Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-07-06

Scroll to top

Top

(Nép)Tánc forgatag a Forrásban

(Nép)Tánc forgatag a Forrásban

A hétvégén néptáncosok „lepték el” a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házat. Pénteken vette kezdetét ugyanis a X. Országos és Ifjúsági Szólótáncverseny Egerben. A verseny évek óta az Egri Kulturális és Művészeti Központ, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség közreműködésével jön létre, hogy lehetőséget biztosítsanak a 15-18 éves fiatalok bemutatkozására, valamint a néphagyományok továbbörökítésére.

A versenyzők már péntek kora délután megérkeztek a helyszínre, ahol lázas készülődésbe kezdtek, hiszen négy órától számot kellett adniuk tudásukról. Összesen 91 táncos lépett színpadra. A produkciók láttán méltán éreztük úgy, hogy a zsűrinek nehezebb dolga van, hiszen mindegyik bemutató kiemelkedő volt. A pénteki nap zárásaként a Szikes Zenekar gondoskodott arról, hogy a fiatalok kipihenjék a napi fáradalmakat.

A verseny második napja délelőtt kilenc órakor kezdődött, a résztvevők a szabadon választott táncaikat mutatták be. A döntőn összesen 67 produkciót láthattak az érdeklődők, melyből a szakmai védnököknek ki kellett választaniuk azokat a táncosokat, akik az este hét órakor kezdődő díjátadó gálaműsoron megkapták a Gyöngygalléros Táncos és az Ezüstpitykés Táncos címet.

A X. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny ebben az évben is elérte célját. Amellett, hogy tehetséges fiatalok mutatták be tudásukat, egyértelműen látszott, hogy a néphagyomány „jó kezekben van”, hiszen vannak, akik ápolják és továbbörökítsék azt. Minden néptáncosnak, oktatójuknak, és felkészítő tanáruknak gratulálunk!