Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-11-18

Scroll to top

Top

MOBILITÁSI HÉT EGERBEN

MOBILITÁSI HÉT EGERBEN

Idén szeptember 16. és 22. között tizenhatodik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2016-ban már több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett.
A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A fejlesztési tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés ösztönzésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz.

Az Európai Bizottság 2000-ben hirdette meg először az autómentes napot, amikor az önkormányzatok egy-egy városrész vagy útszakasz lezárásával, forgalmának csökkentésével bátorítják a lakosságot a rendelkezésre álló közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra. Az esemény 2002-től Európai Mobilitási Hétre bővült, a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányává nőtte ki magát, egyre több emberhez eljuttatva üzenetét. Időpontja minden év szeptember 16. és 22. közötti napjaira esik.

Eger 2001 óta vesz részt a kampányban. 2015-ben másik négy önkormányzat mellett, az egri a legjobb szervező önkormányzat díjában részesült.

Az idei év mottója: „Közös út, közös jövő”.
Témája: tiszta, közösségi és intelligens mobilitás.

Eger MJV Önkormányzatának megbízásából a mobilitási hét programjait az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezi civil szervezetek és intézmények bevonásával.

Az Európai Mobilitási Hét egri nyitónapján, a Gárdonyi téren kerékpárszerviz, különféle mozgásprogramok, extrémsport bemutatók és bicikli-kiállítás várja az érdeklődőket. Innen indul az “Egerből Egerbe kerékpárral” élménytúra, valamint itt kerül sor az előzetesen meghirdetett fotó- és rajzpályázat díjkiosztására.
Az EKMK a felnőtteket fotópályázattal, a gyerekeket rajzpályázattal szólította meg, amelyek témája a közösségi és alternatív közlekedés.
A programsorozatot Habis László Eger MJV polgármestere 17 órakor nyitja meg.
Szeptember 17-én, vasárnap gyalogtúra indul a Kaptárkövek felé.
„Te mivel utazol?” címmel, interaktív közlekedési kiállítás látható az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, szeptember 18 – 20. között.
20-án, szerdán az Érsekkertben az Eszterházy Károly Egyetem Sportnapjára kerül sor.
21-én, csütörtökön a szervezők játékos közlekedési vetélkedőre invitálják az óvodásokat, iskolásokat a Tittel Pál úti KRESZ Játszóparkba.
Szeptember 22-én, pénteken az Európai Autómentes Nap bringás reggelivel veszi kezdetét, majd a Felsőváros forgalomtól elzárt részén színes programsorral folytatódik, régi hagyományt követve pedig ismét lehet csatlakozni az I Bike Eger kerékpáros felvonuláshoz. A napot a Jolly Jackers zenekar érsekkerti koncertje zárja.
Ismét az ügy mellé állt a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Egri Területi Igazgatósága. Egyrészt rendelkezésre bocsátott egy autóbuszt, amit diákok átfesthetnek, s amely látványelemként, – a kampány teljes ideje alatt – menetrendszerinti járatként közlekedik majd. Másrészt lehetővé tette, hogy az autómentes napon az egri helyi járatok bármely jármű forgalmi engedélyének felmutatásával ingyenesen legyenek igénybe vehetők.

Részletes program:

Szeptember 13., szerda 14.00
KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS – BUSZFESTÉS
Tiszta, közösségi és intelligens mobilitás
A festés célja, hogy felhívja a figyelmet a tömegközlekedés nem csupán gazdaságosabb és környezetkímélőbb, hanem jó szórakozás, közösségi élmény is egyben.
Busszal utazni buli!
Helyszín: Balassi Bálint Általános Iskola udvara

A gyerekek által dekorált busz a mobilitási hét teljes ideje alatt menetrendszerinti helyi járatként közlekedik.

Szeptember 16., szombat
NYITÓRENDEZVÉNY
10.00 interaktív energiabringa, repülőmodell bemutató, ugrálóvár, papírhajó- és repülő hajtogatás, Retro Csepel (1953-84) bicikli-kiállítás Boros Olivér gyűjteményéből, szabadtéri fotó- és rajzkiállítás, Info-sátor

10.00, 14.00, 16.00, 17.00 EXTRÉMSPORT BEMUTATÓ minifélcsőben – egész napos interaktív foglalkozásokkal, kipróbálási lehetőséggel
Látványos gördeszkás, görkorcsolyás, street- és flatland bmx-es bemutatók az Amazinx extrém produkciós csapat és a Magyar Deszkások Országos Egyesülete profi sportolóinak közreműködésével.

“EGERBŐL EGERBE  KERÉKPÁRRAL”  élménytúra
11.00 – 12.00 indulás és menetlevelek átvétele az Info-sátornál
A kerékpárút állomásain: totó kitöltés, íjászat, kötélpálya, mászófal, fajátékok, gyógynövény-felismerés
16.00 Extrémsport bemutató, fotó- és rajzpályázat díjkiosztása, kerékpártúra ajándéksorsolása, Erica-C Dance School and Company bemutatója
17.00 Az egri programsorozatot megnyitja: Habis László Eger MJV polgármestere
Helyszín: Gárdonyi tér

Programjaink minden eleme ingyenes!

Szeptember 17., vasárnap
GYALOGOLJUNK! – túra a Kaptárkövek felé
Túravezető: Juhász István
Indulás: 9.00  Gárdonyi tér

Szeptember 18., hétfő – 20., szerda 8.00 – 18.00
TE MIVEL UTAZOL?
Interaktív kiállítás gyerekeknek és családoknak a közlekedés kialakulásáról, fejlődéséről, a jelen alternatív és közösségi közlekedéséről, jövőbeli irányvonalairól.
“Ifjú mérnökök játszótere”, kreatív sarok…

Belépő: 300 Ft
Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges a 20/779-2875 telefonszámon, vagy az erdei.maria@ekmk.eu címen.
Helyszín: EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Szeptember 20., szerda 9.00 – 15.00
EGYETEMI SPORTNAP
az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából az EKE szervezésében
Színes sportkavalkád, közönségtalálkozó, EMH Info-sátor…
Helyszín: Eszterházy tér, Líceum udvar

Szeptember 20., szerda 19.00
Egri Világjáró Klub
ÉLET ÉSZAKON – Dániától Izlandig
Büttner György előadása

Belépő: 500 Ft
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház

Szeptember 21., csütörtök 9.30 – 11.30
MOZOGJ, ÉS NEVESS!
Közlekedési vetélkedő, játékos versenyek óvodásoknak, iskolásoknak
Ezen a napon a gyerekek lehetőleg saját alternatív közlekedési eszközzel (kerékpár, kismotor, roller…) indulnak el otthonról.
Helyszín: Tittel Pál úti KRESZ Játszópark                                                                         

Szeptember 22., péntek
EURÓPAI AUTÓMENTES NAP

Tedd le az autót!
Ezen a napon az egri helyi járatok forgalmi engedély felmutatásával díjmentesen vehetők igénybe!

7.00 – 9.00 BRINGÁS REGGELI
Aki reggel kerékpárral indul munkába, iskolába, vendégünk a Prana-val egy ingyenes reggelire!
Helyszín: Dobó tér, Forst-Ház

9.00 – 13.00 FELSŐVÁROSI PROGRAMOK
Közlekedésbiztonsági programok     

Régi járművek bemutatója kipróbálási lehetőséggel

„Játékok a zöldebb jövőért” – Ökoiskola program

Mozdulj együtt Nelly nénivel! Próbáld ki te is!

Kézműves játszóház

Óriás népi- és fajátékok
„Mozogj, nevess és érezd jól magad!”
– ügyességi programok, TOTÓ, aszfaltrajz, a fenntartható fejlődéssel, közlekedéssel, környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványok, játékos feladatok
„Gyermekeknek is kell üzemanyag!” – játékos feladatok egészséges táplálkozás témában
Terápiás kutya simogatás
„Kertünk ízei” – kóstolók
Kerekesszékes akadálypálya

A színpadon:

9.30 Zenés állatvilág – a Lóci Színpad meseelőadása
11.00 Kölyök Fitnesz
12.30 Egészségmegőrző torna bemutató

Helyszín: Nemzedékek tere és a Vallon út forgalomtól lezárt része

17.30 I BIKE EGER – kerékpáros felvonulás
az Egri Hegyikerékpáros Sportegyesület szervezésében
Indulási és érkezési pont: Érsekkert

19.30 JOLLY JACKERS ZENEKAR KONCERTJE
Helyszín: Érsekkert

 A szervezők a műsor- és helyszínváltoztatás jogát fenntartják!


 Az Európai Mobilitási Hét egri eseményeinek főtámogatója: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Támogatók, együttműködő partnerek:
Amazinx extrém produkciós csapat; ARDE Hungary Kft.; Bajzáth Zoltán; Boros Olivér magángyűjtő; Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár; Dávid János – Sirály Modellező Klub; Egri Balassi Bálint Általános Iskola és Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola; Egri Dobó István Gimnázium; Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület; Egri Hegyikerékpáros Sportegyesület; Egri Járási Népegészségügyi Osztály; Erica-C Dance School and Company; Eszterházy Károly Egyetem; EKE Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola; Eventus Üzleti és Művészeti Középiskola; Forrás Alapítvány Eger; Forst-Ház; Hegyvidék Outdoor Kft.; Heves Megyei Család, Heves Megyei Fotóklub; Esélyteremtési és Önkéntes Ház; Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Egészségfejlesztési és Igazgatási Osztály; Heves Megyei Rendőr-főkapitányság; Juhász István túravezető; Jurta – 2001 Alapítvány; Kertbarát Kör Egyesület Eger; KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.; Lázár Attila bábművész; Magyar Deszkások Országos Egyesülete; „Mondjunk Mancsot! Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület; Nemzeti Közlekedési Hatóság; Neumann János Középiskola; Régi Járművek Egri Egyesülete; Román Gáborné; Teambuilding Sport Club