Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-11

Scroll to top

Top

Naptár

okt
15
ked
2019
NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ MESEKIÁLLÍTÁS @ EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep
okt 15 @ 09:00 – nov 13 @ 17:00

“…Megyeri János, amikor Pécelre költözött s megtudta, Lázár Ervin, a nagy meseíró sokáig e helyen élt és alkotott, úgy gondolta, valami nagyszabású, maradandó művel szeretne adózni emlékének.

Hosszas előkészületek, és fáradságos, szívvel-lélekkel-szakértelemmel végzett munka eredményeként nemrég elkészültek az életnagyságú figurák. Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka, Nagy Zoárd, a lépegető fenyőfa, s az én személyes kedvencem, Maminti, a kicsi zöld tündér “virágkörüli” útra indulnak, vándorkiállítás formájában.

S hogy el ne vesszenek, nem maradhatnak kíséret nélkül: maga az alkotó, édesapám, Lázár Ervin is velük tart, jobban mondva az ő megszólalásig hasonló, élethű szobor mása, mely természetesen úgyszintén a művész, Megyeri János keze munkáját dicséri.” Lázár Zsófia

Útjukon elkísérik: Süsü, PomPom, Ho ho horgász, Sebaj Tóbiás, Mirr-murr.

A kiállítás megtekinthető november 13-ig minden nap 9-17 óráig.

Óvodás és iskolás csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Kádár-Fűzi Réka, 20/779-2879, fuzi.reka@ekmk.eu; Szabó-Kertész Viktória, 20/247-1995, kertesz.viktoria@ekmk.eu

Jegyár: 500 Ft

MADÁR PROJEKT @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
okt 15 @ 14:00 – nov 5 @ 15:00

Móra Ferenc Tagiskola diákjainak kiállítása. Megnyitja Séra Zsuzsanna. Az iskola diákjainak zenés, táncos előadása Demjén Ferenc Jöjj vissza vándor című számára.  Felkészítő tanár: Szűcs Rita. A kiállítás megtekinthető november 5-ig a ház nyitvatartási idejében.

 

okt
17
csü
2019
EGRI ARCOK – NYERGES ANDOR @ EKMK - Egri Civil Ház
okt 17 @ 16:00

Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület rendezvénye.

A részvétel ingyenes.

FEJES ADRIENN ÉS BUGYI ISTVÁN, A SZABAD SZALON TAGJAINAK KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA @ EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep
okt 17 @ 16:30 – nov 16 @ 17:30

Szabad Szalon Egyesület két tehetséges fiatal művészének közös kiállítása, mely kiemelt rendezvénye a Magyar Festészet Napja Fesztivál rendezvénysorozatának. A kiállítást megnyitja Lisányi Endre művészettörténész, esztéta. A kiállító művészek az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Iskolájának oktatói, a megnyitón közreműködik az intézmény gimnáziumának kamarakórusa, Kovács Ádám vezetésével. A kiállítás gondolatait s a képek egymáshoz való viszonyát a felületek képépítő ereje, vizuális tartalma és egymásra gyakorolt vetülete adta. A faktúrák markáns hatásai egyaránt jelen vannak, sokszor a természetből kiinduló témákon átszűrve. A kiállításon látható képek nemcsak felületük, de méreteik által is sugallni szeretnék a szemlélő számára: „jöjj közelebb és merülj el a részletekben, adj magadnak időt a csendre” –  a képek általi töltekezésre.

A kiállítás megtekinthető november 16-ig a ház nyitvatartási idejében.

KÖZÉLETI AKADÉMIA: LIMPÁR IMRE – AZ IDŐ URAI @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
okt 17 @ 18:00 – 20:00

„Hiszem, hogy mindig van másik út, hogy mindig tehetünk mást, mint amit eddig tettünk, s pont ezért lehetséges a változás. Sikeres bárki lehet, de mégsem akárki.”

Limpár Imre A siker tervezhető című előadássorozata.

Második előadás: Az idő urai

Mottó: „A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak.” (Henry Ford)

Bárcsak két helyen lehetnék! Bárcsak több időm lenne! De hogy lehetséges ez a XXI. században, a hajszoltság évszázadában, ahol mindig rohannunk kell és a mókuskerék rabigájában sínylődve esetleg reménykedhetnünk, hogy talán a következő év majd jobb lesz? Hogy lehetne a heti 168 óránkból többet is kihozzunk, akár mennyiségről van szó a több teljesítmény érdekében, akár minőségről a saját életritmusunk jobb szervezése kapcsán?

Meghívott előadónk, Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus vallja, mindannyiunk hetében van minimum 20-25 olyan óra, amit rendre elveszítünk. De lehetne ez másképp is. Ennek eredünk nyomába és keressük meg az előadás során.

Jegyár / előadás: elővételben 1000 Ft, napján 1500 Ft

A sorozat következő előadása:

2019. november 14. csütörtök 18.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Önbizalmunk (ál)arcai

okt
18
pén
2019
ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
okt 18 @ 15:00 – okt 20 @ 16:00

ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG

Regionális Nemzetközi Kórusfesztivál

Az évente ismétlődő fesztivál célja, hogy az énekkarok sikeres munkájának széles nyilvánosságot teremtsen, és bemutassa a magyar zenekultúra értékes hagyományait. A figyelmet a kórusok és kamarazenekarok szakmai és erkölcsi megbecsülésére fordítsa, mindenki számára hangsúlyozza az amatőr zenei tevékenység értékét és örömét, segítse a szakmai színvonal emelkedését.

Programok: Énekkarok fesztivál és minősítő hangversenye. A kórusok 15 perces rövidprogrammal mutatkoznak be a szakmai zsűri előtt. A Fesztivál felmenő rendszerű. A jelentkezők kérhetik a KÓTA minősítését ahol Arany, Ezüst, Bronz, Gálakórus, Fesztiválkórus és Hangversenykórus cím érhető el. A rendezvény további része szakmai előadások, kóruspódium, kotta és lemezbörze, szerenád a város terein.

 

A Fesztivál szakmai vendégei:

Ember Csaba a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke

Dr. Kis Katalin az Eszterházy Károly Egyetem tanára

Kabdebó Sándor karnagy, Eszterházy Károly Egyetem tanára

Németh Pál Liszt-díjas karnagy

Vadász Ágnes a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA főtitkára

A Fesztivál védnöke: Prof. Szőnyi Erzsébet a Nemzet Művésze

                                   Kossuth- és Pásztory-díjas zeneszerző.

PROGRAMOK

2019.10.18. péntek 15.00

Karnagyi klub

120 éve születet Bárdos Lajos – Bárdos Lajos élete és munkássága. „A zene mindenkié…” Kodály Zoltán pedagógiai öröksége.

 

2019.10.19. szombat13.00-21.00

Éneklő Magyarország fesztivál és minősítő hangversenyek

Kórusok baráti találkozója

 

2019.10.20. vasárnap

Kórusok templomi szereplése

 

A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Támogatók:  NKA, MMA, KÓTA

SZÜRETI NÉPSZOKÁSOK @ Kossuth Zsuzsa Kollégium, (nagy ebédlő)
okt 18 @ 18:00 – 23:45

Kertbarát Kör Egyesület programja.

A részvétel ingyenes.

okt
21
hét
2019
RÉM-ŐSZ KÉZMŰVES @ EKMK IFI Pont
okt 21 @ 15:30 – 19:00

Szeretettel várjuk a diákokat, a RÉM-ŐSZ Kézműves foglalkozásunkra, ahol az Ősz és a Halloween is jelen van. Készítünk Halloween témájú Rém figurákat, Rémes-mécsest, színes ajtódíszeket, őszi király/királynő koronát is. Mindezt az őszi termések kreatív felhasználásával. Persze nem maradhat ki a tökfaragás sem.

okt
22
ked
2019
CSENGŐ-BONGÓ SOROZAT – PÉTER ÉS A FARKAS @ EKMK Gyermek és Ifjúsági Ház
okt 22 @ 14:00 – 16:00

Ősszel ismét folytatódik az Egri Kulturális és Művészeti Központ sorozata, amely elsősorban a gyermekeknek mesél, de a felnőttek számára is sok érdekességet rejt.  A cél változatlan: megkedveltetni a legifjabbakkal a hangszerek és koncerttermek világát. Az előadásokon közvetlen közelségből egy-egy hangszert és azok kisebb és nagyobb testvéreit ismerhetjük meg. Az előadás gyermeki nyelvezettel ugyan, de még a felnőtteknek is sok újdonságot nyújt a hangszerek világáról.

Prokofjev gyerekeknek írt szimfonikus műve, a Péter és a Farkas koncertlátogató közönség több generációját indított útjára. Hasonló cél vezérel  minket is ebben a különleges produkcióban. A Pro Musica Fúvós együttes a legkiválóbb budapesti szimfonikus zenekarok művészeiből alakult, és mint neve is sugallja, a fúvós hangszerekből áll.

Az előadás nemcsak arra nyújt kitűnő alkalmat, hogy a gyerekek a fúvós hangszerekkel megismerkedjenek, hanem nagyszerűen érzékelteti azt is, hogy egy-egy hangszer miként tud megjeleníteni egy-egy  állatot vagy személyt.  Az egyszerű  történetet és a nagyszerű muzsikát hallgatva már a legkisebbek is teljes bizonyossággal tudják megkülönböztetni a történet legfontosabb szereplőit: a madárkát, a kacsát, a macskát, Pétert, vagy éppen Nagyapó dallamait. Az előadást ráadásul Kiskovács Eszter digitálisan készített illusztrációja gazdagítja, mely segíti a történet követését, és a gyerekek számára még könnyebb azonosítani egy-egy szereplőt a maga hangszerével.

Közreműködik: Herczegh Zsuzsanna – fuvola, Kerényi Judit – oboa, Reé György – klarinét, Nagy Zoltán – kürt, Kubassy Tamás – fagott
Élő illusztráció: Kiskovács Eszter
Műsorvezető: Lukácsházi Győző

Jegyár: 600 Ft/előadás, Bérlet négy előadásra: 1500 Ft

További előadások:

November 19.  Rigócsőr

December 10. Kék Világ

Január 21. Árgyélus királyfi

 

okt
25
pén
2019
VÉNUSZ – VÍGJÁTÉK @ EKMK Forrás gyermek és Ifjúsági Ház
okt 25 @ 19:00 – 21:00

Két öreg barát, két híres színész hétköznapjait mindenestül felforgatja egy fiatal lány. Az egyikük a mennyországban érzi magát vele, a másikuk életét pokollá teszi. Történet az öregségről és a fiatalságról, az utolsó szerelemről – fanyar humorral, parádés szereposztásban.

Az előadás a Budaőrsi Latinovits Színház és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Színpadra alkalmazta: Török Tamara

Az előadás hossza: 1 óra 45 perc, egy részben

Szereplők: Bálint András, László Lili, Gyabronka József, Takács Kati, Brasch Bence

Rendezte: Deák Krisztina

Jegyár: elővételben 2500 Ft, napján 3000 Ft

Jegyek kaphatók: EKMK Forrás, ekmkeger.jegy.hu

okt
26
szo
2019
A KISBAKANCSOSOK BARÁTI KÖRÉNEK TÚRÁJA “IMÁDKOZUNK, MAJD KAPÁLUNK” @ Eger, autóbusz pályaudvar
okt 26 @ 08:00 – 17:30

Útvonal: Bükkszenterzsébet – Hellászó – Váraszó Árpád kori templom – Hosszú-völgy – Gemeruta-völgy – Lóhullás tető – Noé szőlője, Istenmezeje

Túraút: 17 km

Indulás: 08:00 Eger, autóbusz pályaudvar

Érkezés 17:20 Eger, autóbusz pályaudvar

A részvétel ingyenes.

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE – CUKORBETEGEK DIÉTÁJA @ Eger, Városháza, rendezvényterem
okt 26 @ 14:00 – 17:00

Szabóné Bujáki Ágnes, dietetikus előadása a Cukorbetegek Egri Egyesületének szervezésében.

A részvétel ingyenes.

nov
3
vas
2019
Kicsi Gesztenye Klub @ Kemény Ferenc Sportcsarnok
nov 3 @ 15:00 – 16:00

2019. november 3. vasárnap 15.00 Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok

Kicsi Gesztenye Klub – Zenés mesejáték
A Minimaxon hatalmas sikerrel futó ismeretterjesztő zenés mesesorozat varázslatos színpadi showja.

Jegyár: – szélső szektor 3000 Ft – középső szektor 3500 Ft

Jegyek kaphatók: EKMK Forrás, ekmkeger.jegy.hu

A műsor a 3-7 éves korosztályt célozza meg, főszerepben Lizával, a 10 éves kislánnyal és barátaival, akik a négy fő elemet képviselik a mesében. Liza az, aki Kicsi Gesztenye (a föld), Lufipofi (a levegő), Napsugár (a tűz) és Olly, a rák (a víz) segítője, iránymutatója. Az ő vezetésével a komoly döntések előtt álló csapat mindig szerencsésen megtalálja a megfelelő utat. A különálló történetek tanító jellegűek, például, hogy ne gyújtsanak tüzet a nappali közepén, vagy ha valakinek születésnapja van, akkor őt kell ünnepelni és nem magunkat sajnálni, amiért épp nem mi vagyunk a figyelem középpontjában.

nov
4
hét
2019
Misztérium, valóság, játék @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
nov 4 @ 17:00 – 18:00

2019. november 4. hétfő 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és
Ifjúsági Ház

Misztérium, valóság, játék

Bartók Béla gyógyító láma előadása a Heves Megyei Életreform Népfőiskola szervezésében.

A belépés tagoknak ingyenes, vendégeknek 500.-Ft.

 

nov
6
sze
2019
Világjáró @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
nov 6 @ 19:00 – 21:00

VILÁGJÁRÓ klub

Országúti bringával Toszkánától Vallóniáig.

Jegyár: 500 Ft

Világjáró klub @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
nov 6 @ 19:00 – 20:00

VILÁGJÁRÓ klub

Országúti bringával Toszkánától Vallóniáig.

Jegyár: 500 Ft

nov
7
csü
2019
Komolyzenéről könnyedén: F. Chopin @ EKMK Civil Ház
nov 7 @ 16:00 – 17:00

2019. november 7. csütörtök 16.00 / EKMK Egri Civil Ház

Komolyzenéről könnyedén: F. Chopin

Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület rendezvénye, Juhász Zsuzsanna előadásában.

A részvétel ingyenes.

nov
8
pén
2019
VERSeny @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
nov 8 @ 10:00 – nov 9 @ 15:00

VERSeny

A 2019/20-es tanévben Vers- és prózamondó versenyre hívtuk a diákokat! amelynek célja, hogy megértsék és megszeressék a költészetet.

nov
9
szo
2019
Kisbakancsodok Baráti Körének túrája
nov 9 @ 15:00 – 16:00

 

2019. november 9. szombat 8.00

a kisbakancsosok baráti körének túrája

„Hol éltek a bronzkorban?”

Útvonal: Szőlőcske rakodó – Avas – Várkút – Felső Kuklya – Várhegy – Dolomit bánya – Vadaskert – Felsőtárkány
Indulás: 8.00 – Eger, autóbusz állomás
Érkezés: 16.25 – Eger
Túratáv: 12 km
A részvétel ingyenes.

Tudatosság és egység megélése a mindennapokban @ EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
nov 9 @ 15:00 – 16:00

2019. november 9. szombat 15.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

TUDATOSSÁG ÉS EGYSÉG MEGÉLÉSE A MINDENNAPOKBAN

Hatala István, spirituális tanító előadása az Univerzum Klub szervezésében.

Belépő: 1200.-Ft, tagoknak: 300.-Ft