Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-12

Scroll to top

Top

Élesben; a zongora

Élesben; a zongora

Komolyzenei nagy koncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatóinak zongora darabjaiból.

Műsor:

Józsa Tamás: Progressive Pop Etude

Németh Zoltán: Zongoradarab

Gulyás Gergely: Dalok zongorára

Varga Abigél: Időmanó

Dankó Richárd: Fool around

Németh Zoltán: Szvit

Dankó Richárd: Két kép

Gulyás Gergely: Drops from a rainbow

Varga Abigél

1996-ban született Egerben. Tanulmányait az Esterházy Károly Gyakorló Általános Iskolában kezdte, de egy év után a Santca Maria Általános Iskola Alapfokú Művészeti Intézmény, Gimnázium és Kollégiumban folytatta. Gimnáziumi éveit a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégiumban fejezte be. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol BA alkalmazott zeneszerzői tanulmányait Varga Judit és Tallér Zsófia tanítványaként végezte. 2018 szeptemberétől MA zeneszerzés szakon tanul Varga Judit és Tornyai Péter növendékeként. 2017-ban a megosztott második díjat nyerte el a Liszt Ferenc Akadémia zeneszerző versenyén. 2018-ban a Neszlényi Andor emlékére alapított ösztöndíji pályázaton harmadik helyezést ért el, valamint a Nemzetközi Bartók Világverseny és Fesztivál Zeneszerzőversenyén a középdöntőben helyezést ért el, amiért okleveles elismerést kapott. Részt vett többek között Eötvös Péter, Vajda Gergely, Yati Durant, Atli Ingólfsson, Kurtág György, Helmut Lachenmann, Horváth Balázs, Felix Baumann, Páll Ragnar Pálsson és Hugi Guðmundsson kurzusain.

Németh Zoltán

1995. december 14-én született Budapesten. 2004-ban Pozsár Andreánál kezdte meg zongorai tanulmányait a Tóth Aladár Zeneiskolában, majd 2009-ben felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakára. 2009-től 2010-ig Ábrahám Mariannál tanult, 2011-től pedig Kecskés Balázsnál folytatta tanulmányait. 2014-ben fakultatívan felvette a zeneszerzésszakot, melyen tanára Maskó Ilona volt. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakára, ahol alapképzésen, és jelenleg mesterképzésen is Seri Zsolt a főtárgytanára. 2007-ben a XI. Országos Zongoraverseny területi válogatóján elnyerte a kiemelt nívó díjat. 2011-ben második díjat nyert a XVI. Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen, 2013-ban a Velencében tartott Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe jutott. 2018-ban megszerezte az Országos Petrovics Emil Énekversen első díját kamara kategóriában. Az Óbudai Társaskör rendszeres fellépője, továbbá háromszor is szerepelt a Zeneakadémia Nagytermében. Ljubljanában bemutatták a vonósnégyesét, melyet 2018-ban szerzett, dalait pedig Debrecenben és Balatonalmádiban. Első darabja, a Darab csellóra és zongorára 2013-ban készült el, ugyan ebben az évben pedig megírta első dalát. 2015-ben több zongoradarabot is írt, többek között a Keringőket, a Darab csellóra és zongorára második részét, valamint két zongorára a Fantázia 8 kézre című művét. 2016-ban megkomponálta a három hangszerre szánt Bettermann-triót. Az utóbbi évben is több darabot és dalt is írt, például az I. vonósnégyest, a Mixage dalciklust és a Szvitet.

Gulyás Gergely

1996-ban született Budapesten, általános iskolai éveit 2003 és 2011 között a XIV. kerületi Herman Ottó Általános Iskola matematika szakán töltötte. 2011-től a XIV. kerületi Szent István Gimnáziumban tanult, majd 2015-ben kitűnő érettségi bizonyítvánnyal végzett. 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművészet szakán tanul. Zenei tanulmányait a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményében szerezte. 2004 és 2010 között szolfézsra járt, közben zongorán és nagybőgőn tanult játszani. Kórustag volt 2011-től a Szent István Gimnázium vegyeskarában, egészen 2015-ig. Zenekari tagsággal rendelkezett 2012 és 2017 között a Szent István Királyi Zeneiskola Szimfonikus Zenekarában, közben zeneelméleten és szolfézson vett részt vendéghallgatóként. 2016-ban a VENI Academy kortárszene kurzusát nagybőgősként végezte el Kassán és Pozsonyban, 2017-ben pedig újabbakat végzett el, mint a Novalis Festival zeneszerzési kurzusát a horvátországi Zadarban és Ungváry Tamás elektroakusztikus zeneszerzés kurzusát Budapesten. Még ugyanebben az évben Pécsen az I. Elektroakusztikus zenei versenyen, fix médiára írt kompozíció kategóriában harmadik helyezést ért el. Már 2013-ban, gimnazista évei alatt megírta a Peter’s Waltz című első zongoradarabját, majd az elkövetkezendő években többek között zongorára, csellóra, hegedűre és harmonikára is írt darabot. 2017 és 2018 között megírta egyebek mellett a Rapszódia vonósnégyesre, Phrases (harmonika, fix média), Fake Metamorphosis (hegedű) darabokat, valamint Dalok zongorára című legújabb szerzeményét. Alkalmazott zenei (színház- és filmművészeti) tevékenységei szintén 2013-ban kezdődtek a Böhm-Kocsmáros-KERO-Neoton: Szép nyári nap című Szent István Gimnázium előadásával, amelyen a zenei vezető és karmester szerepét töltötte be.  2017/18-ban zenei vezető, karmester és zongorista volt a SZIG Diákszínjátszók Dés-Geszti: A dzsungel könyve című előadásán, 2018-ban pedig szintén több a SZIG Diákszínjátszók társulat előadásában vett részt, mint a Dés-Geszti-Grecsó: A Pál utcai fiúk (hangszerelés, zenei vezető, karmester) és a Saint-Exupéry: A kis herceg (zenei rendező, zeneszerző, zongorista). 2018-ban a Színház- és Fimművészeti Egyetem rövidfilmjében zenei asszisztens volt, valamint az egyetem vizsgaelőadásának (Shakespeare: A velencei kalmár) zenéjét szerezte és adta elő zongorán. Egyéb művészeti tevékenységeket is végez, 2011-től az Iskolai zenekar (One More Drink) énekese/billentyűse/dalszerzője/szövegírója volt egészen 2015-ig. 2016-tól a Concerto Harmonia Vegyeskar művészeti vezetője, 2017-ben pedig megalapította a SZIG Diákszínjátszók társulatot, melynek máig zenei vezetője.

Dankó Richárd

1996.12.17.-én született, Debrecenben, zenész családba. 3 éves korában megkezdte zenei tanulmányait hegedű szakon. 10 évesen felvételt nyert a Debreceni Kodály Zoltán. Szakközépiskola előkészítő tagozatába. Itt ismerkedett meg a zeneszerzéssel, vezényléssel és a zongorával. Középiskolás évei alatt részt vett többek között Vásáry Tamás kurzusán. 2014-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba majd 2016-ban első helyen felvételt nyert a magyar Zeneakadémiára. 2016-ban az Országos Farkas Ferenc Zongoraverseny különdíjasa lett. Ugyan ebben az évben felkérte az Új Zenei Stáb egy mű megírására mely a Bartók Konzi Új Zenei Napján el is hangzott. 2017-ben a Zeneakadémia Kodály-pályázatának győztese lett mely során a szlovén Dissonance Quartett bemutatta egy vonósnégyes kompozícióját. 2017-ben a Zeneakadémia és a Ljubljanai Zeneakadémia közösen szervezett Hugo Wolf emlékévének alkalmából meghirdetett pályázat nyertese lett mely során egy Hugo Wolf által is megzenésített versre komponált dalát bemutatták Ljubljanában és a Zeneakadémián is. Tanárai voltak többek között Barabás Árpád, Pallagi Tamás, Csemiczky Miklós, Fekete Gyula, Wilheim András, Somos Csaba, Elekes Zsuzsa, Antal Mátyás, Eckhardt Gábor, Eredics Gábor, Virágh András, Vidovszky László és Batta András. Lehetősége adódott kiváló művészekkel együtt dolgozni, mint például Barta Gergely, Jobbágy Valér, Simon Curtis és Ligeti András. Számos hazai és külföldi koncertterem állandó fellépője, így népszerűsítve a magyar
klasszikus zenei világot és a magyar kortárs zenét.

Józsa Tamás

1992 Január 20-án született Szabadkán. Zenei tanulmányait a balatonalmádi Kósa György Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte, zongora szakon Kallai Sándorné, és Fükéné Sebestyén Mónika tanítványaként. Érdeklődése azonban hamar a zeneszerzés, improvizáció felé fordult. Középiskola mellett sikeresen felvételizett a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakára. Reményi Attila növendékeként 2009-2011-ig tanult itt zeneelméletet és összhangzattant. Érettségit követően két évig a budapesti Corvinus Egyetem tájépítész szakos hallgatója volt, majd beiratkozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alkalmazott zeneszerzés szakára, emellett magánúton jazz zongorát kezdett tanulni Binder Károlynál. Az egyetemen egyre inkább a filmzeneszerzés kezdte érdekelni, a kortárs zenei tanulmányok mellett. 2018-ban BA diplomát szerzett alkalmazott zeneszerzésből, ugyanezen év szeptemberétől megkezdte tanulmányait mesterszakon, tanárai Varga Judit, Barta Gergely, Balázs Ádám. Szakmai munkásságát a könnyűzenében kezdte, 2009-ben Jazz triót alapított Chován Gáborral, Lendvai Dániellel. A zenekar megalakulásától kezdve sikerrel vett részt Veszprém megyei tehetségkutatókon, és rendszeresen fellépet helyi fesztiválokon, többek között a Rozé-Rizling Jazz Napokon, Balatonalmádi Bornapokon. Az akadémián töltött évek alatt több színházi produkcióban is részt vett. Zsótér Sándor felkérésére megzenésítette James Joyce Epilógus című versét, mely a szombathelyi Weöres Sándor Színház Kísértetek (Henrik Ibsen) előadás záró dala lett. Az egyetem második évében, egy iskolai feladat kapcsán ismerkedett meg Fehér Andrással, akivel több alkalommal is részt vettek a Színművészeti Egyetem által szervezett Sanzonversenyen. 2017-ben folytatták az együttműködést, és színpadra vitték Lárs Norén Az éjszaka a nappal anyja című drámáját, mely egy teljes évadon át sikerrel ment a Padláson, és meghívást nyert a szegedi Thealter Fesztiválra is. Az előadásban a kísérő zene mellett négy dal is helyet kapott. A színházi munkák mellett kezdettől fogva foglalkozott filmzeneszerzéssel is. Első munkája (mely egyben diplomamunkája is) Borsos Miklós rövidfilmje, a Nagy dobás volt (2018). A filmet több nemzetközi fesztiválra nevezték, valamint kereskedelmi televíziók műsorában is helyet kapott. Ezt követően Szövényi-Lux Balázs Katapult című rövidfilmjén dolgozott, mely
szintén nevezve lesz a legismertebb filmfesztiválokra.