Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-01-18

Scroll to top

Top

PETRÁS MÁRIA ÉS PETRÁS ALINA ALKOTÁSAI EGERBEN LÁTHATÓK

PETRÁS MÁRIA ÉS PETRÁS ALINA ALKOTÁSAI EGERBEN LÁTHATÓK

Ismét az EKMK Templom Galéria kiállítói között köszönthetjük a Szervátiusz Jenő-, Magyar Művészetért- és  Prima Primissima díjas Petrás Máriát. A kerámiaművész szervezésünkben harmadszor hozza el jellegzetes kerámiáit, melyeket számtalan tárlaton csodálhattak már meg az érdeklődők itthon és külhonban egyaránt. Lányával, Petrás Alinával közös egri kiállítását 2016. szeptember 9-én, pénteken 17 órakor nyitja meg dr. Lipp Mónika művészettörténész muzeológus és Gál Judit Eger MJV képviselő-testületének tagja.

PetrasMaria_kiallitas_meghivo_01

Petrás Mária csángó földműves szülők gyermekeként 1957-ben Diószénben (Románia) született. Szakirányú tanulmányait 1975 és ’78 között Brassóban kezdte meg a Képzőművészeti Népfőiskola grafika szakán, felsőfokú tanulmányait 1990-től Magyarországon folytatta (1991-95.) Magyar Iparművészeti Főiskola, Budapest; (1995-97.) Magyar Iparművészeti Főiskola, Kecskemét.
2001 óta lakik Pomázon, ahol saját műtermében dolgozik.
Férje Döbrentei Kornél költő.
Elsősorban figurális kerámiákat készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg.
Népdalénekesként szólóban is és a Muzsikás együttes énekeseként is gyakran fellép. A zenekarral 2012-ben Amszterdamban (Concertgebouw) és New Yorkban (Carnegie Hall) koncertezett.

„Hitvallásom
Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget.
A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.” – Petrás Mária –

Elismerései: Szervátiusz Jenő-díj (2006), Magyar Művészetért-díj (2006), Prima Primissima díj (2013), Párhuzamos Kultúráért Díj (2013), Magyar Örökség Díj (2016)

Képek: Thaler Tamás

Adatforrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Petr%C3%A1s_M%C3%A1ria