Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-02-27

Scroll to top

Top

NEMZETI PARKI TERMÉK VÉDJEGYES ALKOTÁSOK A TEMPLOM GALÉRIÁBAN

NEMZETI PARKI TERMÉK VÉDJEGYES ALKOTÁSOK A TEMPLOM GALÉRIÁBAN

Az EKMK 2016. június 25 – július 24. időtartamban Nemzeti Parki Termék Védjegyes kézműves alkotók munkáit állítja ki a Templom Galériában. A kiállítás a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én 19 órakor nyílik meg a látogatók előtt, és éjfélig tart nyitva. A kiállítás a 37. Kaláka Fesztivál kísérőrendezvénye, a megnyitó esemény zenei közreműködője, a Kaláka együttes.

Kiállítók:

GELSEI SÁNDOR – a Bükkalján, Egerszalókon tevékenykedő bútorfestő, Népi Iparművész
KREATIVY NONPROFIT KFT. – Művésztanya néven alkotó, Ózd térségében élő barkóság kulturális örökségét ápoló kézműves csoport
MÉSZÁROS GYÖRGY – a Bükkalján, Harsányban alkotó, kézműves kosárfonó mester
REGŐS JÓZSEF – Barlang Bt., a Bükki Nemzeti Parkban tevékenykedő barlang- és helytörténeti kutató
TÓTH LÓRÁNT – Nagyvisnyón alkotó fafaragó, Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

A magyar nemzeti parkok nemcsak a természeti kincsek védelméről, hanem a kulturális értékek megóvásáról is gondoskodnak. Nemzeti Park Termék védjegyet azok a kiváló minőségű helyi termékek és szolgáltatások kaphatnak, amelyek védett természeti területről származnak és előállításuk a természetvédelem céljaival összhangban történik. A védjegy hozzájárul a mesterségbeli hagyományok továbbéléséhez, az ősi tájhasználati formák újjáélesztéséhez. A különféle kézműves termékek hosszú ideig megőrzik egy nemzeti parki látogatás emlékét. Minden igazi őstermelői és kézműves termékben benne van készítőjének szaktudása, és ami talán még ennél is fontosabb, szakmája iránti odaadása, tisztelete, a termékeihez való érzelmi kötődése. A szeretettel előállított kézműves termék mind-mind egyediséget hordozó alkotás, mely sajátos, személyes köteléket alakít ki a termelő és a vásárló között. Ez a fajta mesterségbeli tudás és hozzáállás talán a környezetükkel harmóniában élő, a természeti értékeket megbecsülő emberekben a legerősebb.