Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-04

Scroll to top

Top

Korunk elmossa a női/férfi határokat – Miniinterjú Kalóné Gyenes Rékával

Korunk elmossa a női/férfi határokat – Miniinterjú Kalóné Gyenes Rékával

Az év első KorTársKönyvKlubjának vendége Kalóné Gyenes Réka, az EKE Gyakorló Gimnáziumának tanára lesz. Hozott témája a nők szerepét vizsgálja az irodalomban és az élet egyéb területein, melyhez Szabó T. Anna – Törésteszt című novelláskötetét hívja segítségül. Három kérdés, három válasz az est előtt.

Témája a női írók, női feladatok, női szerepek, női helyzetek. Miért fontos ezekről beszélnünk?
A nők szerepe és megítélése koronként, társadalmanként, szakmánként változik. Azért különösen izgalmas a téma, mert a női/férfi határokat folyamatosan lazítja, elmossa korunk. Óriási különbségek vannak – és kell is, hogy legyenek – a születésünktől életünk végéig. A női alkotók az irodalomban szinte meg sem jelennek, a nőkről szóló regények, versek, drámák szerzői 95 százalékban férfiak. Ha azonban a kortárs szerzők közt keresgélünk, több női szerzőt találunk. De vajon hány írónő marad benne a XX. század tananyagában?

Miért Szabó T. Anna novelláskötetét választotta?

Annyira “női kötet”, hogy ennél nőibb már nem lehetne. A borító a babával, a témák, a szemlélet, a novellákba bújtatott lírai monológok – érzések, helyzetek, sokszor abszurditásba fordult sorsok. Rövid írások, sok hangulattal, érzéssel. Sajnos kicsit depresszív – túl sokat nem is ajánlatos egyszerre olvasni belőle – egymást is “ütik” olykor a történetek.

Melyik novellát tartja a Törésteszt legerősebb darabjának?
Nehéz… Mindig változó kedvenceim vannak. Például a borítóképhez leginkább illő, sírdogálós párhuzamos novella a Tortasír (a kislány játékbabája és a felnőtt nő meg nem született magzata születésnapi tortájának háttértörténete). De ha vidámabb hangulatot szeretnék, akkor a kommunikáció fontosságát hirdető A jó házasság titka novellát választanám (anekdotikusságával, érthetőségével az előző szöges ellentéte). Talán a Vér vágott leginkább mellbe – a szemét férfinek saját maga által odadobott nő története.

Bővebben a témáról és a kötetről hétfőn! Várunk mindenkit, akinek felkeltettük az érdeklődését!

KorTársKönyvKlub
Női írók, női feladatok, női szerepek, női helyzetek: Szabó T. Anna – Törészteszt című novelláskötete alapján.

Vendégünk: Kalóné Gyenes Réka, az EKE Gyakorló Gimnáziumának tanára.

Január 15. hétfő 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Csatlakozz a Facebook eseményünkhöz!

A program a NKA támogatásával valósul meg