Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-05-27

Scroll to top

Top

FEHÉR MŰVÉSZET – VINCZE LÁSZLÓ PAPÍRMERÍTŐ MUNKÁI

FEHÉR MŰVÉSZET – VINCZE LÁSZLÓ PAPÍRMERÍTŐ MUNKÁI

| Ekkor: 28, máj 2015

FEHÉR MŰVÉSZET – VINCZE LÁSZLÓ PAPÍRMERÍTŐ MUNKÁI

Megnyitó: június 3., szerda 17.00

Helyszín: Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont

.

.

Vincze László: a papírmerítés mestere

Reneszánszukat élik a régi kézműves mesterségek, közülük is kiemelkedő a művészeti és a mindennapi életben betöltött szerepe a merített papírnak. Vincze László az ország három pontján végzi e nemes tevékenység részmunkálatait: Fedémesen, Szentendrén és Budapesten a Várban.

2999_12_3906_1Vincze László (fotó) a heves megyei Fedémes községből származik, végzettségét tekintve papírmérnök. A papírmerítés hagyományát ő teremtette meg családjában, amelyet fiai visznek majd tovább.
Iskolái befejezése után 1980-tól öt évig a szentedrei papírgyárban mélyítette tudását. Ekkor még csupán hobbiként foglalkozott a speciális technikával, majd később a melléktevékenység hivatássá lépett elő. Így 1985-től önálló vállalkozás Vincze László papírmerítő tevékenysége.

2999_10_759_1A merített papír technológiáját már a hódító arabok, kínaiak is ismereték 1100 körül. Azóta a módszerek, kötőanyagok némileg módosultak, de folyamat alapvetően azóta sem változott. Fő fázisai a következők: rostosítás, lapképzés (merítőkádban), szárítás és felületi kezelés.
A merített papír különlegességét a hasznosítás számos területén felismerték. Három fő alkalmazási területe van: felhasználják a restaurátorok felújítások során, továbbá a protokoll a kész papírt: névjegykártyától kezdődően az okleveleken át a könyvnyomtatásig.
Harmadik ágazata a művészek, akik festenek, rajzolnak rá, avagy a félkész papírmasszát hasznosítják művészi céljaikra. Előnyös például egyedi rajzok készítésére, nedvszívó képessége miatt akvarellek, tus, szén illetve litográfia és hasonló sokszorosító eljárással készült nyomatok készítésére. Rendkívüli előnye időtállósága, hiszen 4-500 év is lehet az élettartama.

2999_10_759_2Vincze László azonban nem csupán készíti e különleges papírt a fedémesi üzemben – amely az egykori szülői házából alakított ki – hanem a késztermék útját tovább követi. Szentendrén van a központ, ahol az értékesítés, grafikai nyomtatás és tervezés folyik. Ugyanis ő egyben tervező-grafikus is, aki kérésre a megrendelt arculatot is alakítja-kivitelezi. 1999 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) is.
Alkotómunkájának végső állomása a Budai Várnegyed központi részén lévő egykori Szent Mihály kápolna, melyet 1997-ben újítottak fel. Egy év hasznosítatlanság után kapta meg Vincze László a patinás helyet, ahol jelenleg a Vincze Galéria sikerrel működik.

.
2999_12_3907_11998-tól kezdve e méltóságteljes magas, hűvös falak övezte térben rendre neves alkotók mutatják be legújabb munkáikat. A kiállítókban közös vonás az, hogy mindannyian a merített papírt használták alkotásaik alapjának.

Forrás: / http://terasz.hu/main.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=2999 /

 

 

 

Vincze László plakát w.preview