Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-03-21

Scroll to top

Top

HOBO élőzenés irodalmi estje: Látnokok, költők, csavargó

HOBO élőzenés irodalmi estje: Látnokok, költők, csavargó
Mikor:
2018-04-09 @ 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2018-04-09T19:00:00+02:00
2018-04-09T19:15:00+02:00
Hol:
Eger
Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, Bartók Béla tér 6
3300 Magyarország
HOBO élőzenés irodalmi estje: Látnokok, költők, csavargó @ Eger | Magyarország

2018. április 9. hétfő 19.00 | EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
HOBO élőzenés irodalmi estje: Látnokok, költők, csavargó

A magyar költészet napja alkalmából Földes László Hobo előadása.

Jegyek: elővételben 2.500 Ft, a helyszínen 3.000 Ft.

“Régen a költészet és a zene elválaszthatatlanak voltak, de mire felnőttem már gyenge szálak sem kötötték őket össze. Tizenéves koromban még nem volt rockzene. Faltam a köteteket és Mensárost, Lativonitsot hallgattam.

Később a Kex és Sebő Feri hihetetlen megzenésítésekkel példát mutattak, hogy kapcsolódhat ismét a két művészet. Majd Ginsberg, Morrison, Dylan fordításait olvasván elkezdtem szövegeket írni, felbuzdulva azon, micsoda minőséget hordozhat a rock és a blues, ha ilyen mesterek nyúlnak hozzá.

A hatvanas évek végén a rockot igazi, sőt forradalmi művészetnek tartottam. (Recece!) Azt hittem, hogy összekapcsolható a többi művészettel. Hát ez sem jött be.

Tíz évvel később alapítottam meg a Hobo Blues Bandet, ám addigra kiderült, hogy Cseh Tamáson kívül a magyar zenészeknek eszükben sincs önmagukat, vagy korukat kifejezni, inkább  a táncdalfesztiválok és a lemezkiadás volt a céljuk, amit teljesen elfogadható.

A koncerteken nem jelentettem be fennkölt ábrázattal, hogy most egy vers következik és mindenki csinálja össze magát a megtiszteltetéstől. A bluesok és a versek összefolytak, így a közönség egy része azt hitte, én írtam ezeket a dolgokat, majd miután megtudták az igazságot, több könyvtárból kilopták a József Attila, vagy Ginsberg könyveket.

Olyan verseket választottam, amelyeket a magaménak éreztem. És azért, mert jobban megírták őket, mint amennyire én tudtam volna.  „…de énnekem pénzt hoz fájdalmas énekem,

És hozzám szegődik a gyalázat…” – hiába írta ezt József Attila, ez én voltam 81-ben és sajnos, még ma is az vagyok.

A műsor a szabadságról szól, a  keretet József Attila szabadprózája, a „Tanítások” adja és Villon, Shakespeare, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi, Ady , József Attila, Faludy, Pilinszky,Ginsberg, Morrison, Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveit köti össze.

Mindenkit, aki nem fáradt bele a fenti monológ olvasásába, szeretettel vár Hobo”