Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-05

Scroll to top

Top

Költészet napjára: HOBO

Költészet napjára: HOBO

A magyar költészet napja alkalmából Földes László Hobo előadásával várunk mindenkit. Ezen az igazán különleges estén egy új műsorral, a Látnokok, költők, csavargók című zenés irodalmi előadással vár mindenkit.

Földes László Hobo szavai az előadásról
“Régen a költészet és a zene elválaszthatatlanak voltak, de mire felnőttem már gyenge szálak sem kötötték őket össze. Tizenéves koromban még nem volt rockzene. Faltam a köteteket és Mensárost, Lativonitsot hallgattam.

Később a Kex és Sebő Feri hihetetlen megzenésítésekkel példát mutattak, hogy kapcsolódhat ismét a két művészet. Majd Ginsberg, Morrison, Dylan fordításait olvasván elkezdtem szövegeket írni, felbuzdulva azon, micsoda minőséget hordozhat a rock és a blues, ha ilyen mesterek nyúlnak hozzá.

A hatvanas évek végén a rockot igazi, sőt forradalmi művészetnek tartottam. (Recece!) Azt hittem, hogy összekapcsolható a többi művészettel. Hát ez sem jött be.

Tíz évvel később alapítottam meg a Hobo Blues Bandet, ám addigra kiderült, hogy Cseh Tamáson kívül a magyar zenészeknek eszükben sincs önmagukat, vagy korukat kifejezni, inkább a táncdalfesztiválok és a lemezkiadás volt a céljuk, amit teljesen elfogadható.

A koncerteken nem jelentettem be fennkölt ábrázattal, hogy most egy vers következik és mindenki csinálja össze magát a megtiszteltetéstől. A bluesok és a versek összefolytak, így a közönség egy része azt hitte, én írtam ezeket a dolgokat, majd miután megtudták az igazságot, több könyvtárból kilopták a József Attila, vagy Ginsberg könyveket.

Olyan verseket választottam, amelyeket a magaménak éreztem. És azért, mert jobban megírták őket, mint amennyire én tudtam volna. „…de énnekem pénzt hoz fájdalmas énekem, És hozzám szegődik a gyalázat…” – hiába írta ezt József Attila, ez én voltam 81-ben és sajnos, még ma is az vagyok.

A műsor a szabadságról szól, a keretet József Attila szabadprózája, a „Tanítások” adja és Villon, Shakespeare, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi, Ady , József Attila, Faludy, Pilinszky,Ginsberg, Morrison, Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveit köti össze. Mindenkit, aki nem fáradt bele a fenti monológ olvasásába, szeretettel vár Hobo”.

2018. április 9. hétfő 19.00 | EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház 🎤
HOBO élőzenés irodalmi estje: Látnokok, költők, csavargók 📚
Jegyek: elővételben 2.500 Ft, a helyszínen 3.000 Ft.

A koncert a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program (https://hangfoglalo.hu/) és a Nemzeti Kulturális Alap (http://www.nka.hu/) támogatásával valósul meg.