Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-07-14

Scroll to top

Top

Találkozások: Gróf Nádasdy Borbála írónő estje

Találkozások: Gróf Nádasdy Borbála írónő estje

2018. december 4. kedd 17.00 / EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Asszonyszerelem, asszonysors – Gróf Nádasdy Borbála írónő estje

Találkozások sorozatunk újabb részében Gróf Nádasdy Borbála írónővel találkozhatnak, aki könyveiben az egykori arisztokrácia léttől, a hányatott menekült sorson át a balettmesteri és színészi karrierig meséli el izgalmas emlékeit. Erről ír A Zagolni szabad, a Maradni zabad, a A zabadság zaga, az Úton útfélen című köteteiben. Az írónő új könyvének megjelenése apropójából Somody Ildikó az MTV szerkesztőriportere, a Nádasdy Borbálával készült portréfilm készítője beszélget a sokoldalú írónővel.

Belépő: elővételben 1 000 Ft, a rendezvény napján 1 200 Ft

Jegyek kaphatók: EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, www.jegy.hu

Az ősrégi, tekintélyes nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy család sarjaként született Nádasdy Borbála írónő, később balettmester, színésznő.

A lepsényi kúriában töltötte gyermekkorát, amire az írónő, mint csodálatos évekre emlékszik vissza. Hat éves volt, mikor az első világháború befejeződött, és édesapját Oroszországba hurcolták kényszermunkára. A család Alsóperepusztán húzta meg magát, ám az ’50-es években onnan is kitelepítették őket. Mikor édesapját származása miatt megbélyegezték és megalázták, Borbálát 12 évesen a családjával együtt börtönbe zárták. A második világháborúban a III. Huszárezred tagjaként apja hadifogságba esett, Borbála pedig 1956. után 1957 februárjában kalandos szökés keretében disszidált Magyarországról. Ugyan a grófnő elmondása szerint nem akarta elhagyni szülőhazáját, de az adott körülmények között nem volt más választása.

A grófnő hirtelen Bécsben találta magát. A nyugat, a vasfüggöny mögül érkezők számára valóban a lehetőségek és álmok megvalósításának színhelye volt, ahol az ember megtalálhatta önmagát. Ám az emigrált sorsnak nem voltak ilyen fényes kilátásai. Legnagyobb fájdalma volt, hogy az ember bármennyire is sikeres, gyökeret sehol sem tud igazán növeszteni. Borbála pályafutása akkoriban pont ezért ment szenzációszámba: egy magyar menekült grófkisasszony, aki színészként csinált karriert. 17 évesen számtalan filmben, televíziós sorozatban és színpadon is fellépett.

Bécs után Párizsba vezetett útja, ahol híres balettmesterré vált, letelepedett és évtizedekig itt is élt. A rendszerváltás után gyakran látogatott haza, és népszerűsítette könyveit az ország minden megyéjében, miközben kulturális nagyköveti munkáját is végezte.

2008-ban megjelent első könyve, a Zagolni zabad? című önéletírás a Méry-Ratio Kiadó gondozásában. Az életrajzi munkát még két másik folytatás követte, A szadadság zaga (2009) és a Maradni zabad! (2010), majd 2012-ben jelent meg Az ízes élet című , anekdotákkal telefűzött szakácskönyv.

2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést Kövér Lászlótól, országgyűlési elnöktől.

Nádasdy Borbála és férje jelenleg Párizsban él, de gyakran látogatnak vissza Magyarországra.