Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2019-08-20

Scroll to top

Top

SZÍNEK TÁNCA A VÍZ TETEJÉN

SZÍNEK TÁNCA A VÍZ TETEJÉN

2017. szeptember 26-án, kedden a Forrásban díjmentes lehet kipróbálni egy különleges festészeti eljárást, az ősi török ebru-festést. A Yunus Emre Intézettel közösen szervezett bemutatót 3 alkalmas oktatás követi, ahol a résztvevők gyakorolhatják a világörökségként jegyzett festőtechnikát.

A márványozás egy papírfestési technika, amelyet eredetileg a könyvkötészetben alkalmaztak. Technikája egyszerűnek tűnhet, azonban türelmet és gyakorlatot igényel. A megfelelőre méretezett edényben lévő vízhez sűrítő anyagot adnak, amely lehetővé teszi, hogy a festék ússzon a víz felszínén. Különféle színű festékeket cseppentenek a víz felszínére, melyekből ecsettel vagy más tárggyal mintákat formáznak. Ezután a papírlapot (esetleg fatáblát) óvatosan, pár másodpercre a víz felszínére helyezik, a papír pedig felveszi a kialakított mintát. Száradás után ragasztják a kívánt felületre a márványozott papírlapot. A festékből általában geometriai vagy amorf alakzatokat formáztak, de a török ebru-művészet különféle, felismerhető formákat is létrehozott, így például különféle virágos mintákat: tulipánt, kamillavirágot.

Az oktatás időpontjai: október 3., 10., 17., kedd 17.00 – 20.00; helyszíne: az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház. A jelentkezéseket, érdeklődőket Kovács Katalin fogadja a kovacs.katalin@ekmk.eu címen.

 

EBRU_festes_pl_web