Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-23

Scroll to top

Top

Felsőváros Csillaga 2018.

Felsőváros Csillaga 2018.

Ki legyen a Felsőváros Csillaga 2018-ban?
Íme a jelöltek, ismerje meg őket Ön is!

BOTKÁNÉ NÉMETI IBOLYA
“Székesfehérváron születtem. 1975-ben költöztünk családommal Egerbe a Csebokszári lakótelepre, mai nevén a Felsővárosba, a Vallon utcába, ahol 43 éve élek, és felsővárosi lokálpatriótának érzem magam. Részesei voltunk, ahogy a lakótelepi házak sorra épültek, és azt is szemmel kísértük, ahogyan a környezetünk folyamatosan változott, szépült, élhetőbbé vált mindannyiunk számára.

Iskolai végzettségem közgazdasági technikus.

Két gyermekem van Tímea és Claudia, valamint három unokám Norman, Sophia és Louisa. Életem során a szüleimtől kapott minta vezetett. A meleg tekintetű, mosolygós szemű édesanyámtól a munkaszeretetet, a kitartást és a kompromisszumkészséget örököltem, míg az életvidám édesapámtól az emberszeretetet, a jóért, a közösségért való tenni akarást kaptam útravalóul. Édesapám már az 50-es években klubot alapított, megtöltve színes közösségi foglalkozásokkal, programokkal, eseményekkel.

Az első munkahelyemet családi vállalkozás adta, majd az OTP Pest megyei járási fiókjában dolgoztam. Egerben három munkahelyem volt. Kiemelném az Egertrade Export-Import Kft-t,melynek alapitó tagja voltam. Értékesítési, piackutatási, marketing munkakört töltöttem be, kiállítások szervezésében, lebonyolításában is tevékenykedtem. Örömmel emlékezem vissza mindháromra, családias, jó közösségi légkörben dolgoztunk. A Terra-Vita Kft.-ben lehetőségem volt egy izgalmas feladat megvalósítására, ebből adódóan megismerhettem Magyarország gyönyörű tájait, embereit, kapcsolatot építhettem. 2006-ban nyugdíjas lettem.
2009-től egy 174 lakásos társasház kezelését vállaltam el, amely jelenleg is tart. Büszke vagyok arra, hogy a tulajdonostársakkal együttgondolkodva elsők között valósítottuk meg az energiahatékonysági beruházásokat Egerben. Panelépületünk, melyet folyamatosan újítunk, ma már élhető, barátságos otthont nyújt az itt élők számára.

Civil életem 1997-ben kezdődött, amikor megalapítottuk a Zöldpanel Egyesületet azzal a céllal, hogy a sivár, szürke panel betonkörnyezetet zöldebbé, virágosabbá tegyük. Az egyesület elnöke vagyok. Közösségi összefogással sikerült céljainkat elérni, modern játszótérrel, utcai bútorokkal parkká alakítottuk az épületek körüli területet. Az évek során számtalan környezetvédelemmel, lakókörnyezet szépítésével kapcsolatos feladatban vettünk részt. Többek között a „Lombkorona program”, az „Együtt a tisztább környezetünkért takarítási akció”, a „Tavaszi nagytakarítás a játszótéren és környékén”. A „Virágos Egerért Szép Környezetért” versenyben több alkalommal aranyfokozatban, nívódíjban, 2017-ben jubileumi különdíjban részesültünk.
2013-ban aktív részese lehettem – bevonva a közösségfejlesztési projektbe a Zöldpanel Egyesületet és a Vallon 1-11. Társasházat – a Forrás Alapítvány Eger – FORRÁSPONT Közösségi bevonás, tervezés és cselekvés Felsőváros aktív polgárainak együttműködésével. A TÁMOP 5.5.4-13/2 -2013 -0045 3 éves pályázati projektjében megvalósult az első közösségi ház a LISZI (Lakossági Szolgáltató Iroda), amely a helyi civil és közösségi élet bázisaként, segítőjeként funkcionál. Közös munkánk eredményeként Felsővárosban hiánypótló, színes programok valósulnak meg a lakosság bevonásával. Egerben elsőként új közösségi térként a játszó- és pihenőparkban 9 funkciós eszközből álló kültéri fitnesz került 2014-ben átadásra. És még számos, színes program megvalósításában tevékenykedtem örömömre az elmúlt évek alatt a Felsőváros közösségéért, szépüléséért.

Felsőváros Csillaga kiválasztása és az azt követő rendezvény a legkedvesebb közösségi feladat, amelyben közreműködöm. Ebben az évben a lakosság az ötödik alkalommal választja meg Felsőváros Csillagát. A kiválasztott személy e megtisztelő díjat a „Felsőváros Ünnepe” napján veheti át, amely, egy színes programokkal tarkított lakossági esemény. E rendezvény civil kezdeményezésként indítottuk el 2014-ben.
2019. januárban induló „TOP-6.9.2-16-EGI-2017-0001 Felsőváros Csillagai – közösen a közösségért” projekt megvalósításában is számítanak közösségi közreműködésemre. 15 éve tagja vagyok az Egri Civil Kerekasztalnak. 2016-ban a Felsővárosi szekció elnökének választottak.

Elismeréseim:
– „Kiváló Dolgozó” kitüntetés
– „Civil, önkéntes munkáért” elismerő oklevél – 2007-ben és 2012-ben
Megköszönöm gyerekeim támogatását, biztatását a közösségépítési feladatok ellátásában. Szabadidejükben önkéntesként ők is vállalnak civil feladatokat.”

************************************************
MÉSZÁROS ÉVA
Éva alföldi születésű, 1981-ben költözött Egerbe, 24 éve él az északi városrészen. Két lánya, és egy 4 éves unokája van.
Már tizenévesen, pályaválasztás előtt elhatározta, hogy az egészségügy területén fog tevékenykedni. Az egri kórházban végezte el a szülésznőképzőt, majd 1985-től a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában dolgozott szakoktatóként. Ez idő alatt elvégezte az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán az egészségügyi szakoktatói szakot. A középiskolában egészségügyi szaktantárgyakat oktatott, szakköröket vezetett, és gyakorlati oktatást koordinált. Munkáját mindig meghatározta az egészségügy iránti szeretet, elhivatottság.

Éva 20 éve dolgozik az államigazgatásban, jelenleg Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán egészségfejlesztőként. Fő tevékenysége népegészségügyi szűrővizsgálatok és egészségfejlesztési programok koordinálása és szervezése.
Munkája mellett részt vesz egészségfejlesztésekhez kapcsolódó projektek előkészítésében, pályázatírással, valamint egészségtervek készítésével foglalkozik.

Szabadidejében civil szervezetek tagja, valamint szívesen részt vesz közösségi programok szervezésében. Minden évben bekapcsolódik az Eger Ünnepe, a Föld Napja, az Európai Mobilitási Hét, és az „Add a kerek, mert együtt kerek a világ”című rendezvényekbe.

A Magyar Rákellenes Liga Egri Szervezetének tagjaként aktívan rész vesz a szervezet munkájában; egészségügyi szűréseket, előadásokat szervez.
Felkérésre szívesen bekapcsolódik a Cukorbetegek Egri Egyesületének a tevékenységébe is.
2017-ig a Medicina a Gyógyulásért Alapítvány alapító tagja és szakmai tanácsadója volt, az Egri Norma Alapítvánnyal közösen oktatási intézményekben és településeken interaktív foglalkozásokat vezetett, egészséggel kapcsolatos alapismereteket és a szenvedélybetegségek megelőzése témában.
Regisztrált tagja az Egri Egészség és Környezetvédő Egyesületnek, ahol közösségi programok, előadások szervezésében vesz részt.

Rendszeresen bekapcsolódik a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezet tevékenységébe is, az idei évben az Arany János Általános iskolában szerveztek egészségnapot.
A LISZI-ben havi rendszerességgel egészség klubbot vezet, elsősorban a felsővárosi lakóközösség számára. Programjai célja, hogy felhívja az érdeklődők figyelmét a szűrések és az egészséges életmód fontosságára.
Éva széleskörű szakmai tevékenységével, évtizedek óta az egri lakosok egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos ismereteit fejleszti, egészségmegőrzésüket szolgálja.
************************************************
DR. ROSTÁS BEÁTA
szobrász

Rostás Beáta, becenevén Piros, Egerben született 1979-ben, és jelenleg Egerben, illetve Szerbiában, Belgrádban él. 2004-ben szerzett szobrász diplomát Magyarországon, Pécsett, Bencsik István tanítványaként. 2012-16-ig Törökországban, Ankarában élt, és a HACETTEPE Egyetem Szobrász Tanszékén doktori fokozatot szerzett.

Szakmai sikereiért már diákként Köztársasági ösztöndíjjal jutalmazták, és éveken át Heves Megye és Eger város ösztöndíjasa volt. Azóta díjazták munkáját 2009-ben Szerbiában, a Nemzetközi Nő Művészek kiállításán „Legjobb kerámia kisplasztika” díjjal, és Litvániában az Anyácska gránit szobrát bronz diplomával. 2011-ben Heves Megyei Príma Díjjal jutalmazták.

Számos magyar és külföldi művészeti egyesület tagja. 22 egyéni és 58 csoportos kiállításon mutatta be eddig nemzetközileg munkáit.

2004 óta 50 Nemzetközi Szobrász Szimpóziumon vett részt, többek között az Egyesült Arab Emirátusokban, Kínában, Litvániában, Ománban, Azerbajdzsánban, Indiában, Görögországban, Cipruson, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Iránban, Egyiptomban.
Dolgozott terrakottával, ezen kívül Hó és Szalma Szobrász Szimpóziumon is részt vett Törökországban és Horvátországban…
2017-től a Nemzetközi Monumentális Szobrász Események, Szimpóziumok, A.I.E.S.M. magyarországi képviselője, menedzsere.

Bea 2016-ban hozta létre az A-ROUND Nemzetközi Művészek Kiállítási Csoportját, melynek tagja és kurátora. Első bemutatkozásuk Magyarországon, Egerben volt 2016 nyarán, 30 művész, 13 országból állított ki több mint 60 alkotást. A csoport azóta is folyamatosan bővül, más országokban keres kiállítási lehetőségeket.

Az elmúlt 14 évben 50 nagyméretű köztéri kő (márvány, gránit, andezit, homokkő, mészkő) szobrot faragott a világ számos pontján, és két monumentális terrakotta szoborcsoportot alkotott Szerbiában ill. Törökországban.
2014-ben Magyarországon, Egerben faragta a Generációk című 4 méteres köztéri kő szobrát a Nemzedékek terére. Munkáinak központi témája a kapcsolat, kapcsolódás, kultúrák találkozása: MEGTISZTULÁS.

Szavazni 2018. június 27-ig lehet személyesen a Forráspont LISZI (Eger, Kallómalom u. 88.), vagy a Felsőváros Csillaga eseményben!

2018. június 30. 16.00 – 22.00 / Nemzedékek tere
Felsőváros Csillaga
A program ingyenes!

Felsőváros Csillaga jelöltek 2018:
– Botkáné Németi Ibolya
– Mészáros Éva
– Dr. Rostás Beáta
****************************************
Program: 
Felsőváros Csillaga – Ünnepélyes díjátadó
Közreműködnek:
Nagy Barbara színművész,
Jazzymotions Zenekar / Farkas Antal zongoraművész, Káli Gergely színművész

FEKE PÁL LIVE KONCERT 

Tarsoly József, hegybíró borbemutatója
Kézműveskedés, labdatenger játszóház
Szalonnasütés – hangulatfelelős: DJ PETTY