Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-02-21

Scroll to top

Top

SZT. MÁTRIX – A NYITOTT ÁLLAPOT NEM MENTHETŐ

Mikor:
2017-10-12 @ 17:00 – 2017-11-18 @ 16:00 Europe/Budapest Időzóna
2017-10-12T17:00:00+02:00
2017-11-18T16:00:00+01:00

Október 12. csütörtök 17.00 / EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep

Neue Debreczenische Kunst bemutatja:
Szt. Mátrix – „A nyitott állapot nem menthető” – Kiállításmegnyitó

Megtekinthető: október 13. és november 18. között, hétköznap 9-től 16 óráig, szombaton 10-től 13 óráig.

A kiállításhoz alkotónap is kapcsolódik Szt. Mátrix projekt, összművészeti tematikus nap elnevezéssel, amelyet 2017. november 11-én, szombaton tartanak meg 10.00 – 16.00 közötti időtartamban.
A szervezők iskolák, csoportok jelentkezését is várják!
Részvételi díj: 500 Ft / fő/ alkalom
Információ: K. Fekete Mária, 20/247-1995, k.fekete.maria@ekmk.eu

A Neue Debreczenische Kunst alkotócsoport Debrecenben kezdte meg működését 2011-ben. A csoport nevének rövidítése NDK, mely az egykori Német Demokratikus Köztársaság magyar mozaikszójával azonos, sőt, a műfaji, művészeti sokszínűségben előképnek tekinthető Neue Szlovenise Kunst (NSK) nevére is rájátszik. Az NDK kezdetben a már több mint húsz éve létező Lyuhász Lyácint BT. zenekar égisze alatt működött. Az ipari zajzenét játszó zenekar először csak zenei tevékenységet folytatott, majd egyre inkább nyitott a képzőművészet irányába is. A csoport maga köré gyűjtötte a helyi kortárs képzőművészeket, követve az elődök  hagyományait (NSK, A. E. Bizottság), majd saját névvel önálló művészeti útra lépett. Az NDK-hoz napjainkban már az ország minden részéről, sőt, határon túlról is csatlakoznak művészek. Az NDK művészei között országosan, nemzetközileg elismert művészek is vannak, például az elődnek tekintett A. E Bizottság egykori tagjai.

 

 Szt. Mátrix projektről:

A művészeti egyesület legjelentősebb és legnagyobb visszhangot kiváltó tematikus projektje a Szt. Mátrix. Az NDK által életre hívott fiktív posztmodern szent életét, tevékenységét mutatjuk be a képzőművészet legkülönfélébb technikáival. Olyan aktuális problémákat feszegetünk, amelyek napjaink művészetében markánsan jelen vannak. A társas magány, az elszigetelődés, a lét bizonytalansága, a mulandóság, a szakrális és digitális világ ellentmondásai mind megjelennek a munkákban. A múlt és jövő paradoxon találkozásából olyan jelentős alkotások is születtek már melyekre művészettörténeti tanulmányok, előadások hivatkoznak (pl. Imre Mariann és efZámbóIstván munkái). A kiállítás-sorozat több hazai és külföldi galériában is bemutatkozott már, ahol minden esetben meghívtuk a helyi művészeket így a Szent Mátrix projekt folyamatosan bővül, változik és megújul.  A kiállítás anyaga minden esetben más, hiszen a téma érdekessége miatt folyamatosan újabb és újabb alkotások születnek.

 

Kiállító művészek a teljesség igénye nélkül : Borsos János, Dóczy Alpár, efZámbó István, Erdélyi Gábor, Éberling Anikó, Ferenczy Zsolt, feLugossy László, Imre Mariann, Imreh Sándor, Kónya Ábel, Koppányi Péter, Kővári Attila, Kujbus János, László János, Lemann Pascal, Orbázi Zoltán Máté, Pierre de Grandnoir, Potyók Tamás, Szabó Réka, Szíj Kamilla, Szarvák Antal, Tóth Miklós és még sokan mások.

 

PLAKI_kicsi_