Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-05-29

Scroll to top

Top

F. BALOGH ERZSÉBET FESTŐMŰVÉSZ JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA

F. BALOGH ERZSÉBET FESTŐMŰVÉSZ JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA

| Ekkor: 01, Sze 2015

F. BALOGH ERZSÉBET FESTŐMŰVÉSZ JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA

Augusztus 17 – szeptember 30.
F. BALOGH ERZSÉBET FESTŐMŰVÉSZ JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
Helyszín: Vitkovics Alkotóház és Művésztelep

Balogh3

Megnyitó: augusztus 17., hétfő 17.00
Megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész
Közreműködik: Szabó Viola – hegedű, ének, Fajcsák Attila – koboz, tekerőlant, ének
Megtekinthető: 2015. szeptember 30-ig, hétköznap 9.00 – 16.00, szombaton 13.00 – 16.00

Információ: 20/247-1995, k.fekete.maria@ekmk.eu

Balogh2

A képi közlés megmásíthatatlanul elemi erejű eszköze a gesztus. Nem javítható, nem ismételhető, egyszeri, a személyiség adott pillanatát legőszintébben rögzítő vizuális jel. A gesztusok egymásra rétegződése föl- és leértékel, az expresszió csak egy határig fokozható, onnan önpusztító. (Alkotót és művet egyaránt!)

Az út fontossága, amit a művek egymásutánja kijelöl, felerősödik, hiszen a túlélést demonstrálja. Az expressziótól a meditatív metafizikáig vezető út pszichésen és vizuálisan egyaránt logikus.

balogh_erzsebet

F. BALOGH ERZSÉBET

Az absztrakt gesztusok egy idő után fogalmilag is azonosítható formává szerveződnek (gondolok itt a kutyákról készült sorozatra), kontroll nélküli önpusztító küzdelmük, vergődésük végtelen kiszolgáltatottságukat emeli emberre is érvényes látomásokká. (Kiszolgáltatottság, a bennem működő ösztönnek, a fölém került győztes erőnek.)

Aztán egyszer csak a TÉR kerül figyelme középpontjába, a személyiség és a kor teljes dinamikájával. A pasztellek „letétje” megőrizte a korábbi képek energikus határozottságát, de kiegészült valami sejtelmes, párás puhasággal. A valóság irracionális konstrukciói, és annak tükröződő káprázata (mint kórkép), a felfokozott szín-terek (vörösek, zöldek) sugalmazó, meditatív hangulata önmagán túli távlatot nyit, szökőutat, az embermentés lehetséges útját.

Földi Péter  Kossuth-díjas festőművész (1995)