Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-06-02

Scroll to top

Top

Tavaszi Fesztivál – Atyai ág: világzenei koncert Agócs Gergely és zenésztársai közreműködésével

Tavaszi Fesztivál – Atyai ág: világzenei koncert Agócs Gergely és zenésztársai közreműködésével

Értesítjük a kedves közönséget, hogy március 12-től a kormány által meghirdetett veszélyhelyzet miatt határozatlan ideig minden telephelyünk zárva tart.

A meghirdetett rendezvények, előadások elmaradnak, így az Atyai ág koncert is.
A megvásárolt jegyeket a rendkívüli helyzet miatt elmaradt rendezvényekre visszaváltjuk.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ jegyirodáiban (Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház és Bartakovics Béla Közösségi Ház) személyesen váltott jegyeket az eredeti jegy ellenében hétfőn és szerdán 12.00-15.00-ig (március 16., 18., 23., 25.) az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház jegyirodájában (Knézich K. u. 8) van lehetőség 2020. március 25-ig visszaváltani.

Más helyszínen személyesen váltott jegyekkel kapcsolatban az adott helyszínen lehet érdeklődni (pl. Eger Tourinform iroda).

Az online váltott jegyekkel kapcsolatban a jegyrendszer szolgáltató partnerünk, az InterTicket Kft. ügyfélszolgálata minden érintett ügyfelet e-mailben tájékoztat arról, hogy a visszafizetés folyamata elindult. Kérjük vegyék figyelembe, hogy az összeget a bank 30 napon belül, külön értesítés nélkül írja jóvá a vásárláskor használt bankkártyájához tartozó bankszámláján.

Központi ügyeleti telefonszám: 06 20 779 0366

2020. március 27. péntek 19.00 / EKMK Bartakovics Béla Közösségi Ház

Tavaszi Fesztivál – Atyai ág

Világzenei koncert Agócs Gergely és zenésztársai közreműködésével. Kodály Zoltán Magyarság a zenében című, 1939-ben írt alapvető fontosságú tanulmányát e szavakkal fejezte be: „Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat? Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hányódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld? Feladatnak elég volna újabb ezer évre.”
A Fonó Zenekar az 1997-es megalakulása óta folyamatosan, a magyar népzenei mozgalom szereplőitől szokatlan művészeti „közelítésekre” vállalkozott. Bár a zenekar hangzásvilágát a népzene tradicionális megszólaltatása alakítja, társulatuk a különféle (nem csak zenei) műfajok között létező kapcsolódások feltárására, illetve megjelenítésére is törekedett. Az „Atyai ág” címet viselő kezdeményezésükkel a magyar népzene Kodály által kijelölt másik, keleti irányú kapcsolatait kívánják a közönség elé tárni.
A magyar népzene keleti párhuzamait felvonultató első konkrét adatokat Kodály Zoltán A magyar népzene című művében (1937) találhatjuk. Kodály a magyar népdalok rokonságát (cseremisz, nogaj, udmurt, tatár és baskír dallampárhuzamok mentén) egyértelműen a nagy eurázsiai füves pusztán, illetve az azt övező területek ugor és türk népeinek népzenéjében állapítja meg. A magyar kulturális életben hosszú évtizedeken keresztül elsősorban a finnugor nyelvi rokonság okán jelentek meg az ezen az ágon számon tartott népek különféle képviselői. A magyar származástudatról szóló iskolai tananyagok, illetve más, „kompetens narratívák” kialakításában is a finnugor nyelvi rokonság vált meghatározóvá, hiszen a magyar tudományosság fősodrának hivatalos álláspontja is a nyelvi kapcsolatrendszert tekintette irányadónak minden egyéb kulturális, avagy „vérségi” rokonság megállapításának kérdésében.
Az Atyai ág koncertsorozat egy színpadi előadás keretében mutatja be a magyar népzene és a kipcsak török népek zenefolklórja közötti párhuzamokat.

A Fonó Zenekar:
Navratil Andrea – ének
Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, furulyák, koboz
Gombai Tamás – hegedű
Pál István „Szalonna” – hegedű, hegedűkontra
D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon
Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom, doromb
Kürtösi Zsolt – bőgő

A produkció vendégművészei:
Bolatov, Mahmúd – ének, agacskomuz
Halilova, Kuszum – ének
(Helli Aul, Karabudahkent rajon, Dagesztán)

Szultanbekov, Arszlanbek – ének, dombra, kylkhobuz
Szatirov, Iszlam – ének, dombra
(Alakay Aul, Nogaj rajon, Karacsáj-Cserkesz Köztársaság)

Bottajev, Muhtar – ének
Tappaszhanov, Muhtar – ének
(Kashatau, Cserek rajon, Kabard-Balkár Köztársaság)

Jegyár: 2500 Ft

Jegyek kaphatók: EKMK Forrás, EKMK Bartakovics, ekmkeger.jegy.hu