Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-17

Scroll to top

Top

GLOBÁLIS KIHÍVÁSOK AZ EZREDFORDULÓ UTÁN -GALÉRIA+VIDEÓ

GLOBÁLIS KIHÍVÁSOK AZ EZREDFORDULÓ UTÁN -GALÉRIA+VIDEÓ

| Ekkor: 24, nov 2015

Bartakovics Béla Közösségi Ház; 2015. november 24. kedd 18.00

Találkozások…
Globális kihívások az ezredforduló után
Prof. dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár előadása

Mi lesz veled, Európa? Globális kihívások az új évezredben…
Változásokkal teli időszakot sejtet, ha hazánk legismertebb arcai között rendre felbukkan egy biztonságpolitikai szakértő is. Ám a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára nem csak a naponta ránk zúduló híráradatnak köszönheti ismertségét.

Első számú kül- és biztonságpolitikai szakértőnk lebilincselő stílusa, éles meglátásai, közvetlen hangneme, találó megfogalmazásai egyre többek számára jelentenek viszonyítási pontot kapaszkodó nélküli korszakunkban.

Nógrádi György

1949. május 22-én született Budapesten, a Városliget közelében. Családja nagyon szegény volt, és ő, hogy változtasson az életén, először sportolni, asztaliteniszezni kezdett. A sportban kiemelkedően teljesített, de úgy érezte, hogy az igazi kitörési pont számára az, ha tanulni kezd. A középiskolában a tanulmányi versenyekre összpontosított és amelyiken elindult, mindenhol kitünően teljesített, a versenyek többségét meg is nyerte. A vágya az volt, hogy nemzetközi szakon tanulhasson tovább egy egyetemen. Még az egyetemre való jelentkezés előtt, orosz, angol és német nyelvből letette a felsőfokú nyelvvizsgát. A Közgazdaságtudományi Egyetemre való felvételije így sikeres volt. Elsőéves egyetemista korában idegenvezetőnek állt, hogy minél többet utazhasson. Az egy éves képzés elvégzése után az akkoriJugoszláviába küldték „szerencsét próbálni”, ahol annyira megszerette ezt az országot, hogy közel másfél évtizedig minden nyáron ott vezetett csoportokat, így húsz éves korától kezdve közel negyven esztendőn keresztül minden évben a három nyári hónapot ott töltötte. A diploma megszerzése után tanulmányait ugyanezen az egyetemen folytatta és 1974-ben doktori értekezését is megírta, Az NSZK gazdaságpolitikája címmel, majd 1986-ban pedig kandidátusi értekezését Az SPD biztonságpolitikája történelmi változásainak egyes kérdései címen publikálta. 1997-ben habilitált, vagyis egyetemi docensből egyetemi tanár lett. Öt évig aKossuth Lajos Katonai Főiskolan tanított. 1972-től a Közgazdaságtudományi Egyetemtanáraként kezdett el dolgozni, 1981-ben pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen oktatója lett. Doktori címével soha nem kérkedett, nem szereti, ha a „dr.” előtaggal jelenik meg a neve az újságokban. 1988-ban elnyert egy ösztöndíjat, három hónapot dolgozottNémetországban, egyetemi disszertációját, a doktoriját, és a kandidátusiját is német témákból írta. 1989. január 1-jén tért vissza anyaegyetemére, a Közgazdaságtudományi Egyetemre, de akkor már mint tanár.

gyaripnogradihcs9_010414_4c_11989-től a Honvédelmi MinisztériumKözgazdasági és Pénzügyi Ügynökségénél dolgozik. 1989-ben jelentette meg AzNSZKbiztonságpolitikája a ’80-as években c. könyvét. 1997-ben szerzett doktorátust haditudományokból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve aNemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Kutatási területei egyrészt a biztonsági dilemmák a II. világháborútól napjainkig, illetve a védelemgazdaság makrofolyamatai. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem védelemgazdasági tanszékén tanít, ahol egyebek mellett a Magyar Honvédség számára is képeznek ki szakembereket.

Kutatási területei a biztonságpolitika terén: biztonsági dilemmák a II. Világháborútól napjainkig és a védelemgazdaság makrofolyamatai; politika- és hadtudományok.

Rengeteget utazik, részben szakmai célból, részben kikapcsolódásból. Találkozott már szinte minden európai és észak-amerikai vezető politikussal. Azonban arra a legbüszkébb, hogy a NATO-ba is meghívták: tartson tájékoztatót a szövetség vezetői számára. Horn Gyula után Nógrádi volt a második magyar, akit ilyen megtiszteltetés ért.2001 óta az osztrák védelmi miniszter tudományos tanácsadó testületének tagja.

Az újságírók által legtöbbet foglalkoztatott biztonságpolitikai szakértőnek tartják, a biztonságpolitikai témájú nyilatkozatok ellenére azonban Nógrádi György mégis inkább közgazdásznak érzi magát. 

/Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3gr%C3%A1di_Gy%C3%B6rgy /

/ Kattints a képre és galéria nyílik /