Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-15

Scroll to top

Top

HEVES MEGYEI FOTÓKLUB

HEVES MEGYEI FOTÓKLUB

| Ekkor: 07, ápr 2015

A Heves Megyei Fotóklub 1968-ban alakult meg, a Megyei Művelődési Központban. Tagjai Egerben és a megye kisebb-nagyobb településein – Balatonban, Füzesabonyban, Gyöngyösön, Hevesen, Verpeléten – élő amatőr fotósok voltak.

hmfotó2

A több évtized során kialakultak és megszilárdultak a fotóklub működésének keretei, hagyományai: a heti rendszeres foglalkozások, nyári fotóművészeti alkotótáborok, az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemle megrendezése, megyei fotókiállítások. A fotóklub alapító tagja a MAFOSZ-nak, a Magyarországi Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének. Működése során számos olyan fotográfust nevelt, akik hivatásos fotósként (sajtófotós, fényképész, fotóművész) dolgoznak és alkotnak. A jelenlegi tagok 95%-a nem hivatásszerűen művelik a fotózást; lelkes, a fotográfiáért sokat áldozó emberek, akik megörökítik élményeiket, észreveszik a szépet, a jót, s ezt megosztják a közönséggel is.

Fotóklub honlapjáról 1Budai Gyula képe

A fotóklub foglalkozásait péntekenként 19 -21 óráig tartja a Bartakovics Béla Közösségi Ház 104. sz. helyiségében. A foglalkozások elméleti és gyakorlati jellegűek. Rendszerint nagy érdeklődést keltenek a diavetítések, mely alkalmak nem pusztán élménybeszámolók, hanem technikailag gondosan elkészített – a tanulást segítő – fotók sora. A fotóklub tagjai közül sokan önálló tárlatokat is rendeznek. Számos belföldi és külföldi város közönsége előtt mutatkoztak be; eddig Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Erdély és Németország, Horvátország területén jelentek meg alkotásaikkal. Rendszeresen kiállítás keretében emlékeznek meg augusztus 29-éről, a Magyar Fotográfia Napjáról, s nyaranta megszervezik a fotóművészeti alkotótábort. Heves, Borsod és Nógrád megye fotósai szintén évente rendezik meg az Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemlét, mely a régió fotósainak tevékenységét prezentálja . Ennek tárlatát évenként más-más megye állítja össze. Amikor Heves megye a soros, a fotóklub aktív részese a szervezőmunkának.
A csoport a Bartakovics Béla Kulturális Egyesület tagja.
Vezetőjük: Demeter Pál, 70/518-5651, demep@freemail.hu

További részlet weboldalukon: http://hevesmegyeifotoklub.hu/

Foglalkozások 2016-ban:

Január 8. – Új év köszöntése programtervezés, képbírálat
Január 15. – Szlovák Sándorné: Hollandiában jártam – vetítés
Január 22. – Photoshop
Január 29. – Házi pályázat zsűrizése / Téma: Gyermekfotók
Február 5. – Digiporáma bemutató a Heves Megyei Fotóklub képeiből, a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében.