Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-01-29

Scroll to top

Top

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

“Minden nap értéket adunk”

A Kultúrházak éjjel-nappal programot a Magyar Népművelők Egyesülete jóvoltából immár 13. alkalommal rendezik meg országszerte, idén február 15-17-ig. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ ez alkalommal kiemelt napján, február 16-án nyílt napravárja az érdeklődőket 5 helyszínen (Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, Vitkovics Alkotóház és Művésztelep, IFI Pont, LISZI, Kötélverő Közösségi Ház). A résztvevők betekintést nyerhetnek az EKMK életébe, bemutatkoznak új szakköreink, klubjaink valamint művelődő közösségeink.

Február 15-én, pénteken bemutatkozik az Arcadia kamaraegyüttes interaktív szerkesztésű farsangi klasszikus zenei kavalkáddal a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban.

2019. február 16. szombat 

Programok az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban:

10.00 Kiállítás megnyitó Gál Gábor fotóiból “Minden nap értéket adunk” címmel

10.00-16.00 Zeneszerkesztés, remixkészítés? Érdekel a dj-k, zenei producerek világa? Szeretnél alkotni, kihasználni a benned lévő kreatív energiákat? Előadásokkal, bemutatókkal, zeneszerkesztő szoftverek kipróbálásával várjuk mindazokat a gyermekeket és fiatalokat, akik szeretnének megismerkedni a hangszeres és az elektronikus zene készülésének munkafolyamataival. Ezen kívül zenészeknek, profi és hobby énekeseknek segítünk a stúdió szoftverek (FL Studio, Ableton Live)  használatának elsajátításában, hogy otthoni környezetben meg tudják valósítani zenei elképzeléseiket.

11.00 Csengő-Bongó: Koldus és királyfi

Az előadásokon közvetlen közelségből egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetjük meg. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról.

Koldus és királyfi című mese, Mark Twain regénye, mint minden remekmű, egy örök történet. Nem véletlen, hogy keletkezése óta számtalanszor feldolgozták történetét, azonban a Bonbon Matiné Árnyékszínház előadásához hasonlóan  még soha. Különleges ez az előadás egyrészt, mert zeneszerzője  az előadás zenéjének témáját 14 évesen szerezte, de a darab újrakomponálását, áthangszerelését már érett és sikeres zeneszerzőként végezte el, így a darab a klasszikus zene legmagasabb művészi kritériumainak kíván megfelelni. Másrészt, mert egy olyan árnyékszínházi technikával készült, mellyel korábban nemigen találkozhatott a magyar közönség. Ennek az árnyékszínházi technikának ugyanis az a lényege, hogy a színészek egy speciális maszk segítségével, egy vetített háttér előtt mozognak. Így az előadás mesélés, bábjáték, vetítés és színészi munka négyesének összehangolt eredménye. Zeneszerző: Alpár Balázs, rendező: Tarr Ferenc, mesélő: Lukácsházi Győző.

15.00 Mesterségem címere – vendégünk Varga Abigél, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés MA szakos tanulója, a Bartók Világverseny és Fesztivál okleveles, középdöntős helyezettje, akivel Somody Ildikó az M5 Kulturális Csatorna szerkesztője beszélget.

16.00  Élesben; a zongora

Komolyzenei nagykoncert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatóinak zongora darabjaiból.

Műsor:

Józsa Tamás: Progressive Pop Etude

Németh Zoltán: Zongoradarab

Gulyás Gergely: Dalok zongorára

Varga Abigél: Időmanó

Dankó Richárd: Fool around

Németh Zoltán: Szvit

Dankó Richárd: Két kép

Gulyás Gergely: Drops from a rainbow


Ady Endre emlékév: 100 év 100 vers

Összeállítás a költő legszebb verseiből.

Művelődő közösségeink bemutatkozása, Nyílt nap, tagtoborzás 10.00-tól:

10.00-11.00 Heves Megyei Honismereti Egyesület: előadás Rákóczi fejedelemről

11.00-13.00 Adáshiba Egri Színműhely nyílt próbája

13.00-14.00 Horváth Zsigmond Lajos Fotóművészeti Kör: előadás a fotózás történetéről, technikai fogásokról

13.15-13.30 Egri Cukorbetegek Egyesület: Mézvirág Kórus fellépése

14.00-15.00 Egri Csillagok Népdalkör: szürettel, borral kapcsolatos népdalok és névnapos köszöntők tanítása

Szakköreink, foglalkozásaink bemutatkozása:

10.00-12.00 Tarka – Barka – Lengető: a kicsik játékos formában ismerkednek meg sok-sok dallal, mondókával, miközben interaktív eszközökkel elrepülünk a mesék birodalmába. Szüleikkel együtt tapasztalják meg a jóízű nevetés, a tréfa és az öröm éltető erejét.

10.00-13.00 Művészeti tehetséggondozó szakkör: a foglalkozások célja a tehetséggondozás, a rajzkészség, esztétikai érzék és szín-formaérzék fejlesztése.

10.00-13.00 Adáshiba Egri színműhely: az intézmény két régi felnőtt színjátszó együttese együtt folytatja a munkát Balogh András színművész vezetésével. Zenés nyílt próbát tartanak.

14.00-15.00 Robotika szakkör: programozható robotépítő- és konstrukciós készleteink felhasználásával, a gyerekek kreativitására építve vezetjük be őket ebbe a számukra oly izgalmas világba.

Programok az EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelepen:

10.00-13.00 Kreatív élmény műhely: a foglalkozás célja a gyerekek művészeti érzékének és önkifejező készségének fejlesztése, saját kreativitásának megismerése.

13.00-15.00 Paddington dráma klub: a drámacsoport, ahol a gyerekek angolul tanulják meg a színjátszást játékos formában.

10.00-13.00 Tűzzománc szakkör

Programok az EKMK IFI Pontban:

16.00-17.00 Az Eszterházy Károly Egyetem Szuszogó Színház társulatának Beugró estje. A Beugró egy négyszereplős szituációs színházi játékokon alapuló, improvizációs előadás. A televíziós műsor közkedvelt a fiatalok körében, ezen alkalommal lehetőségük van magukat is kipróbálni a különböző gyakorlatokban, továbbá betekintést nyerhetnek egy amatőr csapat működésébe.

Programok az EKMK Kötélverő Közösségi Házban:

15.00-16.00 Univerzum Klub: Kalmár János: Szuper technológiák, szuperemberek, titkos projektek előadása.

Programok az EKMK LISZI (Lakossági Információs és Tanácsadó Irodában):

Február 15. péntek

A pénteki nap során állandó programkínálatunkban szereplő foglalkozásainkra várjuk az érdeklődőket.

10.00-12.00: Közelbaba Csevegő Klub

15.00-16.30: Angol Csevegő Klub

16.30: Társasjáték Klub

Február 16. szombat

10.00 – 13.00 Farsangi álarckészítő foglalkozás kicsiknek és nagyoknak.

„Felsőváros csillagai – közösen a közösségért” projekt keretében.

A részvétel minden programon ingyenes.