Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-09-19

Scroll to top

Top

Felhívások

Felhívások

VERSeny 2019/20.

(Versmondó verseny az EKMK-ban)

A 2019/20-es tanévben Versmondó versenyre hívjuk a diákokat! amelynek célja, hogy  megértsék és megszeressék a költészetet.

Acélunk az, hogy bevonjuk őket az alkotás folyamatába, hogy megtapasztalhassák, és jobban megérthessék, hogyan is születnek a szebbnél szebb versek, versfeldolgozások. Szeretnénk, ha  tevékeny részesei lennének a poézis sok színű alkotói folyamatának.

Ennek fényében a következő területeken várunk jelentkezőket:

  • Szabadon választott + kijelölt vers: készüljenek fel egy szabadon választott és egy kijelölt költő verseiből – azon kijelölt költők verseiből választhatnak, akiknek valamilyen kötődésük van Egerhez: pl. Gárdonyi Géza, Márai Sándor, Vitkovics Mihály, Bródy Sándor;
  • Zenei kíséret és megzenésítés: az általuk választott, vagy a kijelölt verset is kísérhetik zenével, illetve megzenésíthetik. Találjanak a versmondók olyan zenész tanulókat, akik szívesen kísérnék őket saját hangszerükön (legyen az gitár, furulya, fuvola, zongora, vagy bármilyen hangszer, ami illik a költemény hangulatához), a következő módon: akár egy kisebb bevezető és/vagy záró futammal, akár halk aláfestéssel, akár egy komplett keretbe foglalva a verset. Kreatív zenész társukkal akár meg is zenésíthetik a kiválasztott, illetve kijelölt művet – ezt azonban jelezni kell a zsűrinek, hogy általuk történt a megzenésítés;
  • Versfaragó Műhely: az összes versenyzőt koruk szerint kisebb (2-3 fős) csoportokba osztjuk, és egy meghatározott időn belül (35-40 perc) közös munkával kell egy költeményt írniuk, szabadon választott (előre meghatározott) témában, amit aztán egyiküknek elő kell adnia;
  • SlamPoetry kategória: a szabályok a következők: lehetőleg előre megírt saját szerzeményt lehet előadni maximum 3 percben, kelléket vagy zenei kíséretet is lehet használni, a verseny lehet nyílt: azaz, ha valakit megihlet a rendezvény szelleme, akkor ott helyben a közönség soraiból is benevezhet a versenyre.

Jelentkezni lehet: EKMK –  Bartók Béla tér 6.  

Érdeklődni: Kovács Anett kovacs.anett@ekmk.eu, Berecz Klára berecz.klara@ekmk.eu

Határidő: 2019. szeptember 30.

A verseny időpontja: november első fele (a jelentkezőkkel közvetlenül vesszük fel a kapcsolatot a további feltételekről, pontos időpontról)

DRÁMAPEDAGÓGIAI PROGRAM

2019 őszétől folytatódik az a nagy sikerű drámapedagógiai és színházi nevelési sorozat, amit 2018 – ban indított intézményünk Eger számos óvodájában és iskolájában. Programunkban eddig résztvevő oktatási – nevelési intézmények: Ney Ferenc Óvoda, Benedek Elek Óvoda Bervavölgyi Tagóvodája, Lenkey János Általános Iskola, Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Kossuth Zsuzsa Szakgimnázium, Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, IQ-Pont Gimnázium,Egri SZC Remenyik Zsigmond Gimnáziuma.


Az Egri Kulturális és Művészeti Központ 2019 őszétől is megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermek és ifjúsági korosztályra. Drámapedagógiai programunkban igyekszünk a közönség minél tágabb körét megszólítani, az óvodás korosztálytól a fiatal felnőttekig. Foglalkozásaink minden esetben az éppen résztvevő csoport preferenciáihoz és reakcióihoz igazodnak, a közös játék és gondolkodás elindításához kérdésekkel készülnek az alkotók a válaszokat pedig a résztvevőkkel közösen igyekszünk megtalálni. Fontosnak tartjuk, hogy foglalkozásaink és projektjeink fókuszai és tanulási területei jól behatárolhatóak, értelmezhetőek és iskolai tanmenethez is kapcsolhatóak legyenek. Számos különféle színházi nevelési programot és tantermi előadást kínálunk 2019 őszétől, melyek aktuális témákat dolgoznak fel.

Részleteket találhatnak a hamarosan megjelenő programfüzetünkben.
Együttműködő partnereink 2019-ben: Harlekin Bábszínház, Insite Drama, Kerekasztal Színház, Nézőművészeti Kft., Nyitott Kör Egyesület, CSIP – Csokonai Ifjúsági Program

Kapcsolattartó: Dévay Gábor, devay.gabor@ekmk.eu / (06 20) 779 0382

ADY ENDRE EMLÉKÉV: 100 ÉV 100 VERS

2019-ben Ady Endre halálnak 100. évfordulója előtt tisztelegve az Egri Kulturális és Művészeti Központ méltó módon kíván megemlékezni a költőről. Így nagyobb rendezvényeink előtt szeretnénk, ha elhangozna egy-egy Ady vers. Ehhez várjuk olyan vállalkozó kedvű diákok és felnőttek jelentkezését, akik szívesen megosztanák a közönséggel kedvenc Ady költeményüket.

Jelentkezni folyamatosan lehet az elérhetőségek és a választott vers megadásával az alábbi e-mail címen: info@ekmk.eu

HEVES MEGYEI DRÁMAPEDAGÓGIAI MŰHELY

Drámapedagógiai Szakmai Műhely az Egerben és a térségben dolgozó drámapedagógusok számára. Módszertani képzések, tehetséggondozó programok, művészeti találkozók, táborok tartoznak majd a megalakuló műhely tevékenységi körébe.
Információ: Dévay Gábor, devay.gabor@ekmk.eu / (06 20) 779 0382

MESTERSÉGEM CÍMERE

 Új programsorozatot indítunk, amelyhez TÉGED KERESÜNK, ha…

  • Egerben születtél, éltél
  • ma már máshol élsz, tevékenykedsz, dolgozol, de kiemelkedő vagy az élet bármely szakterületén

Ha ezek az állítások igazak Rád, NEVEZZ nálunk, hiszen TE vagy a mi emberünk! Szeretnénk bemutatni tehetséges, 40 év alatti fiatalokat, akik valami igazán nagyszerűt alkottak munkájuk során, különleges az életük emiatt és becsülik őket. Ami pedig a legfontosabb: egri származásúak. Amennyiben rokonodra, ismerősödre, barátodra ismertél NEVEZD BE hozzánk, hogy hamarosan induló projektünkben bemutathassuk!

A jelentkezéseket elérhetőséggel a titkarsag@ekmk.eu email címre várjuk.