Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-18

Scroll to top

Top

Játszd újra, Novecento! – Miniinterjú Csorba Erzsébettel

Játszd újra, Novecento! – Miniinterjú Csorba Erzsébettel

A soron következő KorTársKönyvKlub, ma 17 órától, Csorba Erzsébetet látja vendégül, a Főegyházmegyei Könyvtár munkatársát, az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Az est témáját Alessandro Baricco – Novecento című könyve ihlette.

Mi a véleménye az íróról? Miért őt választotta, miben rejlik a titka?
Alessandro Baricco számomra egy véletlen, de annál meghatározóbb találkozás volt. Már a KorTársKönyvKlubról zajló első beszélgetések kapcsán az ő neve jutott eszembe, mint kedvenc szerzőmé. Úgy érzem, írásaival egy mesés, légies, néha idilli néha nagyon kemény világba kalauzol, melynek a valósághoz való viszonya talán szürreálisnak, „valóságon túlinak” mondható.

Mi volt az, ami igazán megfogta Önt ebben a könyvben? Miért ajánlaná a könyvet?
Még nem olvastam el Baricco minden magyarul megjelent könyvét, de amelyeket olvastam, azokat mind szerettem. Eleinte arra gondoltam, hogy több könyvről is beszélek, de végül a Történet című könyvét választottam. Mégpedig azért, mert a XX. század eleje, az I. világháború is fontos szerepet játszik benne – és ez az időszak érdekel, izgat engem. Ráadásul a magyar I. világháborús történelem egyik nagy győzelméről, a Caporettói áttörésről is olvashatunk benne, ahogy azt az olaszok átélték.

Látta a Novocento című könyv alapján készült filmet? Ha igen, mit gondol róla?
Láttam igaz, már jó pár évvel ezelőtt a műből készült Tornatore filmet, az Óceánjáró zongorista legendáját, miután már olvastam a könyvet. Bár voltak benne részek, amiket kicsit máshogy képzeltem, de összességében elmondhatom, hogy nekem tetszett, sikerült hitelesen és pontosan interpretálni a könyvet úgy, hogy szórakoztató film született belőle.

Március 19. hétfő 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
KorTársKönyvKlub

Alessandro Baricco – Novecento
A könyvet bemutatja: Csorba Erzsébet, a Főegyházmegyei Könyvtár, könyvtárosa