Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-13

Scroll to top

Top

TIZEDIK KIKELET

TIZEDIK KIKELET

A Kikelet Irodalmi Előadássorozat témáit rendre az aktuális emelt szintű magyar érettségi tételek közül választjuk. Az előadássorozat 10 éves történetében minden alkalommal neves előadókat sikerült megnyerni. Ennek prezentálásra Grendel Lajos, Oravecz Imre írók, Goretity József műfordító, Pomogáts Béla, Vasy Géza, Takaró Mihály, Tarján Tamás, Kabdebó Lóránt, Szilágyi Zsófia irodalomtörténészek, Hegedűs Lóránt  református püspök, Kocsis István biblikus, Lautner Péter filozófus neveit ragadnánk ki.
A témák között pedig a következő költők, írók szerepeltek: Ady Endre, Babits Mihály, József  Attila, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Pilinszky János, Kányádi Sándor, Kassák Lajos, Weöres Sándor, Szabó Magda, Márai Sándor, Bodor Ádám, Gion Nándor, Marquez, Orwell , Dosztojevszkij, Tolsztoj, Szophoklész…

Az előadásokat – minden esztendőben hármat – hagyományosan március hónapra szervezzük.
Az emelt szintű magyar szóbeli érettségi tételek tanulmányozása adta az ötletet, hogy a kortárs irodalomból a tételek közé sorolt, évről évre más-más témák feldolgozásához  segítséget nyújtsunk mind a diákoknak, mind pedig a tanároknak, hiszen a választott témák többsége nem része a középiskolás törzsanyagnak. A témák és az előadók személye természetesen az irodalombarátok számára is érdekes kínálat. A sorozat igen népszerű, ezt igazolja a mintegy 100  fős közönségszám is. Külön öröm, hogy pedagógusok és diákok közösen vesznek részt ezeken az előadásokon, így a hallottakat meg is tudják beszélni a tanórákon. Szintén nagy örömünkre szolgál, hogy az előadásokat alsóbb évfolyamos diákok is látogatják.
Az előadássorozat kiváló lehetőséget kínál továbbá arra is, hogy olvasmányélményeinket megoszthassuk másokkal, kérdéseinket feltehessük, egy tartalmas beszélgetés keretében megvitassuk, és hogy az adott műről, íróról ismereteinket elmélyítsük, illetve az adott művet, írót vagy költőt népszerűsítsük.
Mivel többnyire egyetemi tanárok az előadók, ezért a középiskolás diákok kis ízelítőt kaphatnak az egyetemi előadások hangulatából, színvonalából.

Idén február 28-án, március 7-én és március 13-án várjuk az érdeklődőket a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban tartandó irodalmi sorozatra.

Kikelet_pl_web