Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-07-19

Scroll to top

Top

Kimondott, és ki nem mondott szavak – Miniinterjú Pászthy-Sipos Andreával

Kimondott, és ki nem mondott szavak – Miniinterjú Pászthy-Sipos Andreával

A soron következő KorTársKönyvKlub, ma 17 órától, Pászthy-Sipos Andreát látja vendégül, a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanárát, az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. Az est témáját Závada Pál- Egy piaci nap című könyve ihlette.

Miért pont ezt a könyvet választotta? Ez a kedvenc könyve, vagy ilyen nagy hatást gyakorolt önre a történet?
Tulajdonképpen több, nagyon különböző témájú és hangnemű könyvet neveztem meg, amikor a felkérést kaptam erre az alkalomra. A választás így csak részben az enyém; de természetesen komolyan gondoltam, hogy erről a könyvről nemcsak a magam indulatai miatt beszélnék szívesen, hanem valóban fontosnak tartom, hogy legyen beszédtéma a regény tárgya: úgy a cselekménye, mint a nyelve.

Mit gondol a fő elbeszélő személyéről, Hadnagyné Csóka Máriáról?
A regény egyik kulcsa, hogy épp Hadnagyné beszél. Félelmetes, meghökkentő, felháborító a naivitása, az elfogultsága – és hogy beszédmódja, gondolatai rendre megjelennek mai közéleti, illetve hétköznapi megnyilatkozásokban.

Melyik a kedvenc része a könyvben?
A kedvencem az, hogy hat a szöveg, a nyelv: a kimondott, sőt a kimondatlan, de a körül írt szavak is. Vagy szívesen nevezem kedvencnek a regény elejéről azt a néhány bekezdést, amit az írói felolvasásából ismertem meg először. Molnár Ferenc Irodalmi Szalonjában többször is volt már alkalmunk találkozni Závada Pállal, aki gondolkodóként, íróként és előadóként egyaránt meggyőző. Az iránta érzett elfogultságomat önmagam előtt sem tagadom: nagyon belső, személyes élmények tapadnak azokhoz a percekhez, amikor Andrással őt hallgattam „két-három éve” és utoljára nem egész egy éve. Még pontosan tudom az ő elismerő véleményét, szakmai kiegészítéseit is… – persze, hogy ez is fontos.

KorTársKönyvKlub
Závada Pál – Egy piaci nap
A könyvet bemutatja: Pászthy-Sipos Andrea, Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium magyar tanára
Február 12. hétfő 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Csatlakozz az eseményhez!

A program a NKA támogatásával valósul meg.