Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-13

Scroll to top

Top

“S LELKEM SZŐ, MINT OSZTOVÁTA”

“S LELKEM SZŐ, MINT OSZTOVÁTA”

Október 5-én, csütörtökön 17 órakor nyílik meg Páll Etelka textilművész kiállítása az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban. A tárlat a művész híres gyergyószentmiklósi festékes szőtteseit vonultatja föl.
A festékes szőttes azt jelenti, hogy régen az elkészítéshez szánt fonalat az asszonyok maguk festették. Az eljáráshoz burjánokat használtak, mint a hagymahéj, a diófa levele és burka, kökénybogyó, a vadalmafa vagy az orgona levele.

A művésztől további részleteket is megtudhatunk:
“Ezek a különleges székely szőnyegek népművészetünk legrégibb emlékei közé tartoznak.  Legkorábbi írásos említése 1627-ből Kolozsvárról származik, de az eredete sokkal régebbre tehető. Viski Károly így definiálja: „a magyar föld, a magyarság termékei, melyek igen ősi gyakorlat végső emlékei”. Összehasonlító módszerek segítségével megállapították, hogy a legrégebbi időkből ered. (…) A szőnyeg minden sátorozó nép fontos tárgya volt. (…) a szőttesek száma megmutatta a ház gazdagságát.”
Forrás: http://netfolk.blog.hu/2012/10/04/ertekorzo_pall_etelka_a_szekely_festekesek_mestere

A november 10-ig látható egri kiállítást megnyitó Kemendi Ágnes növényi festő 18 órától előadást tart a festőnövényekről.

Pall_Etelka_pl_web