Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-06-26

Scroll to top

Top

ELSA VALLE ÉS WINAND GÁBOR KUBAI ESTJE

EKMK
  • Ekkor: 2015-02-25

KÉT HANG, EZERNYI GONDOLAT”
“Március 7. szombat 19.00
Helyszín: Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont

Belépő – elővételben: 1.200 Ft; a koncert napján: 1.500 Ft
Jegyek válthatók a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, illetve a Szépasszonyvölgyi Márai Látogatóközpontban.

Elsa_Valle_pl_web.preview

18.00-tól Elsa Valle Nyitott ajtók című könyvének bemutatója
A könyvbemutató és a duókoncert között kubai koktélokkal kínáljuk vendégeinket.
Információ: Csányi Andrea, 20/246-7640

Hogy kicsoda Elsa Valle? Énekesnő? Kiváló zenész-előadóművész? Az egyik leghíresebb kubai zenészdinasztia sarja? Egy rendkívüli tehetséggel megáldott, bátor kubai nő, aki fiatal énekesnőként fogta a bőröndjét és hátrahagyva hazáját elindult világot látni, hogy végül Magyarországon találjon új otthonra.
Elsa Valle az a fajta tiszta, sugárzó lélek, akiből elapadhatatlanul árad az életöröm, mellyel nap mint nap megajándékozza a környezetében élőket. Dalai talán ennek is köszönhetik sajátos varázsukat. – L’Harmattan Kiadó, 2014 –

A rendezvény része a “Mindenütt NŐ” országos kampánynak.
A koncert létrejöttét a Cseh Tamás program támogatja. 

www.csehtamasprogram.hu

Elsa Vin.

ELSA VALLE

Elsa ValleA Kubában született énekesnő szülei is muzsikusok voltak, így Elsa hivatása sem volt kérdéses. Elsa már kisiskolásként sokat halott Magyarországról, mert Kubában a hivatalos tananyag része volt Petőfi, Vörösmarty és Bartók Béla.

Zenei tanulmányait az egyik legrangosabb Havannai zeneművészeti iskolában végezte, ahonnan egyenes út vezetett a színpadra. Első sikereit hazájában aratta, hiszen számos kubai és dél-amerikai fesztiválon szerepelt. Hazája egyik legrangosabb fesztiválján, a Boleros De Oro-n már nemcsak a szakma méltatta tehetségét, hanem a közönséget is meghódította közvetlen és barátságos lényével. A szakmai elismeréseken túl a világszerte ismert Buena Vista Social Club zenészeivel is egy színpadon énekelhetett, és olyan közönség fogadta szívébe zenéjét, akiknek Estremeno, Santana és Al di Meola is zenélt.

Elsa Valle hosszú koncert turné után végül Magyarországot választotta otthonának, ahol már lassan 16 éve él többek közt azért, mert olyan remek zenészekre talált az általa szerzett dalok előadásához, mint Winand Gábor, Babos Gyula, Tony Lakatos, Fekete István, Gadó Gábor és Petz Bálint.

Zenei stílusát nagyban meghatározza a tradicionális kubai éneklés, azonban az improvizatív kortárs zenei irányzatokat is magába foglalja. A zene sodró lendülete párosul Elsa energikus, kirobbanó előadásmódjával, amely Magyarországon is egyre szélesebb körben tette ismertté nevét. De nemcsak a kifejező hangszínre és előadásmódra kell odafigyelni, hanem az általa szerzett dalokra is, amelyek a lemezek zenei anyagát képezik.

Elsa Valle Tom-Tom Recordsnál megjelent új albuma, a Salsa y picante a harmadik Magyarországon napvilágot látott lemeze. Előző két albuma után ( Mi Gente 2003, Abracadabra 2005) ismét egyedülállóan eredeti húrokat penget, miközben feszes kubai ritmusok invitálják táncra a hallgatót.

elsa-valle-winand-gabor-jazz-festival-acapella-duo

WINAND GÁBOR

Elsa winandÚtkeresése éveiben Winand Gábor előbb az operához vonzódott, de ez irányú tanulmányokra nem adódott lehetősége, így valójában csak 1983-tól – a Zeneakadémia Jazz Tanszakán megkezdett énektanulmányaitól – vált egyértelművé, hogy a jazz az igazi műfaja. S bár korábban klarinétozni is tanult, s emellett szaxofonon és fuvolán is olyanszinten játszik, hogy hangszeres zenészként is számon tartják kollégái, Winand Gábor mindenekelőtt jazzénekes. Pontosabban: a kortárs jazz első számú énekese Európában..

2001-ben a Magyar Rádió énekes tehetségkutató versenyén zsűritagként működött közre, és fellépett a gálakoncerten. Ezután a zsűri elnöke, Al Jarreau nagy elragadtatással nyilatkozott róla, és saját koncertjén is színpadra invitálta. Gyakran szerepel hangszeres és énekes minőségben felesége, a kubai énekesnő, Elsa Valle együttesében. Saját kvartettjében Rozsnyói Péter zongorázik, Barcza Horváth József bőgőzik és Dés András ütőhangszereken játszik.

Újabban duó és kvartett formációban is sokat koncertezik Szakcsi Lakatos Bélával. Első szóló lemeze a Corners of my mind 2002-ben a legfontosabb francia jazzmagazin, a Jazzman Choc de l’année díját nyerte el, az év egyik legkiemelkedőbb lemezeként. A további BMC kiadónál megjelent lemezei is mind jelentős nemzetközi sikert értek el: Agent Spirituel (2003), Different garden (2004), Opera Budapest (2006), Fabulas (2009). Saját repertoárjával az elmúlt években számos külföldi meghívást kapott, így például a Jazz Festival de Souillac, a Jazz Festival de Tours, Crest Jazz Vocal, a Mitteleuropa Jazz Festival – Schiltingheim, az Iberoamericana (Kuba) koncertjeire, valamint Párizs, Valenciennes, Barcelona, Drezda és más városok klubjaiba. Zenetanári munkájával párhuzamosan rendszeresen tart továbbképzéseket, workshopokat (Lamantin Jazz Fesztivál – Szombathely, Nemzetközi Prágai Jazz Workshop).