Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

EKMK | 2020-08-12

Scroll to top

Top

VÁNDORLÓINK A BÜKK-FENNSÍKON

VÁNDORLÓINK A BÜKK-FENNSÍKON

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-Parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.
Mivel mindennel, ami a természethez kapcsolódik, szeretünk aktuálisak lenni, mi a Vándorlók úgy döntöttünk, hogy őszi háromnapos kirándulásunkat  – szeptember 8., 9., 10., – a Nagymező és környékére szervezzük. Mint kiderült ennél jobb helyet és jobb időt nem is választhattunk volna arra, hogy a Bükkben a csillagos égboltot megfigyeljük. Az ég tiszta volt, enyhén fogyó teliholddal, másnap esett az eső. A pozitív élményhez másnap negatív is társult. Jávorkúton keresztül, a Sebes-tóhoz, a Sebes-vízhez túráztunk, majd Ómassáról a Vadász-völgyön jutottunk vissza Jávorkútra. Az áprilisi tél pusztításának a nyomai, hatalmas kidőlt fenyők és bükkfák formájában még mindig ott vannak a turista utakon. Nem tudtunk 2 m-t menni úgy, hogy ne bujkáljunk a kidőlt fák sokasága alatt vagy ne másszunk át két-három ember vastagságú fán. Csodálatos túra volt ez, egy igazi akadályverseny, mely után valamennyiünknek jól esett a szarvaspörkölt nokedlivel és savanyúval.
Kirándulásunk harmadik napján, nosztalgiatúrát tettünk Bánkútra, majd a Petőfi-kilátóba, hogy onnan leereszkedve Csurgóra, a kék turistajelzésen haladva a szálláshelyünkre jussunk. A csodák napja volt ez a három nap.
Krónika: Mácsár Beáta túravezető
Képgaléria: