. Talán egy kicsit kárpótol majd minket az erről készült film az elmaradt táncházakért. A megjelenésig a készítők egy kis előzetessel kedveskedtek nekünk.


A Kaláka együttes többször is vendégeskedett már nálunk. 2019-ben Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából egy egész éves rendezvénysorozattal tisztelegtünk a nagy írónk emléke előtt. A sorozat zárórendezvényén a Kaláka régi adósságát törlesztette az Ady-dalokból álló összeállítással.

Április 5. és 13. között Gryllus Dániel, a Kaláka alapítója és Lackfi János költő közös dalaival emlékezik meg a nagyhétről, első videójukban például a Virágvasárnap ünnepéről. A friss szerzeményeket minden nap 19 órakor tekinthetjük meg a Várkert Bazár oldalán.

Kaláka együttes – Ady-est

Nyáry Krisztiánt senkinek sem kell bemutatni: író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök, a Merész magyarok és a Festői szerelmek című sikerkönyvek szerzője. 2018-ban telt ház várta a frissen megjelenő Írjál és szeressél kötetbemutatóját az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Most a karantén alatt sem hagy minket irodalom nélkül, hiszen kortárs magyar írókkal beszélget írásról, olvasásról. Többek között Grecsó Krisztiánnal és Vámos Miklóssal, akik szintén vendégeskedtek már az intézményünkben. A #otthonolvasok sorozatot Nyáry Krisztián írói oldalán tudjátok követni.

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka című zenés pódiumestjével kápráztatta el Egerben a közönséget. Az alkotókkal a Stop című darabjukról is beszélgettünk.

Az otthoni tanulást elősegítendő a Nemzeti Filmintézet olyan mozgóképeket tartalmazó válogatást tett elérhetővé, amelyek felhasználhatóak a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához. A történelmi, ifjúsági és animációs filmeket, melyek nem csak a tanuláshoz, de a tartalmas kikapcsolódáshoz is hozzájárulnak, itt érhetitek el.