2021. október 15. – november 12. / EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep
KOPCSIK 80 – TISZTELET A MESTERNEK! KIÁLLÍTÁS
Kiállítás nyílik Kopcsik Lajos Oscar-díjas, Venesz-díjas, Guinness-rekorder, cukrász világ- és olimpiai bajnok mestercukrász vándorkiállításra készült díszmű-cukrászati anyagából.
Az 1970-ben rendezett Országos Szakács- és Cukrászművészeti Kiállításon az első díj mellett megkapta a világszövetség ezüst serlegét és még ebben az évben a mestercukrász kitüntetést. 1977-ben a Salon Culinaire Mondial bázeli világkiállításon nyert aranyérmet. 1988-ban Frankfurtban a Szakácsolimpián a Magyar Nemzeti Csapat tagjaként aranyérmet és Oscar-díjat kapott. Elsőként vehette át a Magyar Cukrászok és Szakácsok Szövetsége által 1989-ben alapított Venesz József-díjat. 1996-ban a berlini Szakácsolimpián egyedülálló módon, tíz aranyérmet nyert. 1997-ben Karlsruhe-ban négy aranyéremmel díjazták munkáit. 1997. augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. Az 1998-as luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon hat arany-, három ezüst- és három bronzéremmel jutalmazta a zsűri.
1999. augusztus 20-án vehette át Egerben a Díszpolgári címet. 2001-ben bekerült a Guiness-rekordok könyvébe. 2005. július 7-én megnyílt Kopcsik Marcipánia Egerben, és a Német Szakácsszövetség arany életműdíjjal tüntette ki. 2006-ban a Magyar Cukrász Iparosok országos Ipartestülete kiadta a munkásságáról szóló A cukrász című könyvet. Még ebben az évben megkapta az Eger Csillaga emlékplakettet, Kazincbarcika főterén a Kazincbarcika Csillaga márványtáblát és a Heves Megyei Príma-díjat.
Munkásságát 2007-ben az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Aranykeresztjével, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is elismerték. 2007 szeptemberében szülővárosa, Sajószentpéter Díszpolgárává avatták. Munkái megtalálhatók Ausztriában, Németországban, az USA-ban (Hillary Clinton-nál), Hollandiában, Horvátországban, Svédországban, Oroszországban (II. Alekszij pátriárka gyűjteményében és az ortodox egyházi gyűjteményben), Egerben, a Városháza dísztermében (Magyarország és Eger címere), az Offi-házban (Guiness-rekord cukorkép) és a Kopcsik Marcipániában.
A kiállítás megtekinthető a ház nyitvatartási idejében.

Főtámogatónk: EVAT Zrt.