Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-15

Scroll to top

Top

Létezésünk alapkérdései azonosak – Miniinterjú Molnár Ferenccel

Létezésünk alapkérdései azonosak – Miniinterjú Molnár Ferenccel

Hónapról hónapra újabb meghívott ül le a KorTársKönyvKlub vendégszékébe, ezúttal Molnár Ferenc mutatja be kedvenc költőjét, Petri Györgyöt. Három kérdés, három válasz, hogy vajon miért is erre a nemes költőre esett a választása. Miniinterjúnk.

Mi ragadja meg leginkább Petri György költészetében?

Petri Györy költészete nem egyneműsíti a világot. A világ önmagában nem beszél, ahogy már Platonnál is látjuk, az emberek beszélnek, az emberek beszélik el a világot. Ez sokféle nézőpontot, sokféle világot jelent. Ezek közül pedig, ha “Isten halott” (Nietzsche), akkor nincs kiemelt nézőpont.

Saját élete mutat-e párhuzamot a költő életével?

Saját életem és Petri élete között nem tudok párhuzamot vonni, az életét nem ismerem ennyire, létezésünk alapkérdései azonosak.

A kedvenc verseiből tudna-e választani egy hívó mondatot, vagy üzenetet azok felé, akik eddig még nem olvasták Petri György műveit?

Egy idézetet nem tudnék kiemelni a költészetéből, de alapvető probléma, hogy hogyan tudunk autentikus életet élni, mert csak így születhet autentikus műalkotás is. Főleg egy olyan világban, ahol nincsenek eleve lerakott jelzőtáblák, ahol:

“semmi fogódzó semmi
szempont támpont
az észnek.”

És akkor mégis idéztem.

KorTársKönyvKlub
Petri György költészete
Vendégünk: Molnár Ferenc, pedagógus
December 11. hétfő 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Csatlakozz a facebook eseményünkhöz!

A program a NKA támogatásával valósul meg