Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-07-02

Scroll to top

Top

Októberi programkavalkád az EKMK-ban

Októberi programkavalkád az EKMK-ban

Vámos Miklós írói est, országos rajzfilmünnep, világjárás, kiállításmegnyitó- és finisszázs, Várjáték, párkapcsolati és közéleti akadémia, valamint ifi halloween is szerepel a Kulturális Központ programjai között. De lesz még Bikini koncert, találkozás Nyáry Krisztián íróval és Jégvarázs is hamarosan.

 

2018. október 3. szerda 19.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

VILÁGJÁRÓ – DÉL-LENGYELORSZÁG TITKOS HELYEI

Havasi Norbert előadása Dél-Lengyelország titkos kis szegleteiről (Besszádok, Sárosi-határhegység, Pieninek, Tátra, Prezemysl, Tarnow, Ószandec)

Belépő: 500 Ft

 

2018. október 4. csütörtök 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

VILÁGFALÓ – PORTUGÁL NEMZETI EST

Előadás a portugálok nemzeti költőjéről. Kalmár Panni fadó énekes és zenésztársai műsora. A fado a portugálok lélekgyógyító zenéje, témája a szerelem, a kedves utáni vágy, az elválás, a szenvedély, a fájdalom, a nosztalgia, az emberek öröme és bánata, egyszóval maga az élet. A Portugál Köztársaság Nagykövetsége jóvoltából megtekinthető az Azulejo-csempe kiállítás. Kóstoló a portugál szerzetesek édességeiből.

Belépő: elővételben 1 000 Ft, az előadás napján 1 200 Ft

 

2018. október 6. szombat 11.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

CSENGŐ-BONGÓ

Air Corde Trió: Állati zenék

Sokan gondolják, hogy a komolyzene komoly. Pedig egyáltalán nem az! A legtöbben nem is tudják, hogy a legnagyobb zeneszerzők is mennyi játékot, humort csempésztek darabjaikba. Az Air Corde Trió műsora a leghíresebb zeneszerzők leghíresebb műveit adja elő, melyeket kutyák, hattyúk, elefántok, dongók és még ki tudja hány és miféle állatok inspiráltak. A rendkívül szórakoztató műsor kiváló bevezetést nyújt gyerekeknek – és felnőtteknek egyaránt – a klasszikus zene világába. A műsorban olyan klasszikus szerzőktől hallhatnak darabokat, mint Vivaldi, Rossini, Saint-Saens, Gossec, Sári László, Rimszkij-Korszakov, Honegger. A zenei élményeket egészítik ki Kosztándi Orsolya digitálisan készített illusztrációi, melyek segítenek a gyerekeknek eligazodni ebben a zenei állatkertben.

Belépő: gyermek 600 Ft, felnőtt 1 200 Ft

 

2018. október 7. vasárnap 18.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Mozart: Egy kis esti zene

„25 év 25 koncert” 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap. Műsoron: Mozart, Bach Händel, Purcell művei.

Közreműködik: Ducza Nóra (szoprán); Cantus Agriensis Énekegyüttes, karnagy: Gergely Péter Pál; Savaria Barokk Zenekar, vezényel: Németh Pál, Liszt-díjas.

A belépés ingyenes.

 

2018. október 9. kedd – 13. szombat / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Hangszert a kézbe

Országjáró zenei játéktér és ismeretterjesztő programsorozat, ami egy olyan ingyenes hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei, népzenei, valamint klasszikus zenei oktatási bemutató egyszerre, amely rendszeres időközönként más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a zenélés tanulásának lehetőségeire.

A kiállítás keddtől szombatig minden nap 8.30-18.00 óráig ingyenesen látogatható. Keddtől péntekig 8.30-15.00 óra között szervezett iskolai csoportokat tud fogadni.

Regisztráció: Kovács Anett, kovacs.anett@ekmk.eu / (06 20) 2769 090

 

2018. október 12. péntek 17.00 / EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep

Közös térben

A Szabad Szalon Egyesület alkotóinak kiállítása

2002-ben alakult meg egyesületünk azzal a szándékkal, hogy a Heves megyében és a megyeszékhelyen, Egerben élő művészek és az egyetemen tanító művésztanárok egy valóban működő közösséget hozzanak létre. Kiállításaink reprezentálják a közösséghez tartozó festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek… munkásságának alakulását, melyet szeretnénk időről-időre a művészetkedvelő közönség elé tárni. A Festészet Napja alkalmából megnyíló közös kiállításunk arról is üzenni kíván, hogy itt vagyunk itthon, s a kortárs művészet jelen van általunk is.

Megtekinthető: 2018. október 12. és november 3. között, nyitvatartási időben.

A belépés ingyenes.

 

2018. október 13. szombat / Egri vár

VÁRJÁTÉK

“Éjjel ostrom jön ránk! Talpra mindenki, aki eleven!” 

Játék, bátorságpróba, történelem. Hit, hűség, szeretet!!! Az EKMK és a Dobó István Vármúzeum közös szervezésében. Az általános iskola 6. osztályosai részére szervezett rendezvény sok történelemmel és múzeumpedagógiai elemekkel megújítva várja a bátor diákokat.

Jelentkezés: Lisztóczki Mónika, lisztoczki.monika@ekmk.eu / (06 20) 779 0380

 

2018. október 13. szombat 14.00 / EKMK Templom Galéria

FINNISSAGE – „Női Vonal VII.”

Kiemelt rendezvény a Magyar Festészet Napja Fesztivál rendezvénysorozatban, mely a szeptember 15-én nyílt kiállításának záró rendezvénye.

Kurátor: Vincze Angéla festőművész.

A belépés ingyenes.

 

2018. október 15. hétfő 18.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Közéleti Akadémia sorozat

Ismeretterjesztő, tudományos sorozat, amely megvilágítja a tudomány tényeit, feltételezéseit, a XXI. század aktuális kérdéseit. Szól a társadalomról, nevelésről, vallás tudományról, filozófiáról és sok-sok érdekes témáról.

Első előadásunk:

Eltévedve lelkünk labirintusában

Előadó: Dr. Buda László (általános orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta)

Hétköznapi lelki állapotunkon időnként egyfajta nyomottság, gondterheltség, energiátlanság lehet úrrá. Előfordulhat, hogy ez olyan gyakorivá válik, hogy már ez tűnik “normálisnak”. Belefeledkezhetünk saját problémáinkba, melyeket egyrészt a külvilág, a körülmények vagy egyes   emberek számlájára írunk, másrészt hajlamosak lehetünk magunkat hibáztatni, kritizálni, ami tovább gyengít minket. Ragaszkodásaink és félelmeink hálójában, ábrándozva, célokat kergetve igyekszünk valahova – lelkünk labirintusában. Egy Belépő: elővételben 1 000 Ft, az előadás napján 1 500 Ft

 

2018. október 17. szerda 14.30 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Szív projekt

Móra Ferenc Tagiskola diákjainak kiállítása. Megnyitja Séra Zsuzsanna. Az iskola diákjainak előadásában Móra Ferenc A szív című verse, amit zumba bemutató követ.

Megtekinthető: 2018. október 17. és november 10. között, nyitvatartási időben.

A belépés ingyenes.

 

2018. október 17. szerda 19.00 / EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep

VILÁGJÁRÓ – BALKÁNI BARANGOLÁS

Balkáni barangolás (Szlovénia, Dalmácia, Montenegro, Bosznia) – Csáki Szilárd és Csige Anikó előadása.

Belépő: 500 Ft

 

2018. október 17. szerda 19.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Párkapcsolati Akadémia – színházi előadása

SECOND LIFE, AVAGY KÉTÉLETEM

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami, vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

Elképzelték: Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Ötvös András, Schruff Milán

Belépő: elővételben 2 500 Ft, az előadás napján 2 900 Ft

 

2018. október 18. csütörtök 17.00 / EKMK Templom Galéria

Defectus Sine Fine – kiállítás-megnyitó

Filp Csaba Munkácsy-díjas festőművész kiállítása.  Hasonló című (Data Est Defectus) a Kiscelli Múzeumban 2013-ban bemutatott kiállításának adaptációját láthatjuk. Korábbi munkásságát tekintve Filp Csaba erre a kiállításra kapta a Munkácsy-díjat. A kiállítás célja, hogy felidézze önmagát, egy ideának önként alárendelő férfi alakját.

A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közös program.

A kiállítást megnyitja Kőnig Frigyes rector emeritus a Magyar Képzőművészeti Egyetemről.

Megtekinthető: 2018. október 18. és november 16. között, nyitvatartási időben.

A belépés ingyenes.

 

2018. október 19. péntek 18.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

TALÁLKOZÁSOK sorozat

KILENC – VÁMOS MIKLÓS író estje

„Ludwig van Beethoven, ha a zenészek hamisan játszottak, mindig azt mondta: „Legközelebb majd sikerül.” Márpedig majdnem mindig hamisan játszottak, a muzsikusoknak legalább a fele műkedvelő nemesember volt akkoriban. Új regényem kilenc év története, Beethoven kilenc szimfóniáján alapul. Az estemen az én legutóbbi kilenc évemről szeretnék mesélni.” – Vámos Miklós

Belépő: elővételben 1 900 Ft, a rendezvény napján 2 500 Ft

 

2018. október 25. csütörtök 16.30 – 18:30 / EKMK IFI Pont

Ifi HALLOWEEN

A halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult Amerikai ünnep, a varázslatos jelmezek világa már Európa szerte is megmozgatja a gyerekek fantáziáját. Ezeknek a kreatív gondolatoknak és energiáknak szeretnénk teret adni. A programra általános és középiskolásokat is várunk egyaránt. Jelmezek, rejtélyek és nyeremények! Ezek várják a résztvevőket.

 

2018. október 26. péntek -27. szombat / EKMK – Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Országos Rajzfilmünnep

(Őszi SZÜNET)

Október 26. pénteki vetítések:

  • 00-13.00 Ősember – Kicsi az ős, de hős
  • 00-12.00 A világlátott egérke
  • 00-13.00 Összeállítás kortárs magyar animációs rövidfilmekből
  • 00-17.00 Új nemzedék a magyar animációban III. – Összeállítás az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet animációs filmjeiből.
  • 00-20.00 A vörös teknős

Október 27. szombati vetítések:

  • 00-11.10 Válogatás a legkisebbeknek: Összeállítás a Bogyó és Babóca, Hoppi mesék és Pocoyo legizgalmasabb epizódjaiból.
  • 30-13.00 Válogatás Richly Zsolt gyermekeknek készült sikersorozataiból: Válogatás a Kíváncsi Fáncsi, A kockásfülű nyúl, a Kormos mesék és a Fabulák epizódjaiból az MTVA és a Kecskemétfilm jóvoltából.
  • 00-17.00 Kubo és a varázshúrok

Csoportok részére előzetes bejelentkezés: Püski Viktória,  puski.viki@ekmk.eu (06 20) 779 2884

A filmvetítések ingyenesen látogathatók.

 

2018. november 3. szombat 11.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

CSENGŐ-BONGÓ

BA-LU EUfórikusok: A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A béka és az ökör

Gyerekként már generációk hosszú sora „szívta fel begyébe”a kapzsi török szultán és a kiskakas viaskodását elbeszélő történetet. Érthető, hiszen az igazságés az elnyomottak diadaláról szóló történet nem csak témájával, hanem humorával éskülönleges jeleneteivel is alkalmas megragadni az ember figyelmét.A BonBon Matiné zeneszerző pályázatának, valamint Matuz Gergely briliáns tollának köszönhetően megszületett a mese méltó zenei adaptációja is, amely rengeteg humorral, idézettel igyekszik visszaadni az eredeti történet legjavát. Ennek megfelelően az előadás első részében bemutatásra kerül, hogy az egyes szereplőknek mely témák és hangszerek felelnek meg. Így az előadás felvezető részét követően lehetőség nyílik, hogy a gyerekek már ne csak a szöveg mentén, de a zene nyelvén is követni tudják a történetet. A koncert második felében elhangzik La Fontaine szintén örökbecsű meséje, A béka és az ökör zenei feldolgozása is, mely hasonló célokat szolgál.

Belépő: gyermek 600 Ft, felnőtt 1 200 Ft

 

2018. november 8. csütörtök 18.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

TALÁLKOZÁSOK sorozat

ÍRJÁL ÉS SZERESSÉL! – Nyáry Krisztián író estje

Találkozó az Így szerettek ők, a Merész magyarok a Festői szerelmek sikerkönyvek szerzőjével. Legújabb – Írjál és szeressél! kötetéről Somody Ildikó az M5 Kulturális Csatorna szerkesztője beszélget vele.

Belépő: elővételben 1 200 Ft, az előadás napján 1 500 Ft

 

2018. december 27. csütörtök 19.00 / Városi Körcsarnok (Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok)

„… ki visz majd haza?” – Bikini koncert

A Bikini együttest 1982-ben alapította Németh Alajos, igazi sikertörténete azonban 1985-ben indult el, amikor D. Nagy Lajos énekes csatlakozott a zenekarhoz. A két év múlva megjelent, Mondd el című album több mint háromszázezer példányban kelt el! Az együttes sorra készítette lemezeit, rajtuk örökké élő dalokkal. A zenészek idejük kisebb részét töltötték stúdióban, a Bikini ugyanis elsősorban koncertező zenekar. A megszámlálhatatlanul sok fellépés szinte mindegyike telt ház, gyakran több tízezer ember előtt zajlott. A sikerek ellenére 1992-ben elbúcsúzott a zenekar a közönségtől. A Bikini 1997-ben újjáalakult, hogy azóta a korábbiaknál is jobb albumokat készítsen, s ott legyen minden városban és faluban, határon innen és túl. Hogy egyszerre szórakoztasson és gondolkodtasson el, hogy felnyissa a szemeket – ugyanakkor reményt is adjon.

Belépő: elővételben 3 000 Ft, az előadás napján 3 600 Ft

 

2019. január 13. vasárnap 16.00 / Gárdonyi Géza Színház

JÉGVARÁZS – Ékszer Balett Tánc Együttes

Volt egyszer egy különleges képesség, ami egyszerre tudott csodálatot és félelmet ébreszteni.Volt egyszer egy testvér pár, akik rájöttek mi hatalmasabb a szerelmes csóknál. Volt egyszer egy jeges ember, aki önzetlenül hozott áldozatokat.
Arandelle városa az a hely, ahol a Trollok varázslatosan szépek, Jégboszorkányok törnek a trónra és ahol egy pillanat alatt fordul jeges télbe a nyár. Vajon ha szeretünk valakit, akkor is árthatunk neki? Mi a különbség jó és gonosz között? A hóemberekkel mi történik nyáron? Gyere el és megtudod!

Koreográfia: Ékszer Balett, Díszlet: Hudatsek László, Maszkmester: Kazi Balázs, Novák Angéla. Szereplők: Elza: Németh Luca, Anna: Renge Lídia, Hans: Csizmadia Tamás, Kristoff: Gajárszki Márton, Olaf: Tóth Luca Dóra, Sven: Illésy Éva

Belépő: 1. helyár 3 000 Ft, 2. helyár 3 500 Ft

Jegyek kaphatók: Gárdonyi Géza Színház jegypénztára, www.jegy.hu

Holnap: www.ekmkeger.hu

Telefon: (06 36) 517 – 555

Jegyárusítás: EKMK Forrás, www.jegy.hu