Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-01

Scroll to top

Top

ELSA WALLE ÉS WINAND GÁBOR – kubai hangulat

| Ekkor: 10, Már 2015

DSCF1849

Március 7 -én a Márai Központban kiderült, hogy Kuba nincs is olyan messze, hogy mi magyarok olykor tényleg feleslegesen sanyarúak vagyunk, hogy Kubában sem mambóból fonják a kerítést, de ott meleg van és minden sarkon szól valami pezsgő latin muzsika, mert este a kubaiak nem a tévét nézik hanem kiülnek, az utcára és a dudáló ősöreg limuzinok mellett mindig előkerül pár hangszer és …. hogy is hívják ezt… amit mi már talán rég ott felejtettünk valahol a fonóban? …aha megvan…örömzenélnek, vagy csak öröménekelnek.

Meg azt is megtudtuk, hogy magyarország igenis egy szerethető hely, csak kicsit többet kellene mosolyognunk.DSCF2002

Mindezt Elsa Walee – től tudtuk meg, aki megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni, hiszen ilyen húszcentis mosolyt már régen láthatott a kedves publikum.

DSCF1985

Meg persze azt is megmutatta, Winand Gáborral együtt, hogy méltán elismert a latin ritmusokban és zenében együtt.

Azt is megtudhattuk, hogy hiába gondolkodik, vagy álmodik már magyarul valaki, attól még spanyolul ír könyvet, mert ezek a fránya magyarok nagyon nehéz nyelvet tudtak kitalálni maguknak.

DSCF1950

De a legfontosabb amire talán rájöhettünk, hogy a kesergés helyett tele kell nevetni a világot, élvezni a zenét vagy azt ami megadatott, mint ahogy Elsa mondta, Kubában valóban lenne ok a kesergésre, de ott inkább úgy döntöttek az emberek, hogy örülnek az életnek.

Fontos tanulság ez nekünk, és a két művész virtuóz módon meg is mutatta, hogyan is kell ezt csinálni.

DSCF1812

Mi pedig valóban úgy éreztük, hogy süt a nap, Cuba librét kortyolgatunk, köhögő Chevyben nyomjuk a dudát és mahagóni színű asszonyok combján sodort szivart pöfékelünk a Márai Központ napfényes Havannájában.

DSCF1943

Elsa Valle énekes, zeneszerző, a Rumba Caliente zenekarvezetője. Ebben a formációban a két neves énekművész (Elsa Valle és Winand Gábor) hangja remekül tükrözi a két kontinens zenei fuzionálását.
Elsa Valle Kubában született, jelenleg Magyaroeszágon él. Az énekes-zenész a legrangosabb kubai zeneművészeti iskola elvégzése után a híres havannai Tropicana-ban kapta első elismerését, majd a “Boleros De Oro”-n elnyerte a közönség és a szakma elismerését. Dél- Amerikán kívül bejárta Európát is.
Elsa Walle megkapta a Lyra díjat, dalai vezetik a latin rádiók top listáit, zenéje egyesíti a salsa és az afro cubai zene szerelmeseit.
Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus, robbanékony és improvizatív. Több stílusban jártas, hiszen együtt dolgozott olyan híres spanyol flamenco zenészekkel, mint Jose Luis Monton, Estremeno, és bizonyította tehetségét egy színpadon a legendás “Buena Vista Social Club” zenészeivel is.