Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-20

Scroll to top

Top

FARKAS FERENC EMLÉKKONCERT

FARKAS FERENC EMLÉKKONCERT

| Ekkor: 01, okt 2015

 Farkas Ferenc Emlékkoncert

Október 19., hétfő 18.00

a kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész születésének 110. évfordulójára
Közreműködnek a zeneiskola művésztanárai és tanulói

Belépő: 1.000 Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma

Farkas_Ferenc_koncert-_pl_web (1)

FARKAS FERENC

Zenei tanulmányait 192227 között a Nemzeti Zenedében, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti
Főiskolán
Weiner Leónál, illetve Siklós Albertnél és Fejér Ferencnél.192931 között a római Santa Cecilia Akadémián Ottorino Respighitől tanulhatott ösztöndíjasként. Hosszabb időt töltött külföldi színházaknál, például Párizsban. Később Bécsben és Koppenhágában is,post_196361_20150218215245 ahol filmzenéket komponált Fejős Pál filmjeihez. 1927–29 között a Városi Színház (mai nevén Erkel Színház) korrepetítora és karmestere volt. Külföldről hazaérkezve 193541-ig a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskolában tanított. Ezt követően 1943-ig a kolozsvári Állami Zenekonzervatórium zeneszerzéstanára, majd igazgatója is volt, közben a Kolozsvári Nemzeti Színháznál a karigazgatói feladatokat is ellátta. 194546-ban a budapesti Operaház karigazgató-helyetteseként dolgozott, majd az általa alapított székesfehérvári zeneiskola igazgatója lett.

1949-től 1975-ig a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakának vezetőjeként és tanáraként a ma ismert magyar zeneszerzők többségét tanította, mint például Ligeti Györgyöt, Kurtág Györgyöt, Vass Lajost, Kocsár Miklóst, Durkó Zsoltot, Bozay Attilát, Szokolay Sándort, Petrovics Emilt, Vujicsics Tihamért, Jeney Zoltánt, Vidovszky Lászlót.

A zene250px-Ferenc_Farkas,1971szerzői pályáját meghatározó hatások között ott találjuk a magyar népzenei elemeket, a klasszikus hagyományt, az olasz és általában a mediterrán dallamosságot, valamint a tizenkétfokú technikát egyaránt. A zenei élet legkülönbözőbb területein végzett munkáinak köszönhetően egyedülállóan biztos, szuverén kompozíciós technikára tett szert valamennyi műfajban. Tudása, stílusismerete, gazdag invenciója, széles körű műveltsége és humanizmusa a nemzetközileg elismert, jelentős zeneszerzők sorába emelte. Művészete nemcsak a 20. század magyar zenéjében volt meghatározó jellegű, de új perspektívákkal gazdagította azt.

Nevét ma több zeneiskola viseli az országban.

/Forrás: Wikipédia/

nka