Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-17

Scroll to top

Top

SZENVEDÉLYES-ZENE, ZENE-SZENVEDÉLY

SZENVEDÉLYES-ZENE, ZENE-SZENVEDÉLY

| Ekkor: 01, Sze 2015

  SZENVEDÉLYES-ZENE,

ZENE-SZENVEDÉLY

Szeptember 8-án, kedden 17 órától
az egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum bemutatja:

SZENVEDÉLYES-ZENE, ZENE-SZENVEDÉLY
Helyszín: Vitkovics Alkotóház és Művésztelep udvara

18.00 JaJa együttes

maxresdefault

Egyre gyakrabban hallani, hogy a zenekarok egy-egy költő valamelyik ismertebb versét dolgozzák fel, vagy azokból ihletet nyerve írnak új dalokat. Heves megyében, Egerben is létezik egy zenekar, amely viszont kicsit más, mint az említettek.

A 2011-ben alakult JaJa egy elsősorban József Attila verseit feldolgozó, de egyre több saját dallal is rendelkező trió. A zenekarban egy énekhang, egy cajon (ejtsd: kahon, latin ütőhangszer) és egy akusztikus gitár hallható, mindez zenei egyszerűséget és könnyen emészthető dallamokat eredményez.

És, hogy mi a céljuk?

Kormos Katalin Kitti, az együttes énekesnője úgy gondolja, hogy a versolvasás – főként a fiatalok körében – egyre inkább kikerült a mindennapjainkból és ritkán hallani, hogy valaki a kezébe venné például József Attila, vagy bármilyen más költő kötetét. Ezzel szemben a zenével más a helyzet, hiszen napközben bármikor, az autóban ülve, takarítás közben is meghallgathatjuk és úgy válnak részünkké a megfogalmazott gondolatok, hogy szinte észre sem vesszük.

Hogyan kezdődött?

A zenekar tagjai már több éves zenei háttérrel rendelkeznek. Kormos Katalin Kitti, az együttes énekese már egészen kis korától kezdve énekel, fellépett több rendezvényen és már számos zenekarban is megfordult. Várhelyi Zalán 10 éve dobol, 3 éve cajonozik, és különböző stílusú formációkban játszott már. Suha Tamás 14 éve gitározik, Zalánnal régóta együtt zenél és ő is több zenekarja tagja volt az elmúlt években.

2010-ben Kitti felkérte Zalánt, hogy cajonnal kísérje, miközben ő verseket énekel és gitározik egy szemináriumon. Ezt a spontán összejövetelt egy egri koncertfelkérés követte, majd elhatározták, hogy egy olyan zenekart alakítanak, amely a magyar versek, és elsősorban József Attila előtt tiszteleg. Így 2011-ben Tamással kiegészülve alakult meg a JaJa együttes, amely nevében is tükrözi József Attila költészete iránti elkötelezettségüket.

A zenekar 2013. májusában elindult az ÉTER Fesztivál tehetségkutatóján is, ahol Kitti lett a fesztivál legjobb énekesnője.

A megzenésített verseken kívül saját kompozíciókat is játszanak, valamint az általuk kedvelt, külföldi és magyar dalokat is feldolgozzák. Az idegen nyelvű dalokhoz magyar szöveget írnak, ezek témaválasztása lényeges számukra, az embereket leginkább foglalkoztató problémákról kívánnak szólni.

Jelenleg a különböző kulturális fesztiválok meghívottjai, és egyre több önálló estet is adnak, de a koncertek mellett előállnak valami nem mindennapival is: rendhagyó irodalomórákat tartanak az általános és középiskolákban, ezen keresztül megszerettetve a verseket és az irodalmat a fiatalokkal. A magyar vers mindig érték lesz, és ha dalszövegként, a zenén keresztül jutnak el bárkihez is, az már nagy eredménynek számít a zenekar számára.

Forrás: http://www.zeneszmagazin.hu/legfrissebb/zenebe+csempeszett+versek++bemutatjuk+a+jaja+zenekart.html


19.00 Bérczesi Róbert (HIPERKARMA) Egyszál-gitárral koncertezik

IMG_1292a2

Bérczesi Róbert (Gyula, 1976. szeptember 12. –) zenész, dalszerző leginkább aHiperkarma című zenekara tette ismertté.

Drogproblémák

Saját bevallása alapján több, mint egy évtizedig drogproblémákkal küzdött. 2011-es sikertelen leszokási próbálkozása után, mely alatt saját elmondása szerint gyógyszerekre ivott, rászokott a designer drogokra.[3] 2013 december 29-én mentő szállította a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára, ahol azután hónapokat töltött. Elmondása szerint azóta nem fogyaszt drogokat.[4][5]

Szelfi

2015 június 8-tól szerepel az RTL II Szelfi című műsorában, amelyre saját elmondása szerint terápiás eszközként is tekint.

Zenei pályafutása

Later, BlaBla

Legkorábbi ismert zenekara a Later című gyakorlatilag a gimnáziumi évek alatt alapított, a nagyközönség számára ismeretlen produkció. Ebből alakult, a valamivel ismertebb BlaBla, amely megnyerte a Pepsi által szervezett Generation Next tehetségkutatót amelynek nyereményeként elkészíthettek egy valódi stúdiólemezt, ez 1998-ban jelent megKétségbeejtően átlagos címmel.

Hiperkarma

Azonban a legismertebb munkája a magyar alternatív könnyűzenére komoly hatást gyakorló hiperkarma két lemeze ahiperkarma (2000) és az amondó (2003). Az első lemezt gyakorlatilag egyedül vette fe, és mindkét lemez szerepel a 303 magyar lemez amit hallanod kell mielőtt meghalsz című, 2008-as megjelenésű kötetben. A zenekar 2007-ben feloszlott, azóta egy rövid időre újra összeállt 2011-ben, de lemez nem jelent meg, a koncertek sűrűsége pedig alkalmi jellegűvé redukálódott.

10606170_473005092836840_4586278268090566815_n

A harmadik Hiperkarma lemez

A zenekar Bérczesi sikeres leszokása után újra összeállt és dolgozni kezdett a harmadik, konyharegény című lemezen, amelynek bemutatója 2014 október 31-én zajlott, a hagyománnyá vált Hiperkarma Halloween című, a zenekar minden aktív évében megrendezett eseménye keretein belül.

A Hiperkarma első feloszlása után

A hiperkarma első feloszlása után, 2009 őszén, sikeres, beates hangzású zenekart alapított a Pluto zenekar frontembereként ismert Nemes Andrással, Biorobot néven , de 2011 óta (mióta a hiperkarma újjáalakult), nem lehetett hallani felőle, hivatalos feloszlás azonban nem volt bejelentve. 2011-ben szólólemezt jelentetett meg kedvenc feldolgozásaiból Én meg az ének: Emléxel? címmel (Az Én meg az ének Bérczesi akusztikus estjeinek a címe). 2013 november 28.-án különösebb hírverés nélkül jelent meg, kiadó nélkül, a Biorobot cím nélküli lemeze

A legtöbb ember szereti a zenét, de vannak olyanok is, akiknek ez többet jelent, mint kikapcsolódás. Van, aki a dallamokban fejezi ki érzelmeit, örömét, dühét, gondolatait.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9rczesi_R%C3%B3bert

A belépés ingyenes!