2022 szeptember 13 – 30.
Bartakovics Béla Közösségi Ház

Az 1980-as évtől Matysiak Leszek a Przemysli Kulturális Központ mellett működő Nemprofesszionális Ábrázoló Művészek Klubjának tagja. Részt vett a Vajdasági Kúltúrház, majd a Przemysli Kulturális Központ által szervezett szabadtéri művészeti táborokban,
műhelyekben. Számos lengyelországi és külföldi kiállításon is kiállított.

Saját magáról így vall:

„Rajzzal mindig is foglalkoztam, különböző grafikai technikákat alkalmaztam, próbáltam megtalálni önmagamat az olajfestészetben, akvarellben, száraz pasztellekben, legutóbb még a szobrászatban is (agyag, gipsz, kéreg, fa). Legjobban akkor éreztem magam, amikor fából próbaltam kinyerni bizonyos képzeletbeli formákat, mert ennek az anyagnak saját lelke van. A rajzolást azonban soha nem hagytam abba, ez az illékony gondolatok papíron való rögzítésnek alapja számomra. Ez olyan, mint az idő, amit nem lehet megállítani. Przemysl város építészete az első pillanatban, ahogyan csak ideérkeztem (1976-ban) elbűvölt, és ez megmaradt a mai napig…”

Leszek grafikáit a precíz vonalvezetés, a táj mélységének és ritmusának érzékletessége jellemzi. Munkái Przemysl város és környékének jól ismert zugait mutatják. Amit mindennap látunk, ami mellett sietve elhaladunk, hirtelen ismeretlenné, gyönyörűvé, frissé válik, újonnan bemutatásra kerül…”

A kIállítás megnyitója 2022 szeptember 13. 16.00A kiállítás ingyenesen látogatható a ház nyitvatartási idejében szeptember 30-áig.

fotók: Gál Gábor