Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-02

Scroll to top

Top

Metszéspontok sorozat

Metszéspontok sorozat

Időpontváltozás!
A rendkívüli helyzetre tekintettel az Előretolt Helyőrség (Kárpát-medence) és a Székelyföld (Csíkszereda, Hargita megye) estek későbbi időpontban lesznek megtartva.

Az új időpontokról hamarosan tájékoztatjuk a kedves közönséget!


Hol születik az élő irodalom? Hol van a kortárs művek szülőhelye? Kevesen gondolják, de bizony azokban a fővárosi és vidéki szer­kesztőségekben, ahol négyen-öten összedugják a fejüket, és elin­dulnak az irodalom kitaposatlan ösvényein új tartalmakat, izgalmas formákat keresve. Ez aztán vagy tetszik az olvasónak, vagy nem. Ha igen, akkor ezek a műhelyek megerősödnek, országosan is ismertté válnak. Mi öt szerkesztőséget kerestünk meg, akiknek jeles képviselői eljönnek Egerbe, s elmondják: hogyan terem a kortárs irodalom, ho­gyan válnak költővé, íróvá a Múzsával kacérkodó fiatalok?

Sorozatunk az évekkel ezelőtti Kikelet – irodalmi sorozat újra gon­dolva, melyet akkor is a középiskolások emelt szintű érettségijéhez ajánlottunk. Nos, ha valaki a kortárs irodalom tételeit húzza, sze­mélyes emlékei lehetnek ezekről az estekről, ahol hús-vér szerzők és szerkesztők mutatkoznak be. Szívesen látjuk az újra mindig nyitott fel­nőtteket is, és azokat, akik titokban még csak az asztalfióknak írnak.

Somodyné Jámbor Ildikó, a sorozat moderátora

2020. március 10. kedd 17.00

A vörös postakocsi (Nyíregyháza)

A vörös postakocsi irodalmi kritikai művészeti folyóiratot 2007-ben ala­pították Nyíregyházán, amely nemcsak a régió orgánuma, hanem az egész országra tekint. Online és nyomtatott változatban is megjelenik.

Vendégek: Kulin Borbála irodalomtörténész, a folyóirat főszerkesz­tője, Kürti László költő, filozófus, tanár, szépirodalmi szerkesztő, Balázs F. Attila költő, Halmosi Sándor költő.

2020. március 24. kedd 17.00

Előretolt Helyőrség (Kárpát-medence)

A Magyar Szó irodalmi melléklete. 2018-ban indult a Vajdaságban, aztán Székelyföldön, Felvidéken, Magyarországon. Tizenkét megyei na­pilap irodalmi-kulturális mellékleteként jelenik meg. Tudósítások, esszék novellák és versek lelőhelye. A legfiatalabb hangok itt szólalnak meg.

Vendégek: Bonczidai Éva felelős szerkesztő, Ágoston Szász Katalin, Farkas Wellman Endre, Nagy Koppány Zsolt alapító szerkesztő.

2020. április 16. csütörtök 17.00

Székelyföld (Csíkszereda, Hargita megye)

A folyóiratot a Hargita Kiadó adja közre. 1997-ben alapították. He­ves megye testvérmegyéjének neves írói, költői a Székely Könyvtár köteteit is bemutatják az esten.

Vendégek: Borsodi L. László főszerkesztő, Fekete Vince József Attila-dí­jas költő, főszerkesztőhelyettes, Lövétei Lázár László költő, a folyóirat korábbi főszerkesztője, Molnár Vilmos szerkesztő.

2020. április 24. péntek 17.00

Bárka (Békéscsaba)

A Bárka 1993-ban alapított, 1998-tól kéthavonta megjelenő békés­csabai irodalmi társadalomtudományi folyóirat. Indulása óta minden művészeti irányzat képviselőinek teret enged megkötések nélkül. Ma az egyik legjelentősebb, mértékadó orgánum. Grecsó Krisztián egy évtizedig volt szerkesztője a lapnak.

Vendégek: Elek Tibor főszerkesztő, József Attila-díjas irodalomtörté­nész, a Gyulai Várszínház igazgatója, Farkas Wellmann Éva szerkesz­tő, költő, Szil Ágnes író, szerkesztő, Kiss László író, kritikus szerkesztő.

 2020. május 5. kedd 17.00

Spanyolnátha Művészeti Folyóirat (Miskolc)

Megjelenik kéthavonta, kizárólag interneten, a spanyolnáthá­ban elhunytak (többek között: Guillaume Apollinaire, Kaffka Margit, Egon Schiele, Edmond Rostand) emlékére is. Az első szám 2004-ben jelent meg.

A Spanyolnáthában megjelenő művek kizárólag elsőközlésűek. A folyóiratban megjelentetett alkotások szerzői hozzájárulnak mű­vük nyilvánossághoz való közvetítéséhez tudomásul véve, hogy a nyilvánosság (nagyközönség) tagjai e műveket az általuk megszabott helyről (www.spanyolnátha.hu) tetszőleges időben és alkalommal érhetik el.

Vendégek: Vass Tibor főszerkesztő, József Attila-díjas költő (Hernádkak), Vass Nóra szerkesztő (Hernádkak), Berka Attila költő, író (Budapest)

 A sorozatot az NKA Szépirodalmi Kollégiuma támogatja, a Kálnoky László Egyesület tagjainak ingyenes.

Bérlet 1600 Ft/5 előadás, jegy alkalmanként 600 Ft

Jegyek kaphatók: EKMK Forrás, EKMK Bartakovics, ekmkeger.jegy.hu