Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-05-30

Scroll to top

Top

Ismét „megszólal” az ötágú síp

Ismét „megszólal” az ötágú síp

Január utolsó hétvégéjén kerül sor a XIX. „Ötágú síp üzenete” Vers- és Prózamondó Találkozóra a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. A találkozó címe Illyés Gyula nevéhez fűződik, hiszen ő nevezte a magyar irodalmat ötágú sípnak, mely minden ága egy-egy elszakított terület irodalmi kultúrájához kapcsolódik.

A találkozót immár 19. alkalommal rendezi meg az Egri Kulturális és Művészeti Központ a felső tagozatos diákok részére. Jellemzően a Heves megyéből 2-2 fő képviseli az iskolákat, 2004 óta pedig a versenyzők tábora kiegészült határon túli magyar diákokkal és felkészítő tanáraikkal. Ebben az évben várhatók a résztvevők Heves megyéből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Muravidékről.

Mint minden évben a diákok magyar költők verseiből készülnek a versenyre, és ez idén sem lesz másként. A versenyzőket három fős zsűri értékeli: Dr. Kusper Judit az EKE docense, Heinczinger Miklós a Misztrál együttes tagja és Barta Júlia a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének képviselője. Hagyomány, hogy minden versmondó és felkészítője 1 – 1 emléklapot és egyedi kerámia tárgyat vagy naptárat kap ajándékba, a helyezést elért diákok pedig oklevelet és könyvjutalmat kapnak.

A találkozó szervezői fontosnak tartják a Magyar Kultúra Napjának megünneplését a határon túli magyar iskolák diákjainak és tanárainak bevonásával, hiszen így kiváló alkalom nyílik a magyar irodalom és kultúra sokszínűségének és gazdagságának bemutatására.

XIX. „Ötágú síp üzenete” Vers- és Prózamondó Találkozó | EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Központ
Január 27. szombat 9.00

Bővebb információ az eseményben!