Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-02-19

Scroll to top

Top

OLVASAT – SZILÁGYI RUDOLF KIÁLLÍTÁSA

OLVASAT – SZILÁGYI RUDOLF KIÁLLÍTÁSA
EKMK
  • Ekkor: 2015-02-13

 

Február 18 – március 13.
OLVASAT – SZILÁGYI RUDOLF KIÁLLÍTÁSA
Helyszín: Vitkovics Alkotóház és Művésztelep, tetőtéri galéria

Megnyitó: február 18., szerda 17.00
Megnyitja: Szilágyi Róbert

 

rudolfszilagyi_hu_9

 

“Magamról”

A gondolataim művész eszközökkel történő kifejezésének lehetősége nálam a festészetből indult ki. Éveken át kereszteztem, tanulmányoztam különböző anyagokat, és azok felhasználhatóságát a tábla kép adta lehetőségein belül. Vegyes festészeti technikákkal, kollázzsal, applikációval dolgoztam.

A művészetben mindig is a kísérletezés érdekelt a legjobban, és a végeredményben az irányított “rátálalása” öröme vezérelt. Így, indultam el a kísérletezés útján, ami mai napig jellemző a munkáimra. Folyamatosan törekszem arra, hogy festményeimben, installációimban, performance munkáimban, alternatív technikai és műfaji szimbiózist hozzak létre. Munkáimban ötvözöm a festészet, a filmet, az installációt, a performance -ot valamint a zene elemeit.

rudolfszilagyi_hu_75

Érdekelnek a műfajok közti átjárhatóságok, és ezek egymásra hatása. Ezeken a kísérleteken keresztül találtam meg mondanivalómnak megfelelő kifejezési módját. A munkáim, akcióim mindig a hely szellemiségéhez és fizikai adottságaihoz igazítva készülnek el. Számomra nagyon fontos téma az egyén lelki és fizikai életképessége egy adott csoportban, és a tágas társadalom keretein belül. Érdekel, az hogy az emberek miként találják meg és mennyire tudják felhasználni, a környezet, valamint más emberek által nyújtott segítséget, testük és a lelkük rehabilitációja érdekében.

Az emberek között létre jövő különböző kapcsolatok gyógyító hatása, a szó lélektani ereje érdekel. Folyamatosan követem a közvetlen környezetemben kialakult társadalmi erőviszonyok, és ezek konkrét megjelenési formái. Természetesen az is érdekel, hogy egy milyen külső társadalmi hatások következtében kerül valaki, negatív lelkiállapotba. Munkáimban igyekszem, ezeknek a bonyolult viszonyrendszereknek a bennem kialakított benyomást leképezni.

rudolfszilagyi_hu_76

A járókeret szimbólum, sokszor megjelenik a munkáimban. Úgy érzem, ez egy olyan emblematikus képi elem, amivel ki tudom fejezni azt, hogy minden ember valamilyen támasztékokra szorul. Járókeretes figuráim, mindig az adott történethez igazítva, hol magányosak, hol pedig különböző viszonyokba kerülnek környeztük más tagjaival. Számomra a legfontosabb a küzdelem és a nehézség megjelenítése, mert úgy gondolom nagyon nehéz életképesnek maradni az elesettség után. Ugyanolyan nehéz számukra újból hasznos lénnyé válni saját társadalmukban… De nem lehetetlen ezt elérni.

rudolfszilagyi_hu_82

Természetesen az én saját harcaimról, küzdelmeimről is szólnak a műveim. Alkotás közben tudom teljesen őszintén, kompromisszumok nélkül megfogalmazni gondolataimat.

rudi, 2009